Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът връчва мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ

Мария Габриел получава от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на правителство, 15 май 2023 г.
Снимка: БТА



Оглавяващата преговорния екип на ГЕРБ Мария Габриел обяви, че ще върне празен мандат, ако до процедурата при президента Румен Радев в 12 часа от ПП-ДБ не приемат последното предложение от ГЕРБ, което е "само ротация на премиера с вицепремиера и да бъде запазен сегашният състав на правителството", а след това двете политически сили да продължат да преговарят по цялостната визия за евентуално бъдещо управление. 

На свой брифинг лидерите на ПП-ДБ се аргументираха, че нищо не е загубено и предложиха обсъждане на споразумението им за общо управление, което е почти готово.

Според политическия анализатор Кузман Илиев преговорите ще постигнат първоначалната си цел -  преразпределят влиянието в Сглобката.

"Сега виждаме как по-опитни политици като Пеевски и Борисов - тяхната целувка, тя може да бъде политически доста летална, смъртоносна на моменти, но със сигурност те отслабва... и те се шегуват с тях, "чупят" им ръцете, извиват ги, но в крайна сметки и едните, и другите, знаят, че ако няма санкция на нашите евроатлантически партньори - ротацията ще си съществува. По-скоро имаме едно преразпределение вътре в рамките на неСглобката на властови позиции и нищо повече. Общо взето за обикновения гражданин няма абсолютно никаква разлика от това какво се е случвало преди няколко дни и това, което ще се случи след като стане ясно дали ще има ротация, а такава най-вероятно ще има".

Въпреки последните противоречия в тона между партньорите, гласоподавателите очакват да се постигне късно разбирателство по основните политики.

"Ротацията така или иначе ще се случи, защото не са в изгодна позиция... Може би ще останат в някаква Сглобка или нещо такова, следващите избори ще повторят същия резултат".

След като получи мандатът Мария Габриел ще има седем дни, за да предложи структура и състав на проект на кабинет. Даването на папката от държавния глава Румен Радев беше отложено с три дни заради кончината на патриарх Неофит. 

Официалните преговори между управляващите коалиции започнаха в събота, 10 март.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Румен Христов

Румен Христов е водач на листа на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори за Монтана

ГЕРБ – СДС обяви водачът на листата за предстоящите извънредни парламентарни избори в област Монтана. Това е лидерът на СДС Румен Христов. ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ все още не са съобщили официално водачите си. Лидерът на СДС Румен Христов ще е първи в листата на коалиция ГЕРБ - СДС за 12-ти многомандатен избирателен..

публикувано на 04.05.24 в 08:27

Велика събота е

Православната църква възпоменава телесното погребение на Иисус Христос.  "Този ден е най-тъжният от всички дни на годината. Христос е във гроба. Тежка скръб обзела учениците му и неговата майка Света Богородица. Имало чудни знамения, когато Христос издъхнал- земята се разтресла, камъни от скалите падали, църковната завеса сама се раздрала на две...

публикувано на 04.05.24 в 08:10

Изложба за 6 май - Ден на храбростта откриха в Монтана

Откриха Камерна изложба "Военни отличия и хладно оръжие от колекциите на Регионален исторически музей Монтана . Поводът е 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.  Камерна изложба в съвместна инициатива на историческия музей и военното окръжие в Монтана. В нея са показани хладни оръжия, свидетелства, грамоти, ордени и медали,..

публикувано на 03.05.24 в 15:09

Росица Кирова е водач на листа на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори за Видин

Коалиция ГЕРБ-СДС регистрира в Районната избирателна комисия кандидатската листа за участие в изборите за народни представители на 09 юни 2024 г. Водач на листата за Видинския регион е заместник-председателят на 46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание Росица Кирова . Втори в листата е Тихомир Станчев. След него са Валери Димитров, Александра..

публикувано на 03.05.24 в 14:45

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт

На 5 май пети блок на атомната централа ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво, съобщиха от централата. В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от Уестингхаус, след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране...

публикувано на 03.05.24 в 14:38

Влак блъсна кола, спряна на релсите в Монтанско

Инцидентът е станал в четвъртък към 21:20 часа на линията между селата Мърчево и Габровница , в землището на село Габровница.  Товарен влак, управляван от 49-годишен машинист от Враца, е ударил леката кола. Автомобилът е бил спрян на релсите със запалени светлини и без регистрационни табели.  Водачът не е бил в колата. Няма пострадали хора.  Влакът..

публикувано на 03.05.24 в 14:14

Атракционното влакче във Враца ще пътува през почивните дни

Цветната влакова композиция ще пътува през почивните дни от днес до 6 май включително, съобщиха от общинската управа. Разписанието е:  Тръгване на всеки кръгъл час - 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 17:00, 18:00, 19:00 и 20:00 часа.  Началната спирка на влакчето е пред Билетния център на площад „Христо Ботев", като ще се движи до „Долна лифтена..

публикувано на 03.05.24 в 08:24