Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концепция за устойчиво развитие на Северозападния регион обсъдиха в Мизия

Снимка: ОИЦ - Враца

В Мизия се проведе обществено обсъждане на концепцията за интегрирани регионални инвестиции. Инициативата за "Зелени решения за устойчиво развитие на Северозападния регион" може да бъде реализирана чрез финансиране в размер на 74 534 160 лв. Средствата са предвидени по Програма "Околна среда" и Програма "Развитие на регионите".


Основна цел на концепцията "Зелени решения за устойчиво развитие на СЗР" е прилагането решения за проблеми с принос в урбанистичното развитие на общините Враца, Монтана, Бяла Слатина, Борован и Мизия. Предвидените мерки са насочени в секторите здравеопазване, култура, транспорт, икономика, околна среда, туризъм и спорт, както и зелени мерки за смекчаване на негативното въздействие върху климата, при спазване на принципите за равенство, ефективност, ефикасност и устойчивост. Като с изпълнението им се цели подпомагане на мобилността и зеления транспорт в общините Враца и Монтана; насърчаване на икономическата активност и предприемачеството, както и осигуряване на транспортна обезпеченост чрез изграждане на Индустриален парк-Враца; обновяване и модернизиране на централна пешеходна зона на Враца; обновяване, оборудване с нова медицинска апаратура, създаване на мобилен кабинет в Диагностично-консултативен център 1 – Враца; изграждане на многофункционална спортна зала "Арена Враца"; реконструкция, ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност на Драматичен театър „Драгомир Асенов" в Монтана, превенция на риска от наводнения по поречието на р. Скът чрез прилагане на набор от зелени мерки в общините Враца, Борован, Мизия и Бяла Слатина; изграждане на система за наблюдение и управление на състоянието на водите на река Скът в реално време, изграждане на система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия в населените места по поречието на река Скът и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 13 май 2024 година

Училища от Северозапада изпратиха випуск 2024.  Общо 80 ученици завършиха  Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин. За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство.  Три паралелки в Средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин днес чуха за последно училищния звънец...

публикувано на 13.05.24 в 18:00

Математическата гимназия във Видин изпрати тържествено абитуриентите си

Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин тържествено изпрати днес 78-те си абитуриенти в присъствието на по-малките ученици, учителите, родители и много гости.  "Скъпи абитуриенти, този ден е краят на един цикъл от вашия живот - период на обучение, от който излизате с натрупани знания и придобити умения, които ще..

публикувано на 13.05.24 в 16:40

СУ "Цар Симеон Велики" във Видин изпрати зрелостниците си

Три паралелки в  Средно училище "Цар Симеон Велики"   във   Видин  днес чуха за последно училищния звънец. Учебното заведение изпрати випуск 2024. Благодарствено слово и апел към бъдещето на завършилите отправи директорът на гимназията Ирена Гъркова : "Честит празник! Сега казвате "сбогом" на училището. След години ще се върнете отново при..

публикувано на 13.05.24 в 15:46

Лесотехническата гимназия в Берковица изпрати своите абитуриенти

Вълнуващ празник бе изпращането на випуск 2024 в Лесотехническата професионална гимназия (ЛПГ) в Берковица . С любимото училище се сбогуваха учениците от специалностите  "Механизация на горското стопанство" и "Ловно и горско стопанство". Те бяха изведени в двора на училището от дечица от ДГ „Звънче“, за да си припомнят първия учебен..

публикувано на 13.05.24 в 14:50

Атракционното влакче във Враца работи по разписание

Атракционното влакче във Враца ще продължава да работи  по разписание. В делничните дни цветната композиция тръгва в 17.00, 18.00, 19.00 и 20.00 часа. В събота и неделя разписанието е друго. Тръгване на всеки кръгъл час - 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 17:00, 18:00, 19:00 и 20:00 часа.  Началната спирка на влакчето е пред Билетния..

публикувано на 13.05.24 в 12:30
ВиК аварията във Видин

Без вода са видински села и квартал "Вида" в областния град

Видинският квартал "Вида" от сутринта е без вода . Причината за спряното водоподаване е смяна на част от канализацията заради авария на уличен канал, съобщи за Радио ВИДИН дежурният диспечер към "Водоснабдяване и Канализация - Видин". Очаква се водата да бъде пусната след 17:00 ч.  "Във "Вида" се полага канализация, сменя се част от..

публикувано на 13.05.24 в 11:18

В Берковица приемат заявления по програма за младежка заетост

Дирекция "Бюро по труда" (ДБТ) - Берковица обявява прием на заявления по проект "Младежка заетост+" . Ще бъдат разкрити пет работни места на длъжност „технически сътрудник“, с място на работа Община Берковица и кв. "Раковица". Критериите, на които кандидатите трябва да отговарят за работа по програмата са: 1. Неактивни или регистрирани в..

публикувано на 13.05.24 в 11:14