Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Произведения на Шопен ще звучат в концерт на Симфониета - Видин

Снимка: Симфониета-Видин

Тази вечер на сцената на Симфониета - Видин ще гостуват популярният пианист Людмил Ангелов. Под диригентската палка на маестро Петър Димитров на сцената ще излезе и младата надежда Амели Иванова. В програмата са включени произведения на Шопен - първи и втори концерт за пиано, каза директорът на Симфониета - Видин Мирослав Кръстев

"Гостите са проф. Людмил Ангелов, един от най-известните наши пианисти и носител на редица престижни отличия. Води майсторски класове в Софийския университет и Нов български университет. И през 2022 година на майсторския клас в Нов български университет участва и Амели Сакаи-Иванова, която е родена в Лондон, в семейство на японка и българин и тя е отличена в това издание на майсторския клас с наградата "Рецитал на дебютант". И това е поводът тя да гостува като солист на Симфониета - Видин. Изключително талантливо младо момиче, с прекрасно бъдеще."

Концертът е от 18:00 часа в зала Филхармония във Видин. Утре със същата програма и солисти видинската Симфониета ще гостува на сцената на "Théatro отсам канала" в София. Концертът там е от 19:00 часа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Да пазим Дунав син"

През 2024 година отбелязваме 30 години от подписването на Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав и 20 години Ден на река Дунав, съобщават от Басейнова дирекция „Дунавски район”. За поредна година мотото на кампанията по повод 29 юни е „Да пазим Дунав син“ . Денят на Дунав се провежда от 2004 година и цели да..

публикувано на 28.06.24 в 13:00

Лом е домакин на мотосъбор

Днес и утре, 28-и и 29 юни, Лом е домакин на 22-ия мотосъбор , организиран от мотоклуб "Ягула". За посетителите на събитието организаторите са подготвили интересна програма и много забавления, каза за радио Видин президентът на клуба Емил Плугаров . "За поредна година на стрелбището в Лом, около Дунав, в петък около 18.00 часа откриваме..

публикувано на 28.06.24 в 12:00

Село Габровница ще избира отново кмет

В монтанското село Габровница отново ще има избори .  Върховният административен съд (ВАС) обяви за недействителен изборът проведен на 29 октомври миналата година. Ваня Методиева, един от тримата кандидати за кмет на Габровница, обжалва решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Монтана от 30 октомври 2023 година, като посочва,..

публикувано на 28.06.24 в 10:54

платена публикация
Нова музейна експозиция в крепостта „Баба Вида“

Крепост - музей „Баба Вида“ е най-големият и посещаван обект на РИМ – Видин, паметник на културата от национално значение и под номер 13 в списъка на 100-те национални туристически обекта на БТС. Отскоро, в едно от помещенията във вътрешния двор, гражданите и гостите на града могат да видят новата музейна експозиция „Късносредновековно българско..

публикувано на 28.06.24 в 09:55

Млади художнички от Ново село показаха „Талант в цветове и багри“

Експозицията „Талант в цветове и багри“ , с творби на  възпитаници на   клуб по рисуване „Арт ателие“ към  СУ "Св. св."Кирил и Методий" в Ново село   бе подредена в Културен център „Жул Паскин“ във Видин . Първата самостоятелна изложба на Пролетка Вергилова и Вяра Пенева включва повече от 50 картини живопис, които са създадени от началото..

публикувано на 28.06.24 в 09:45

Недостиг на лекари във Врачанско

Не достигат лекарите и медицинският персонал, това показват данните на Националния статистически институт. Анализът показва, че практикуващите лекари в област Враца са 571, което е недостатъчно. Зъболекарите са 111, а експертите по здравни грижи и други медицински специалисти – 996. 62-ма са фелдшерите, 74 акушерките, 657 медицинските..

публикувано на 28.06.24 в 07:55

Снимката на 27 юни 2024 година

След инцидента при спирането на 6-и блок на  АЕЦ "Козлодуй"  няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". Служебният вицепремиер..

публикувано на 27.06.24 в 18:10