Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северозападът отбеляза националния празник 3 март

14
Снимка: Радио ВИДИН

146 г. от Освобождението на България от османската власт отбелязаха във Видин. Акцент в програмата бе възстановка на историческите събития при освобождението на Видин, която се проведе на площад "Бдинци". 

Представители на местната и държавната власт, общественици, духовници и граждани положиха венци и цветя пред паметника на Трети пехотен Бдински полк. В словото си кметът Цветан Ценков отбеляза, че 3 март е празникът, който възвисява спомена за дълг, патриотизъм и жертвоготовност водили нашите предци в борбите за национално освобождение и обединение. 

Видинчани коментираха, че 3 март e важна дата в историята ни и празникът трябва да се почита.

"Празникът означава свободата, която сме извоювали като народ. Смятам, че трябва да се почита и го показваме отново, младите хора ги приобщаваме, преподава тези важни знания. Историята трябва да се знае, така, както се е случила. Дори да има дебати за този празник, колко е значим- той е най-значимия. На картата отново се появява отново България... Празникът е една емоция, свързана с чувството на гордост, затова че сме българи... Днес празнуваме своята свобода, свобода, която не ни е дадена като подарък, свобода, за която сме воювали... Много съм горд, не мога да го опиша с думи колко съм горд, че съм българин."

Програмата за 3 март във Видин завърши с поклонение пред паметника на опълченците срещу Драматичния театър.

Началото на честването на Освобождението във Враца бе дадено с празнично шествие с 25-метров трибагреник по централната градска част. Той бе носен от отличени ученици, спортисти, деца с народни носии и общественици. С издигане на българското знаме започна официалната церемония по отбелязване на Националния празник. В знак на признателност представители на местната и държавната власт, общественици, военни, духовници и граждани положиха венци и цветя пред паметника на поета и революционер – Христо Ботев. Програмата продължи с български хора, в които участие взеха клубове за народни танци от града. В програмата, по случай отбелязването на 3 март се включиха военнослужещи от Военно формирование 54 990, Врачанска Митрополия и Духов оркестър при читалище "Развитие". Малко по-рано в градинката пред Пощенска палата членовете на Ротари клуб - Враца откриха "Алея на дарителите". По повод Националния празник на 3 и 4 март гражданите могат да посещават безплатно експозициите в Регионалния исторически музей.

Монтана чества 3 март с военен ритуал и концерт. С тържествен военен ритуал на площад “Жеравица” бе издигнато националното знаме със съдействието на Военно формирование - Враца, под звуците на духов оркестър “Дико Илиев” към Народно читалище “Разум 1883”. Приветствено слово по повод националния празник произнесе кметът на Монтана Златко Живков. Негово Високопреподобие архимандрит Антим - протосингел на Видинската митрополия, отслужи благодарствен молебен. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните за национално обединение. Малко по-късно в Младежкия дом се проведе концертът "Любими песни от български филми”, подготвен от Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата“. 

Националният празник - 3 март тържествено бе отбелязан пред паметника на Дядо Цеко Петков – Войводата в Лом. Слово по този повод произнесе кметът на общината Цветан Петров: 

"Дълбок поклон пред героизма на воините от армията на руския император Александър Втори, които дадоха живота си за България в Руско-турската освободителна война преди 146 години. Дълбок поклон пред българските опълченци изправили се срещу поробителите на връх Шипка и в кървавите битки за освобождението на нашата родина. Дълбок поклон пред делото на Васил Левски, Христо Ботев, Георги С.Раковски, Георги Бенковски, Захари Стоянов, Стефан Стамболов и всички ония непокорни и непоколебими българи, които дръзнаха да се изправят срещу Отоманската империя” – каза в словото си кметът.

Молебен за душите на падналите за свободата на България отслужи отец Нестор. Музикален поздрав на националния ни празник поднесоха популярният певец Райко Кирилов и фолклорните танцови състави "Хорце“, "Дунав“, "Ломски ритми“, "Дунавче“,  "Северняче“ и "Ломски ритми“ към НЧ "Постоянство 1856“ и НЧ "23 септември“. Присъстващите аплодираха изпълненията и на обичани български патриотични песни и стихотворения.

Венци и цветя в знак на признателност пред подвига на загиналите за свободата на България поднесоха кметът Цветан Петров, председателят на Общинския съвет Пенка Пенкова, училища, детски градини, културни, здравни и социални учреждения, представители на районните структури на МВР, политически партии, клубове, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса, младежки и патриотични организации и граждани.

Интерес предизвика и изложбата на исторически оръжия пред галерия "Поломие“, която представи клуб "Бдинци“ – Видин, към Националния съюз "Единение“. 


Облечени в национални носии жителите на Вършец отбелязаха Националния празник на България 3 март.  Така те се присъединиха към призива на общинската администрация:

"Това е Националният празник, разбира се, че всички трябва да сме с народни носии, да уважим празника... Искаме по този начин да възродим традицията, защото българската носия трябва да е гордост за българина.", коментираха жителите.

Под звуците на духовия оркестър към средно училище „Иван Вазов" бе издигнат националния трибагреник, а възпитаници на Центъра за личностно развитие и Обединения детски център изнесоха патриотичен рецитал. Семейство Христо и Мимоза Блидови, заедно с малките си дъщерички, Радост и Теодора, са от София, но решили да подкрепят инициативата и да честват 146 години от освобождението на България във Вършец.

"...Учим ги наистина на отношение към това те да се чувстват българчета..."

От сцената пред Народно читалище "Христо Ботев 1900" кметът на Вършец инж. Иван Лазаров се обърна към десетките жители и гости на града:

"На този ден ние се събираме за да изкажем своята почит и преклонение пред всички онези знайни и незнайни герои дали живота си за нашето отечество."

С общоградско тържество и републикански шосеен пробег Мездра чества 146-ата годишнина от Освобождението на България. В празничното утро градският площад беше огласен от патриотични песни, под звуците на "Мила Родино" кметът на общината Иван Аспарухов и мажоретки издигнаха националния трибагреник, знамето на общината и флага на Европейския съюз. Тържеството завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника на загиналите от общината във войните за национално освобождение и обединение. По случай 3 март в навечерието на Националния празник на Република България Община Мездра раздаде на всички ученици и възпитаници на местните детски градини 2 200 национални знамена. 

Истински празник на българското стана в Моравица. След шествието из улиците на селото с мотори и коли всички се събраха на площада , където след тържествения водосвет по повод 3 март започна празнична програма. Под девиза “АЗ СЪМ БЪЛГАРИЯ” учениците от ОУ “Васил Кънчов” с. Моравица за пореден път отбелязаха Националния празник на Република България! С песни и рецитирал пред паметника на загиналите герои, те почетоха паметта на воините, отдали живота си в името на Свободата! Към тях се присъединиха и най-малките от Детската градина, също подготвили програма. На края бяха наградени най-добрите рисунки в конкурса за 3 март, след което на площада се изви българско хоро.




По публикацията работи: Генади Вельов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 6 юни 2024 година

Десетки деца от училища и детски градини във Видинска област се събраха в актовата зала на СУ "Любен Каравелов" за единадесетата регионална среща на клубовете "Млади възрожденци" . Сред официалните гости беше Васил Василев, председател на Общобългарския комитет "Васил Левски". Общо 15 души са установени като участници в схема за  източване на..

публикувано на 06.06.24 в 18:00

Разбиха престъпна група, източвала банкови сметки

Общо 15 души са установени като участници в схема за източване на пари чрез интернет банкиране на клиенти на български банки, съобщиха от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). При акция в няколко града в страната, както и в монтанското село Медковец, са задържани 13 души. Те са успели да прехвърлят към свои сметки над 800 000..

обновено на 06.06.24 в 16:09

Започна ремонт на видинския филиал на Русенския университет

Стартира ремонтът на сградата на филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев" във Видин . Договорът с фирмата изпълнител на обществената поръчка е сключен на 24 април. Сключен е договор и за надзор на ремонтните дейности. Ремонтът трябва да приключи в рамките на 126 дни. Стойността на договора е 600 000 лева, като средствата са осигурени от..

публикувано на 06.06.24 в 15:41

Среща на клубовете "Млади възрожденци" се проведе във Видин (снимки)

Десетки деца от училища и детски градини във Видинска област се събраха в актовата зала на СУ "Любен Каравелов" за единадесетата регионална среща на клубовете "Млади възрожденци" . Сред официалните гости беше Васил Василев , председател на Общобългарския комитет "Васил Левски": "Горя от нетърпение да видя какво вие сте направили и като гледам как..

публикувано на 06.06.24 в 14:26

Откриха близо 60 000 парфюма, скрити между буркани, на Дунав мост 2

Общо 58 417 „маркови“ парфюма от 33 различни луксозни марки, скрити между стъклени буркани, задържаха митническите служители при проверка на два камиона в района на Дунав мост при Видин, съобщават от Агенция "Митници". Рекордното за последните над 15 години количество е установено в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция..

публикувано на 06.06.24 в 14:10

Враца взима над 7 милиона лева за асфалтиране и строителни дейности

В следващите месеци във Враца ще стартира цялостното обновяване на ключови пътни участъци , които са в критично състояние и не са ремонтирани повече от 10 години.  Кметът Калин Каменов подписа споразумение в регионалното министерство, с което се осигуряват над 7 200 000 лева за реализиране на мащабните строителни дейности в града...

публикувано на 06.06.24 в 11:32

Кола удари възрастна пешеходка във Видин

Лек автомобил, при движение на заден ход, е бутнал 86-годишна пешеходка във Видин . Инцидентът е станал вчера, 5 юни, около 17:00 часа, на паркова алея пред ресторант в района на Крайдунавския парк във Видин. Възрастната жена е паднала и е ударила ръката си. 31-годишният шофьор е откарал пострадалата в Центъра за спешна медицинска помощ. Медиците са..

публикувано на 06.06.24 в 09:51