Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неправителствена организация с 8 женски кампании за 8 март

Снимка: фондация Be Cause

За деня, посветен на правата на жените, фондация BCause обяви инициативата "8 женски кампании за 8 март". За шеста по ред година с дарителски кампании от фондацията подкрепят организации, които помагат на пострадали от насилие. Избрани са осем от тях, а каузите са обявени в Платформата.бг, чрез която се набират средства. Проблемът с домашното насилие продължава и се разраства, казва Людмила Атанасова, директор ''Програми за НПО" във фондацията. Допълва, че липсва адекватна реакция от страна на държавата за справяне с последствията. Почти изцяло тези, които се опитват да се справят с проблема са неправителствените организации.

"Нашата идея вече за шести пореден път е да подкрепим тяхната работа  като им помогнем да направят дарителски кампании  и ги насърчим също с определена финансова сума за постигнати добри резултати в кампаниите. В Платформата.бг могат да бъдат видени на първа страница всичките осем кампании, които са свързани с инициативата тази година. Това са сдружение "Жените на Казанлък", които набират средства за оборудване и заплащане труда на специалистите в защитено пространство, където се работи с деца, пострадали от насилие. "Мисия Криле" - Стара Загора искат да подарят позитивни преживявания на настанените при тях пострадали от насилие жени. Кризисен център - Димитровград искат нови електроуреди за кухнята. "Конкордия България" - за две от техните услуги, за превенция на ранните бракове и насилието сред ромски общности. Асоциация "Ная" - Търговище искат да оборудват една приемна в Попово, където мобилният им екип да работи с жените от областта, за които е много трудно и скъпо да ходят до Търговище. П.У.Л.С. - Перник искат да си оборудват част от сградата. Едни счупени парапети искат да сменят, тъй като там около 300 човека годишно минават и е буквално опасно за тях да влизат в сградата. "Самаряни"  - Стара Загора за консултативния им център, който денонощно помага на хора, които се обаждат и го посещават. Фондация EMPOVE - София за отпечатване на една книжка за подхода "Мога сама." Това са историите на жени, които са преживели насилие, и които със средства на изкуството помагат на други такива, които са все още в ситуацията на насилие."

Според Людмила Атанасова, средствата, отпускани от държавата за организации, които помагат на пострадали от насилие, не са достатъчни. Все още без реално приложение са и промените в Закона за домашното насилие, които депутатите гласуваха миналото лято.

"Всички си спомняме миналата година как случаят "Дебора" разтресе цялото общество и спешното преправяне на дотогавашния Закона за защита от домашно насилие. За съжаление депутатите приеха поправките, но те все още не са вкарани в действие, тъй като подзаконовата нормативна уредба не е нито разписана, нито приета, поради забавяне в администрацията на Министерски съвет. Така твърдят от коалицията "Заедно срещу насилието" - 35 неправителствени организации. Протестите и депутати свършиха своята работа, но изпълнителната власт е огромен длъжник на всички организации, за които стана въпрос, както и други. И до момента дневната ставка на една настанена жена в кризисен център например преди една, две години беше 2.50 лв., а сега да е най-много 3,50 лв. от делегирането държавно финансиране, което далеч не може да покрие всички разходи, които трябва да се правят, за да функционират тези организации." 

Фондация П.У.Л.С е сред осемте, на които инициативата "8 кампании за 8 март" помага.  Годишно над 50 жени и деца, пострадали от насилие намират подслон в Кризисния център към фондацията, а над 300, потърсили помощ, получават безплатна психологическа, юридическа и социална подкрепа, обясни Юлия Андонова, директор "Развитие и комуникации" във Фондация.
 
"Фондация П.У.Л.С. е организация, която вече 25 години предоставя безплатна помощ и подкрепа на хора, които са пострадали от различни форми на насилие. Насилието има огромни мащаби от десетилетия. Просто в последно време се говори малко повече за този проблем и за съжаление става ясно, че в България няма достатъчно места, на които пострадалите от домашно насилие могат да получат помощ и подкрепа. Много малко са кризисните центрове, в които може да се намери подслон и спешна подкрепа. За съжаление в регион Видин няма такива програми, такива услуги. Ние много често имаме хора, които идват от региона на Видин, Ловеч, Плевен, Монтана търсят спасение в Перник, където е базирана нашата организация, защото се оказва, че ние сме най-близкото място,  на което пострадалите могат да получат закрила, което е много страшно, защото това е един регион с хиляди хора, които живеят в капана на насилието и няма към кого да се обърнат като услуга и като организация."

Към фондация П.У.Л.С. има  денонощна телефонна линия за насочване и консултиране на пострадали от домашно насилие. Номерът е:  076 60 10 10 

Резултатите от кампаниите ще бъдат обобщени на 5 април. Към събраните средства ще бъдат добавени още до 5000 лев. от Фонда за подкрепа на жени, пострадали от домашно насилие, съобщиха от фондация BCause.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15