Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят музиката на арх. Димитър Ненов във Видин

Снимка: Sofia Art Institute

Видин е един от петте града, в които ще бъдат изпълнени кино-концерти за легендарния български музикант и архитект Димитър Ненов. Пианистката Венета Нейнска ще изпълнява музиката на видния български пианист и композитор. Музикално - документалният филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов (1901-1953), е осъществен по повод 120-годишнината от неговото рождение. 


Събитието ще бъде представено на 20 март от 18:00 часа в зала "Филхармония", с вход свободен. След прожекцията пианистката Венета Нейнска ще изпълни клавирен рецитал, в който освен творби на композитора Димитър Ненов, публиката ще чуе и любими негови произведения от Ференц Лист и Фредерик Шопен, които българският пианист е изпълнявал по време на своите забележителни концерти.


В кино-концертите ще прозвучат миниатюрите на Димитър Ненов в пълната им версия, към която пианистът често е прибягвал, добавяйки по едно или две произведения към общоприетия брой от пет пиеси. Ранната "Медитация" ще прозвучи сред музика от Ференц Лист, част от постоянния репертоар на Ненов - Утешение и концертен етюд “UnSospiro”. Освен сходните тоналности и преобладаващата употреба на черните клавиши, тези произведения силно напомнят деликатната, но богата звучност на арфата и са категоричен пример за преливащите влияния в творчеството на Ненов като композитор и пианист. Програмата ще завърши с две от най-емблематичните негови произведения, с които е впечатлявал публиката на своите концерти - Тема с вариации и Токата.






Филмът "Димитър Ненов и измеренията на изяществото" е дело на видеопродуцента Ясен Харалампиев и на Венета Нейнска, и е осъществен по идея на изкуствоведа Елисавета Станчева с подкрепата на Националния фонд "Култура". В него звучи и единственият достигнал до нас запис  в изпълнение на Димитър Ненов, съхраняван в архивите на Българското национално радио. Във филма са включени редки и непоказвани досега негови снимки от личния му архив, съхранявани в Научния архив на Българската академия на науките.


Успоредно с концертите ще бъдат проведени и работилници за деца от Центровете за настаняване от семеен тип във Видин. Темата ще бъде 'Как се прави музика". По завладяващ начин пианистката Венета Нейнска ще разкаже вдъхновяващи истории за най-известни български и световни композитори, а децата ще могат сами да правят музика на различни ударни инструменти и ще създадат своя собствена мелодия. Целта е те да усетят притегателната силата на музиката, както и да знаят, че изкуството е достъпно и възможно средство за изразяване и за развитие в бъдеще.


Венета Нейнска завършва своето музикално образование в Южнокалифорнийския университет и в Училището за музика и театър „Гилдхол“, Лондон. В допълнение на активната ѝ дейност като преподавател и артистичен директор на редица фестивали, Венета е солирала на Филхармония Острава, Филхармоничния оркестър на Лодз, както и на редица български оркестри, а сред множеството ѝ награди от международни конкурси е Първа награда в конкурса “Бетовен Храдец” в Чехия. Според авторитетния музикален критик Стивън Причард, който публикува рецензия за Венета Нейнска в TheObserver, могъществото в нейното свиренето е завладяващо.


Кино-концертите се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”, както и в партньорство с Община Балчик, Културен институт “Симфониета-Видин”, Обединен Детски Комплекс - Перник, Община Разград и Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" в гр. Шумен.  

По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Музикален спектакъл ще гостува във Враца

Музикалният спектакъл "Време за мечти" гостува във Враца, съобщиха от общинската управа.  Той разказва историята на Алис и Катрин, най-добри приятелки от училище и събира на сцената Гергана и Нелиан - най-добри приятелки от студентските години в Музикалната академия.  В спектакъла ще прозвучат популярни български естрадни песни, арии от световно..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Национален конкурс на Синдикат на българските учители -

Отличиха трима педагози от Враца

Трима преподаватели от Враца получиха високи отличия в 27-ия национален конкурс на Синдикат на българските учители - "Учител на годината" 2024 година.   Педагогът от спортно училище "Св. Климент Охридски" - Юлиян Георгиев получи приза "Учител на годината" в категория "Изкуства и спорт".  Специалната награда на председателя на Съюза на българските..

публикувано на 11.05.24 в 14:40

В Неговановци организират приказен карнавал

Приказен карнавал организира днес читалището във видинското село Неговановци. За всички деца са предвидени лакомства и атрактивни награди, каза секретарят на народно читалище "Светлина" Мариана Димитрова: "Много дечица ще бъдат облечени не само като приказни герои, а и като анимационни. Знае се, че на 11 май честваме ден за почит към Светите..

публикувано на 11.05.24 в 12:00

Професионален празник отбелязват библиотекарите

Библиотекарите отбелязват своя професионален празник.   Професията съществува от древността и ако в миналото е била упражнявана основно от мъже, днес все повече жени откриват призванието си в нея. Лидия Векова , е библиотекар в отдел "Заемна за възрастни" на Видинската регионална библиотека от 12 години:  "На мен лично ми дава много социални..

публикувано на 11.05.24 в 09:30

Църквата почита светите братя Кирил и Методий

Православната Църква почита днес паметта на светите учители славянобългарски Кирил и Методий. Повече за светите братя разказва свещеник Илия Симеонов от Видинска Епархия: "...Светите братя Кирил и Методий се родили в град Солун. Живели през девети век. Баща им Лъв бил виден пълководец, майка им Мария добра християнка. Получили добро образование,..

публикувано на 11.05.24 в 09:00

Жители на общините Монтана и Берковица: Тирове да не минават през Петрохан

Жители на населени места от общините Монтана и Берковица не искат тирове да минават през Петрохан. Заради предстоящите ремонтни дейности на пътя Мездра – Ботевград има предложение тежкотоварният трафик да бъде пренасочен през прохода. Жителите на монтанското село Благово също не са съгласни и изпратиха подписка до Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ)...

публикувано на 11.05.24 в 08:30

Клисурският манастир отбелязва храмов празник

Клисурският манастир, който има за свои покровители светите братя Кирил и Методий днес отбелязва храмов празник. По този повод от 9:30 ч. е предвидено  празнично богослужение, възглавено от негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил в съслужение с много духовници и монахини от страната и чужбина.  Празникът продължава с концерт с..

публикувано на 11.05.24 в 08:05