Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работилница за мартеници отваря врати във видинската библиотека

Снимка: Радио Видин

Извънредна работилница за мартеници ще се проведе днес, 17 февруари, в Детския отдел на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Тя е в отговор на големия интерес към работилниците, които културната институция традиционно организира преди празника Баба Марта и тази година планира да проведе от 20 до 29 февруари, обясни ръководителят на отдела Адрияна Цветкова:

"Ателиетата за мартенички са обявени в делнични дни, тъй като ние разчитаме на колективни посещения от цели паралелки, които ще бъдат доведени от техните класни ръководители. Затова съботното занимание ще бъзе извънредно. На 24 февруари също имаме едно занимание, но то е под мотото "Забранено за родители." Всички наши читатели, които искат да посещават организираните инициативи на библиотеката, нека следят фейсбук страницата ни, защото инициативитие, които подготвяме са наистина много, полезни и интересни. Деца, очакваме ви с нетърпение в библиотеката, за да се потопим заедно в магията на българската традиция." 

Извънредната работилница за изработка на мартеници ще се проведе от 10:00 до 12:00 часа в Детския отдел. В нея могат да участват всички деца, които имат валидна читателска карта или са заявили издаването на такава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Продължава възстановяването на опожарения храм в "Заножене"

Възстановяват опожарения храм „Свето Възнесение Господне" във вършечкия квартал „Заножене".  Църквата, която е на повече от 150 години, изгоря в нощта преди Цветница миналата година. Възстановяването на църквата в квартал „Заножене" започна с 80 000 лева.  В тази една година са събрани 40 000 лева от дарения.  Сумата бе удвоена от епархията,..

публикувано на 28.04.24 в 15:50

Видинчани си пожелаха здраве и благополучие на Цветница

Православната църква празнува днес празникът Вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница.  Във Видин тържествата започнаха с литургия в катедралния храм "Свети Димитър" от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. Видинчани си пожелаха здраве и благополучие на днешния цветен ден. "Здраве, да има..

публикувано на 28.04.24 в 13:43

Враца беше домакин на състезание по БДП

Емоционално и много оспорвано протече поредното издание на областния кръг на Националното състезание по безопасност на движението по пътищата.  Традиционно домакин на събитието беше СУ „Козма Тричков"-Враца.  В първа възрастова група - 5. – 7. клас, участие взеха седем отбора, а във втора състезателна група -  8. – 10. клас, пет отбора. Отборът на СУ..

публикувано на 28.04.24 в 13:20

Хартиените бюлетини на изборите за НС и ЕП ще са с различни цветове

За участие на изборите на 9 юни са подали документи 23 партии и 11 коалиции, регистрираните обаче са 22 партии и 11 коалиции.  "Атака" е заличена, защото при проверка на подписите в ГРАО се оказва, че не достигат.  Председателят на ЦИК Камелия Нейкова съобщи днес, че в държавите от ЕС ще се гласува както за европейските, така и за националните..

публикувано на 28.04.24 в 13:07

РИК-Враца с двама говорители

Районната избирателна комисия във Враца ще има двама говорители, стана ясно след разпределението на функциите на хората в нея.  За работата на комисията пред медиите ще говорят Силия Иванова, която е от квотата на ГЕРБ-СДС и Красимир Колев от ПП-ДБ. И двамата адвокати имат опит в новата си функция, тъй като в предходни избори са изпълнявали същата..

публикувано на 28.04.24 в 11:25

Семинар по аюрведа във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

обновено на 28.04.24 в 07:41

С обичая кумичене отбелязват Цветница в Търнава

Жителите на село Търнава, община Бяла Слатина, ще отбележат Цветница.  Днес от 9.30 часа ще бъде изпълнен обичаят кумичене, а след него започва празничният концерт, каза кметът Габриела Раловска. "Ще изпълним този ритуал на реката, след това от 10 часа започва и концерт". Организатори са местното читалище "Напредък 1898" и кметство Търнава...

публикувано на 28.04.24 в 07:28