Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Каймакамски от Средогрив: Гората трябва да се възстановява

Тя е богатството, което нашата държава пренебрегва

6
Снимка: радио Видин


Иван Каймакамски e патриот и родолюбив българин, обичащ родния си край, Балкана, гората, природата и селото си.
Той е от село белоградчишкото село Средогрив. Родът му е свързан с борбите за освобождение на България от турско робство.
Прапра дядо му е кнез Тодор, който е участвал в барикадите на въстанието от 1850 година. Убит е в битките съвсем млад.  Споменът за неговия героизъм остава и днес.  
Фамилията Каймакамски се появява по-късно, преди това фамилията на рода е била Стойнини. 
По време на османското робство прапрадядото Тодор Стойнин се е борил за свободата на своя край и често се е шегувал, че когато победят, той ще стане каймакамин. 
Каймакам или каймакамин (на турски: kaymakam, от арабски със значение на "наместник") първоначално е титла в Османската империя, давана на заместника на великия везир или на заместника на валията, когато те отсъстват.
По-късно местните започват така да наричат неговия син, което от прякор прераства във фамилия. 
Днес Иван Каймакамски се включва в организацията на клуб "Лето 1850", който  има за цел да организира подобаващи чествания на 175 години от въстанието в Северозапада.
Идеята е да се разкаже на теория и нагледно на учениците за въстанието, да се запознае и обществеността с историческата памет. Това да стане чрез читалищата и училищата и  да се отдаде почит на всички борци за свобода. 
Иван Каймакамски е роден през 1954 година в село Средогрив. Учи до 4 клас в родното си село, продължава да учи до 8 клас в Долни Лом. 
Спомня си, че годините са трудни във времената на немотия. Хората били бедни, но в живота им присъствали сплотеност, задружност и подкрепа, което ги прави по-силни и така по-леко преодоляват трудностите. 
Средното си образование получава в Електротехникума в Монтана. От него излиза с професия  "трети разряд техник".
 Задължителна е казармата по онова време, а след нея започва работа в Телефонния завод в Белоградчик, който е по-близо до родното му село.  Тук се запознава се със съпругата си, която е от Горно Белотинци, Монтанско. 


Според поговорката  "Откъдето е жената, оттам е и родата" младото семейство  заминава за Монтана. Започва работа в Сервиз за медицинска техника. 20 години от неговия трудов стаж са свързани с тази база. Тук се поддържа и ремонтира  специализирана техника - физиотерапевтична, стоматологична, рентгенова,  за обдишване на хора с дихателни проблеми. 
След промените много производства са унищожени и много хора остават без работа. По това време Иван Каймакамски е председател на Профсъюзите на базата и оглавява стачните действия протестиращите.  
Когато навлиза електрониката, се оказва, че зрението му се влошава и не може да работи фините дейности. 
Решава веднага да се преквалифицира - записва Техникума за горски служители в Берковица. 
Става лицензиран лесничей. Започва работа в дивечовъдната фирма в Чупрене. Работи тук  до 2011 година, когато започват съкращения. В цялата страна са съкратени 2000 горски служители. 


Връща се в село Средогрив и продължава да работи като лицензиран горски. 
Има и хоби - ловува.  Обяснява, че ловците не само убиват, но и осигуряват храна за дивите животни в студените зими. 
В свободното си време се занимава с пчеларство.
Той е автор на книгата  "История на село Средогрив" - краеведски труд, плод на десетгодишните му проучвания.
Има желание да издаде две книги с поезия и разкази. Повечето от стихотворенията са му на турлашки диалект.  Желанието му е да се запази турлашкия с неговата неповторимост и нюанси, като ценност и богатство и част от българския език. 


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Вижте още

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18