Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Кирилов, директор на видинския театър: Бих правил по три премиери на сезон

Кирил Кирилов
Снимка: Личен архив

Кирил Кирилов е новият директор на Общински драматичен театър „Владимир Трандафилов“ - Видин. Той поема управлението на културния институт след спечелен конкурс, обявен от Община Видин. Завършил е „Актьорско майсторство”. Има магистратура по театрална режисура и по журналистика. Работил е в драматичните театри в Благоевград и Видин. Допреди година бе част от екипа на Радио ВИДИН, но през последните месеци отново е във видинския театър, като от 11 март е и начело на трупата.

По три постановки на сезон. Такава е амбицията на новия директор на видинския драматичен театър.

"За първата година съм набелязал три основни типа спектакли - спектакъл за деца и ученици, който вече сме направили - "Дороти и вълшебният свят на Оз", няма тази година да правим друг, рейтингово представление, което ще рече спектакъл, който ще привлече широк кръг от хора, ще има интерес на национално ниво, съответно ще привлече повече приходи за театъра, репетициите му ще започнат на 1 април да сме живи и здрави. Друг тип спектакъл, който искам да има за първата година е класическо представление. Това ще рече спектакъл, който е за истинските познавачи на театъра. Такъв ще започнем от новия театрален сезон от септември, стига финансовият ресурс да позволява. Аз бих правил по три премиери на сезон - едно представление, насочено за деца и ученици, една комедия и една сериозна драматургия."

Към момента бюджетът на видинския театър не е достатъчен, за да бъде поканен актьор от столичните театри за съвместна продукция, добави Кирил Кирилов.

Ще има ли промени в трупата, ще гледа ли видинската публика повече популярни лица на сцената, какви са плановете по отношение на материалната база на културния институт - чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Неправителствена организация насърчава към обществена активност жени от Северозапада

Фондация "Жените в предприемачеството в България" организира  обучителна работилница в Монтана . Темата е "Гражданското общество и участието на жените в него" , а събитието ще се проведе от 13-и до 16 юни. Фокусът е към Северна и Северозападна България, защото по различни данни на Европейската комисия дамите не участват активно в..

публикувано на 09.05.24 в 10:08

В "Музикална зона" на 09 май 2024 слушаме Ане Софи фон Отер

Днес тя става на 69 г. Шведското мецосопрано има разнороден репертоар – песни, арии из опери и оратории, поп и рок песни. Освен участия в опери на Хендел, Монтеверди и Моцарт, Ане Софи фон Отер издава албуми с Елвис Костело, с кавъри на АББА и композиции от Бени Андершон и Бьорн Улвеус. Популярни са изпълненията и с шведския пианист Бенгт Форшбери..

публикувано на 09.05.24 в 09:00

Ансамбъл "Шевица" представя "В огледалото на водата" във Видин

"В огледалото на водата" ще се огледа в събота вечер публиката във Видин . Едноименният концерт-спектакъл на Представителен фолклорен ансамбъл "Шевица" ще бъде показан на сцената на Драматичния театър. Видин е поредният град, в който танцьорите и певиците гостуват в рамките на своето национално турне. То започва преди година, скоро след като..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

Неизпълнен ремонт предизвиква недоволство сред живущите на улица "Константин и Фружин" във Видин

Видинската улица "Константин и Фружин" да бъде преименувана на "40 години надежда" . Предложение за това смятат да отправят до Община Видин живущите там и по този начин да изразят недоволството си от факта, че вече 40 години чакат да бъде извършен ремонт на улицата им, разкопана през 80-те години за изграждане на канализация на квартал "Бонония"...

публикувано на 08.05.24 в 15:00

Наградиха победителите в областния кръг на Националния конкурс "Бог е любов" във Видин

Традиционно през месец май Регионалното управление на образованието във Видин и Видинска света митрополия връчват наградите на класираните от първо до трето място в областния кръг на Националния конкурса "Бог е любов" . И тази година училищата от областта се включиха активно в него, спазена беше и традицията да бъдат представени творби в..

публикувано на 08.05.24 в 14:44

Видински ученици помогнаха на деца от Димово да отидат на първата си екскурзия

Благотворителен базар в подкрепа на училище "Св. св. Кирил и Методий" в Димово се проведе в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . Целта бе да бъдат събрани средства за екскурзия до исторически места на учениците от клуб "Млади възрожденци" от малкия град. За някои от тях тя ще е първата в живота им...

публикувано на 08.05.24 в 14:00

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

На 10 май Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН. За..

публикувано на 08.05.24 в 10:30