Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо се забави изпълнението на двата големи проекта на ВиК - Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Близо до приключване е реконструкцията на довеждащия водопровод от помпена станция "Сланотрън" до град Видин. Другият голям проект на дружеството е реконструкцията на главния канализационен колектор, който е продължение на водния цикъл от 2015 година. Това съобщи управителят на ВиК- Видин инж. Илко Илиев. 

"И двата проекта се забавиха по различни причини, основно заради закъснение доставките на материалите, за които има и форсмажорни причини за това. Цитират се войната в Украйна, заради която част от производителите на тръби се наложи спешно да пренасочват своята продукция към части от Украйна, които бяха с разрушена инфраструктура. И се получи едно забавяне, което е по- голямо при проекта за колектора, при водопровода там сме почти на финала. Там сме близо до приключване. С колектора е малко по- сложно поради това, че се изпълнява и в много тежки условия. Знаете в градски условия, много голяма дълбочина и широчина на изкопите, високи подпочвени води. Много тежък обект. Колекторът е изключително голямо предизвикателство, има много сериозен сондаж под имота на НКЖИ, но се надяваме до края на година да приключим и двата проекта успешно", каза инж. Илко Илиев.

Полагането на тръбите за колектора се извършва от кръстовището на ул. "Цар Иван Асен II" и бул. "Панония", където приключи водният цикъл до Колодрума, при канализационна помпена станция 1.

"Те отвеждат отпадъчните води на около 60 процента от града до помпената станция, която се намира до Колодрума. Оттам помпената станция ги препомпва до пречиствателната станция. Пречиствателната станция работи и в момента във Видин, тази услуга се предоставя и се заплаща."

Не се предвижда затваряне на нови улици, уточни управителят на ВиК- Видин:

"Дори се опитваме колекторът в тази част, която в момента се изгражда в участъка до началото на надлеза да я приключим максимално бързо, за да можем да възстановим настилките и да освободим движението, защото останалата част от колектора вече не попада в улични платна и няма да възпрепятства организацията на движение."

Удължаването на срока на проекта не го оскъпява, но се налага да се дофинансира със средства от националния бюджет:

"Не успяхме да използваме в максимален размер средствата по оперативната програма, която приключи на 31 декември миналата година. След 31 декември вече програмата не може да разплаща, проектите се обявяват за нефункционални и се довършват със собствени средства."

Довеждащият водопровод от помпена станция "Сланотрън" до град Видин са общо взето всичките външни водопроводи на града, каза още Илко Илиев и поясни, че те водоснабдяват Видин и 22 населени места от общините Видин, Брегово, Ново село:

"На практика това е най, как да кажа, най- важният водопровод, който експлоатира нашето дружество. Той е в много лошо техническо състояние, почти не успяваме, много трудно успяваме да отстраняваме авариите, стоманени тръби, корозирали, с много течове по тях и за нас той е максимално важен и приоритет."

В бизнес плана на ВиК дружеството е разписана ремонтна програма и инвестиционна програма по години, дейности, услуги. Остойностени са, описани са и източниците на финансиране, каза още Илко Илиев:

"Реално за целия 5-годишен период инвестиционната програма на нашето дружество е в размер на около 4 милиона и половина. Това са инвестициите, които ние сме задължени да извършим съгласно бизнес плана."

Основната причина за авариите в града е амортизираната и остаряла водопроводна мрежа. В квартал "Калето" има най- много аварии, там са и най- старите водопроводи. Включително и в централната градска част на Видин все още има водопроводи, които са изграждани преди близо 100 години. Много малка част от мрежата на града е била подменена при изпълнението на водния цикъл- около 12 километра. Всички останали водопроводи са на възраст повече от 50-60 години. Подмяната им е невъзможна само със собствени средства на ВиК оператора, обясни Илко Илиев.

"Включително се оказва, че и националният бюджет не може да финансира подобни проекти, затова се търсят варианти чрез европейски програми... Става въпрос за изключително големи инвестиции, които е трудно да бъдат осигурени, така че с подмяната дори да настигнем процеса на амортизация ние в момента мрежите се амортизират с такава скорост, че ние с подмените дори не успяваме да компенсираме това камо ли пък да подобрим условията на работа, в смисъл да намалим авариите. Авариите се увеличават ежегодно", допълни управителят на дружеството.

Над 85% от мрежата в цялата област е от етернитови тръби, стоманени тръби, които не могат да бъдат бързо подменени, основно заради липсата на средства. Всички течове на практика представляват загуба на дружеството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 19 май 2024 година

Вкусните работи са си вкусни работи. Добрите приятели са си добри приятели. Почерпете се с череши и слушайте „Неделник“. Започваме с една ЖП история. Началото на месеца се оказа драматично за пътуването с влак в Северна България, защото от седми май започна модернизация на коловозите или т.нар. с железничарския термин "коловозно..

публикувано на 19.05.24 в 13:45

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00