Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Александър Кашъмов: Очите на обществото трябва да са вперени в предстоящия избор на ВСС

За да не бъде отново овладяна съдебната система от хора като Пепи Еврото и Мартин Нотариуса

Александър Кашъмов
Снимка: БГНЕС

Убийството на Мартин Божанов, известен като "Нотариуса", предизвика засилен обществен интерес към неговите действия и влияние. Интерес от страна на правоприлагащите органи не бе налице докато беше жив. Срещу Божанов през годините е имало редица сигнали, както за рекет и заплахи, така и че е част от мащабна схема за дискредитиране на съдии. Разследван е и за стотици имотни измами. Ще бъдат ли разплетени мрежите за влияние в съдебната система? Има ли политически и прокурорски чадър над престъпни организации? Темата коментирахме в "Посоките на делника".

"Какво наистина е вършил Нотариуса ние не знаем, предстои тепърва да се разбере. Част от разкритието за това какво е вършил, макар и да е съвсем малка част, е казаното от съдия Цариградска, която аз подпомагам заедно с Програма "Достъп до информация", тъй като тя се бори за прозрачност на част от информацията, която е важна за съдебната система, чухме от нея за заплашване, за това, че стои зад цяла схема и система за натиск спрямо съдии, които са най-висшата част от съдебната система. За мен всичко това е част от един по-стар дебат. Дебат, който ние в Програма "Достъп до информация" сме започнали много отдавна - с казуси като "ЦУМ гейт", в който ставаше въпрос за главния прокурор тогава г-н Сотир Цацаров, след което Инспекторатът към Висшия съдебен съвет реално отказа да започне разследване спрямо главния прокурор. Имахме и други казуси, в които се обявихме против избора на г-н Иван Гешев за главен прокурор предвид очевидната липса на качества. Това обаче по никакъв начин на произведе съответна реакция в обществото и в средите, които го избраха. Т.е. историята за разкриването на връзките в съдебната власт и за нейното очистване, избора на качествени и почтени хора начело на големите институции - прокуратура, върховни съдилища и пр., продължава да бъде един дебат, както и дебатът какво са вършили тези хора, тези групи и групировки вътре в самата съдебна власт, вътре в прокуратурата. Всичко това е все още една отворена книга. Книга, в която Програма "Достъп до информация" продължава да участва със съответните съдебни дела, някои от които още са висящи", коментира в "Посоките на делника" адвокат Александър Кашъмов, изпълнителен директор на Програма "Достъп до информация". 

Кое е в дъното на този порок на българската съдебна система - съществуването на групи за влияние? Политиците, прокуратурата, съдебната система, самите хора, които ги ръководят?

"От една страна, в продължение на три десетилетия от приемането на българската Конституция през 1991 година със сигурност сме свидетели на един основен порок - начинът, по който е инсталиран главният прокурор на България - една фигура с огромни правомощия, с огромна власт и изключително дълъг, 7-годишен мандат (до преди промените в Конституцията). В продължение на три десетилетия, за разлика от други негативни явления, които са се случвали и са били отразявани в публичното пространство спорадично, за главния прокурор беше безпощадно ясно, че това е една фигура, натоварена с прекалено голяма власт, власт, която корумпира, власт, която главозамайва, власт, която издига тази фигура дори над обикновените политически сили, които все пак отиват на совите позиции чрез избори. Така че в продължение на три десетилетия българското общество чакаше и се нуждаеше от тази радикална промяна, която все пак се случи благодарение на съгласието за промени в Конституцията в края на 2023-та и началото на 2024 година. Вторият от пороците, който се вижда и в зададения въпрос, е въпросът за културата на хората, които застават начело на тези толкова важни институции. Г-н Филчев, въпреки видимите прояви на налудност в много решения и действия на прокуратурата тогава, той все пак дойде от позицията на върховен съдия и зам.-министър на правосъдието. Г-н Цацаров, също с мрачен ореол на това, което беше по негово време, дойде от позицията на председател на окръжен съд. След това идваме до г-н Иван Гешев и сега изпълняващия длъжността главен прокурор - хора, завършили Академията на МВР, хора, които очевидно стоят на друго ниво. Един от големите въпроси е как нашето общество позволи такива хора, идващи от такъв културен, политически и социален контекст, да застават начело на най-важната институция, но идва също така и безпощадният отговор, че точно тези хора докараха Главна прокуратура до дъното и оттук нататък се надявам да има изход."

Временната парламентарна комисия по случая "Нотариуса", специалният прокурор за разследване на обвинител номер 1, както и промените в Конституцията, ще помогнат ли този път да се стигне до разплитането на казуса с неправомерното влияние в съдебната система? 

"Много се надявам, че е възможно да се случи. Дори и фактът, че се проби монополът на Главна прокуратура, което стана миналата година с промените в законодателството и с предсрочното освобождаване на г-н Иван Гешев, е добра новина. Това, което в момента се случва, ужасните скандали, на които сме свидетели, са резултат от това, че прокуратурата вече не може да бъде толкова единна и неделима, колкото беше до миналата година. Разбира се, имаме очаквания и за нови развития, нов, по-добър баланс на институциите, разследващ на главния прокурор, от който очакваме да видим някакви нови неща. Би било важно всички тези разкрития да стигнат до някакъв резултат, но още по-важното е ние да не забравяме какво предстои. А това, което предстои по силата на измененията в законите от пролетта на миналата година, е избор за Висш съдебен съвет. Избор, който само преди година и половина се оказа, че е бил чудовищно опорочен. Опорочен с това, че за тогава избраните членове, които, слава богу, никога не встъпиха в длъжност, от 600 гласували магистрати 200 гласа са "мъртви души", подадени от IP адреса на сградата на Върховния административен съд, където се доказа, че по това време е имало 28 съдии и ние не знаем колко от тях изобщо са гласували. За мен това, в което трябва да бъдат вперени очите на обществото и това, за което се делата за достъп до информация в последната година, е въпросът как да бъде така променена системата за избор на Висш съдебен съвет, че да не се позволи тази важна институция, която е глава на съдебната власт, да бъде за пореден път овладяна, завладяна и поставена в ръцете на всички тези сценаристи, на "Осемте джуджета, "герои" като Пепи Еврото и Мартин Нотариуса, а в крайна сметка българското общество да няма справедливост, а да има пазар на съдебни дела, които включват натиск върху бизнес и услуги в полза на политически партии. Това трябва да спре веднъж завинаги и аз съм сигурен, че тогава ние ще се изкачим нива нагоре в скалата на справедливостта, демокрацията и върховенството на правото", категоричен е адвокат Кашъмов.

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00