Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отнета книжка в Европа ще важи за всички страни от Евросъюза

Снимка: Радио ВИДИН

Отнемането на шофьорска книжка в чужбина да важи за всички страни в Европейския съюз. Това предвиждат гласуваните на първо четене в Европейския парламент промени за безопасността по пътищата. Сред пътните нарушения, които биха довели до отнемане на свидетелството за управление са каране с превишена скорост над 50 км/ч, шофиране в нетрезво състояние, под въздействие на наркотици и всяко друго нарушение, предизвикало смърт и тежко нараняване. Близо 45% от нарушенията, които се извършват зад граница, остават ненаказани, което е и причина за безразсъдно шофиране за много хора, коментира за БНР евродепутатът Петър Витанов, който е координатор в комисията по транспорт на ЕП.

"Когато няма справедливост, очевидно има безнаказаност, очевидно и пътната безопасност страда. Затова чрез този закон се опитахме да възстановим две неща, да повишим пътната безопасност и да въздадем някаква справедливост. Като този закон е част от пакет с три законодателни проекта, които повишават пътната безопасност. Едната е свързана с промени за книжката за правоспособност, другата е за подобряване на сътрудничеството и обмена на информация в областта на нарушенията по пътя и третото е т.нар. възможност, ако извършите нарушение, едно от големите четири нарушения, които водят до отнемане на книжката, да ви отнемат книжката на територията на целия Европейски съюз... С други думи, ако аз като българин извърша нарушение в Германия и там законът предвижда 1 година лишаване да управляваш, а в моята държава законът предвижда от 6 месеца до 2 години, наказанието да бъде 1 година. Тоест, там където не е фиксиран срокът, в държавата, която е издадена книжката, да се съобрази с наказанието на държавата, в която е извършено нарушението." 

Шофьорите, с които разговаряхме смятат, че е добре да има подобен синхрон в наказанията и тяхното прилагане. Коментират, че когато пътуваме в чужбина българите сме по-дисциплинирани на пътя, показа анкета на Радио ВИДИН.

"Мисля, че правилата, щом като сме влезли в ЕС, трябва да важат за всички. Аз ходя в чужбина, в Сърбия, в Румъния, не съм направил нарушение и не са ме глобявали... Аз съм от 47 години шофьор и нямам досега нито едно наказание. Единственото нещо за безопасността... Това е в града да се кара 40 км. Ние в чужбина не нарушаваме, защото ни е страх от глоби. Айде да видим в Гърция да караме с 100 км по магистралата... Не съм съгласен с тези промени, защото това си е за там. Според мен не е хубаво и не е необходимо да бъдат така. Много неща са по-различни от чужбина и тук, там има разлика в стандарта, заплатите са много по-високи... Значи това е за хората, които пътуват. Трябва да се спазват правилата навсякъде... Аз пък не го приемам, на всекиму се случва нещо да е разсеян, да му е зле, да не се чувства комфортно, нещо да сгафи, айде там те глобили и сега какво и тук ли или обратно?... Българинът по принцип в чужбина е много внимателен и е страхотен водач... "За" съм да се спазват правилата както у нас, така и в чужбина трябва да се спазват..."

Окончателното решение на закона ще бъде приет от новия ЕП, който ще бъде избран през юни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50