Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лом предоставят услуги за представителите на ромската общност

Снимка: Радио Видин

В Лом се проведе информационен ден, във връзка с реализирането на инициатива за предоставянето на комплекс от услуги за приобщаване и овластяване на ромите в община Лом. Ръководителят на проекта Альона Арсенова направи представяне на реализирания комплекс от дейности и постигнатите резултати. До момента 720 представители на ромската общност ползват ефективно образователни и социални услуги, каза експертът по време на срещата. Близо 1300 са получили различни здравни услуги в комплекса, а над 100 са се сдобили с умения за търсене работа. Над 200 са безработните, на които са предоставени консултации за справяне с условията на пазара на труда, допълва Арсенова. Освен това много от тях са преминали през мотивационни тренинги, което е подобрило тяхната позиция за намиране на работа. По програмата са обучени и над 50 експерти - представители на социални институции, както и педагогически специалисти за работа в мултикултурна среда. Проектът "Интегриран комплекс от услуги за приобщаване и овластяване на ромите в община Лом" се изпълнява от Община Лом в партньорство с Фондация "Рома-Лом" и Фондация "SAVE A CHILD" от гр. Трондхайм – Норвегия.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Крайдунавският парк на Видин

Снимката на 5 юни 2024 година

Общо 18 милиона лева ще бъдат инвестирани в  обновяване на Крайдунавския парк на Видин . Изграждане на нови настилки, велоалея, декоративно осветление, парково обзавеждане, озеленяване са сред дейностите, които ще бъдат изпълнени по проект на Община Видин, финансиран със средства от държавния бюджет. Проектните дейности се отнасят за участъка от..

публикувано на 05.06.24 в 18:00

Машинист е задържан за инцидента с локомотив в Лом

Машинист е заподозрян за извършител на повредата на маркучите на спирачната система на локомотив на жп гарата в Лом на 1 юни. Мъжът е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Разследването продължава. Под ръководството на Окръжната прокуратура в Монтана за няколко дни полицаите от Лом установиха извършителя. Това е машинист с..

публикувано на 05.06.24 в 16:24

Обвиняем за телефонна измама в Монтанско отива на съд

Районна прокуратура – Монтана предаде на съд 30-годишен мъж, обвинен в телефонна измама .  Разследването по делото е започнало след постъпил сигнал в полиция за измама на възрастен мъж. В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства за извършено престъпно деяние. Към декември 2022 г. 85-годишният мъж живеел със съпругата си в..

публикувано на 05.06.24 в 16:09

Полицията задържа заподозрян за срязаните спирачки на локомотив в Лом

По информация на БНР вече има задържан за повредата на маркучите на спирачната система на локомотив в Лом. Инцидентът стана в ранните часове на 1 юни около 04:30 ч. на гарата в Лом. Повреден е бил локомотив, като е счупено предното му стъкло и са прерязани с остър режещ предмет пет маркуча от пневматична машина, захранващи спирачките. В резултат..

публикувано на 05.06.24 в 15:22
Явор Цанев и Александър Цонков

Гост-автори ще участват в "Базар на книгата" в Мездра

Едни от специалните гости на "Базар на книгата" в Мездра на 22 юни ще са авторите  Александър Цонков и Явор Цанев , съобщават организаторите на инициативата.  Александър Цонков  е роден в Сливен. Завършил е френска паралелка в ГПЗЕ "Захари Стоянов", а след това специалностите „Туризъм“ и „Маркетинг“, съответно като бакалавър и магистър в УНСС в..

публикувано на 05.06.24 в 15:16

Седмокласници посетиха СУ "Цар Симеон Велики" във Видин в Деня на отворените врати

Ден на отворени врати се проведе  в СУ "Цар Симеон Велики"  във Видин. Седмокласници от Основните училища "Иван Вазов" и от "Любен Каравелов" в града имаха възможност да разгледат кабинетите по природни и хуманитарни науки, да се запознаят с тяхната мултифункционалност и да разгледат базата на учебното заведение.   "Сега отиваме към..

публикувано на 05.06.24 в 15:08

Медицински хеликоптер от Румъния транспортира пациенти от Враца до Букурещ

Семейство от Румъния, пострадало при катастрофа, беше транспортирано с румънски медицински хеликоптер от врачанската болница до лечебно заведение в Букурещ . Възрастната двойка е катастрофирала преди две седмици край Оряхово. Семейството е пътувало за почивка в Турция. След пътния инцидент мъжът, на 80 години и жената, на 77 години са с множество..

публикувано на 05.06.24 в 14:32