Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Суетни ли сме

Снимка: Моника Йончева


Стремежът да изглеждаме добре и да привличаме вниманието на околните не е чужд за хората. В цялото това желание няма нищо лошо. Все пак в съвременното ни обществото е важно да сме с добър външен вид и поддържани във всяко отношение. Но суетата понякога може да излезе извън общоприетата норма. Важно е да се намери правилният баланс и да не се прекалява с прекаленото парадиране, коментира експертът по красота и майстор асистент в Световна академия за перманентен грим Таня Христова от Враца. По думите ѝ хората у нас са по-суетни от хората в Централна Европа. 

"Спрямо хората и гражданите на Централна Европа сме бих казала доста по-суетни. Това си ни е един такъв балкански маниер, доста суетни са особено жените в нашия регион. Изключително много държат на външния си вид, стараят се много... Това си е някакъв тип маниер и нрав просто на нашия народ и народите, които ни заобикалят в нашите географски ширини на Балканите. Не сме толкова освободени като мислене, както хората в Западна Европа, които изобщо не се интересуват как излизат от дома си, как изглеждат, как ще ги възприеме някой отсреща. Ние сме, бих казала, малко по-комплексирани, много държим на хорското мнение, на това какво ще видят хората, държим да опровергаем техните очаквания да изглеждаме добре и да се представим добре в техните очи... Суетата, чисто физически, със сигурност трябва да има граници и човек трябва да бъде много премерен в това, което прави със себе си, в начина, по който изглежда, защото всъщност за мен лично няма нищо по-красиво и впечатляващо у една жена от това да има собствена индивидуалност и почерк на поведение, на начин на обличане, на гримиране и т.н. Прекалената суета изгубва индивидуалността на всяка една жена. Наблюдаваме вече все по-малко, но наблюдаваме една категория жени, които толкова много си приличат, понеже се водят от някакви рамки за суетата, че нещата излизат извън контрол... Красотата на първо място за мен е енергия, просто енергията на човек, така както хората се усещат един към друг... По мои наблюдения жените са по-суетни при всички случаи, което е един призив към мъжете, просто да си обръщат малко повече внимание, защото жените наистина много се стараят. Просто това, което за мен лично е важно за един мъж в качеството му на суета е да изгради един по-здравословен начин на живот. На мъжете всичко им е дадено, както се казва от Бог. Те са си достатъчно красиви..." 

Видинчани също смятат, че хората у нас са доста суетни, показа анкета на Радио ВИДИН.

"По-скоро сме суетни ние, българите. Това е виждането ми като гледам как се обличат хората, всеки иска да бъде нещо по-различно. Затова така ми е мисленето. Аз не съм, да има граници, в края на краищата човек е свободен да прави това, което иска, не бива някой да му налага нещо. По-скоро жените са по-суетни, мъжете не са чак така. Особено с тези силикони, там е трагедия, не мога да го гледам това... В големия град, където хората финансово са по-добре, естествено те по-добре изглеждат. Може да кажем, че са по-суетни. Като имат възможност да изглеждат така могат, но там, където хората нямат пари с каквото могат, не гледат много на външния си вид за суета... Много е субективно, но като цяло смятам, че сме суетни. В нашия край не съм особено сигурна, доколко това е релевантно, но като цяло да, смятам, че сме суетни. Имам известни наблюдения, работя с англичани, много често се срещам с чужденци и мога да кажа, че често пъти сме много по-добре облечени и изглеждащи от тях..." 

Важно е наистина да запазим един баланс между това да изглеждаме добре и все пак да не губим свободата си, и да не робуваме прекалено много на скъпи дрехи, външен вид и т.н. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50