Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внуците на Панчо Владигеров отбелязват 125 години от рождението му с концерт във Видин

4
Снимка: Личен архив

Братя Владигерови - Александър и Константин, ще изнесат концерт във Видин. Поводът е 125 години от рождението на патриарха на българската музика и техен дядо Панчо Владигеров, роден на 13 март 1899 година. В залата на културен център "Жул Паскин" ще прозвучат композиции на двамата братя близнаци, които живеят и творят във Виена, Австрия, както и произведения на именития им дядо. 

"Идеята ни е отдавна отново да посетим този прекрасен град и особено сме щастливи, че по майчина линия родът ни свързва с Видин. От друга страна, знаем за реставрацията на прекрасната синагога - "Белият лебед на Дунав". Много ни хареса идеята, че става културен център "Жул Паскин". Така ни дойде идеята защо да не пробваме да направим и ние там концерт, да осветим това хубаво място, как би паснала нашата музика на това място. В рамките на нашето турне, което започва по случай празниците за Владигерови - Панчо и Любен Владигерови, да направим няколко концерта. Вчера беше в Музикалната академия "Панчо Владигеров" концертът с всички наследници на Панчо Владигеров - Екатерина Владигерова, Панчо Владигеров-младши, Константин и Александър. Направихме невероятен концерт. На 14 март сме във Велико Търново", разказа Александър Владигеров.
 

За първи път Александър и Константин Владигерови посещават Видин като деца. Води ги майка им Величка Чобанова-Владигерова, за да им покаже къщата на своя род. 

"Като деца дойдохме за няколко дни да посетим града и "Бабини Видини кули". Тогава синагогата беше в един по-запустял вид, за съжаление. Но основно тогава нашата майка искаше да ни покаже къщата, откъдето е нейният род - Хараламбиев. Нейният баща е бил учител във Видин толкова дълги години. Нейната майка е била оперна певица, помагала в културната дейност на града. Тогава бяхме чисто така да ни покаже нейната къща и да разгледаме. Беше доста отдавна, бяхме още деца."

За второто си посещение във Видин Константин и Александър Владигерови са подготвили музикална програма, която ще бъде своеобразен мост между последния им албум "Магия" и творчеството на Панчо Владигеров.  

"През 2022 година, по време на пандемията, издадохме музика с текстове на Райнер Мария Рилке, който е много песенен, много лиричен албум. Поканихме прекрасната солистка на варненската опера - сопраното Мария Павлова, наши гости ще бъдат Мариян Маринов, четец, прекрасен артист; Васил Хаджигрудев, бас. Първата част смятаме да направим мост към този албум, който се казва "Магия", и да изпеем няколко произведения. И във втората част сме подготвили няколко произведения на Панчо Владигеров, които са от театралната музика, по-камерната музика, по-ранната музика, писана по времето, когато той е бил композитор на Макс Райнхард, немския театър в Берлин. Имаме препратка и към няколко джазови теми, които намираме и в неговия стил."

Срещата с братя Владигерови и тяхното творчество е на 15 март от 18:30 часа в културен център "Жул Паскин" във Видин. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00