Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени ли нещо за шофьорите новата магистрална отсечка Макреш-Бела

Снимка: Радио ВИДИН

Новата магистрална отсечка Макреш-Бела несъмнено е добра новина за развитието на пътната инфраструктура в Северозапада. Трасето, открито официално преди 10 дни, е невиждано за Видинско - в региона никога не е имало път с подобни габарити. Въпреки това, 13-километровата отсечка е твърде малък участък от обещания нов път Видин-Ботевград. Изграждането на цялото трасе определено не върви по първоначално определения график, а трафикът през последните години към Дунав мост 2 е доста интензивен. Все пак професионални шофьори коментират, че с новооткрития участък се съкращава времето за пътуване. Допълват, че доскорошната отсечка е била една от най-тежките в региона и транзитният тежкотоварен трафик определено е облекчен от това, че вече не се налага да преминава и да изкачва острите завои над град Димово: 

"По-добре е, не е както беше. Предвид тези дупки там и тези остри завои, особено на Димово, спестяваме. Тук е най-зле положението. Все пак трябва да се направи цялата магистрала, за да се облекчи положението... Сравнително добре е новият път, да, облекчава времето, примерно 10 минути е разликата от Монтана до Видин сега по новия път. Изпълнението за момента е добре, ще го видим след време. След първия дъжд ще видим колко дупки ще излязат... Би трябвало да промени поне тежестта на терена, да, пътували сме, по стария участък е трагедия. Разбира се, че ще облекчи целия трафик, а и най-вече за живееещите в селата няма да е толкова шумно и натоварено, това е облекчение за всичко... Отсечката добре е направена - по западен стандарт, само че от Ботевград, където е новата магистрала, за пръв път виждам магистрала без аварийна лента. Тази отсечка е добре, по-бързо се минава, няма задръствания, няма дупки, няма чупене на камиони, няма откачване на ремаркета, просто е супер магистрала направена... Все едно е като германска магистрала за втори път минавам. С години е очаквана магистралата..."

По времето на откриването министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков посочи, че сме една идея по-близо до това да имаме нормална свързаност между столицата и Видин и нормален транспортен коридор, който да свързва гръцката и румънската граница. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39

Любители театрали се събраха на фестивал в Лом

Започна 17-ото издание на Фестивала на любителските театри на името на родоначалника на българския театър Кръстьо Пишурка в град Лом. Форумът е организиран от читалище "Постоянство 1856", съвместно с Община Лом и Съюза на народните читалища. Тази година в него ще участват 16 състава от Козлодуй, Белене, Берковица, Плевен. Има голям интерес от..

публикувано на 26.09.24 в 16:30

Празник на книгата ще се проведе в Монтана

Второто издание на Празник на книгата: "Ние, младите писатели" в Монтана започва на 27 септември.  Организатори са Община Монтана, Регионална библиотека „Гео Милев” и Съюзът на младите писатели. Във форума ще вземат участие млади творци от цяла България. Подробности за утрешното събитие научаваме от Дебора Йорданова, писател и организатор..

публикувано на 26.09.24 в 14:05

Капитан Тони Тодоров: Не очаквам проблеми с река Дунав у нас

Не очаквам Дунав да създаде проблеми за населените места в българския участък на реката. Това каза за Радио Видин кап. Тони Тодоров, директор на дирекция "Речен надзор- Лом" към Морска администрация.  "Виждам, че шлюза "Железни врата", го държат пълен, т.е. не е изпразнен, което според мен означава, че не очакват някакви големи обеми вода...

публикувано на 26.09.24 в 12:00

Как хранителните навици и физическата активност подобряват качеството на живот

Хранителните ни навици могат значително да подобрят качеството ни на живот, но могат и да го сринат. Това обясни специалистът по хранене и инструктор, водещ спортни тренировки за деца и възрастни Ина Данчева . Практикува от повече от 10 години, главно в София. Иначе е родом от Видин и през лятото съчетава почивката в родния град с тренировка в..

публикувано на 26.09.24 в 11:58