Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психолог: Търпението е вредно, когато отиде в някаква крайност

Снимка: Pexels



В Деня на търпението ще си припомним, колко е важно да не се поддаваме на безпокойството или разочарованието, като можем да изберем да бъдем по-търпеливи, да се концентрираме върху положителните страни на живота и да търсим решения вместо да се отказваме. Това качество ни позволява да издържим предизвикателствата, да посрещаме промените и да се справяме с трудностите. То ни учи да бъдем по-сдържани и да вярваме в себе си, дори когато нещата не вървят точно по план. Търпението, както и добротата, е добродетел, обаче както и добротата, когато отиде в някаква крайност излиза от ролята си на добродетел, това каза психологът Стела Дечева:

"Едно е да имаме търпение, когато сме сигурни в резултата и той е нещо, което е за наше добро и съвсем друго е, когато търпим ситуации, когато всъщност няма добър финален резултат за нас. Тогава просто се самоизмъчваме, самонараняваме, някой път и други хора, не само нас, с прекаленото търпение. И обратният вариант - когато има липса, тогава вече ставаме нетърпеливи, избухваме често, не преследваме цели до край и изобщо излизаме от спокойната човешка природа."

За да се справим със ситуации, които изискват търпение психологът Стела Дечева съветва да започнем да си задаваме първо въпроса: "Защо всъщност трябва да проявим търпение, целта заслужава ли си?":

"Ако е в ситуация, в която имаме ясен отговор на това аз, ако изтърпя това и това, ще получа и това, което получа е реално и ни харесва, да, тогава е окей. И как да го постигнем? Задавайки си въпроса "Защо?" - защото искам да получа това, към което се стремя. Няма смисъл единствено, ако си отговориш "Защо търпя това?". Ако отговорът е "Не знам, защото го обичам...". Много обичам този отговор и винаги питам: "А себе си колко обичаш?"

Оказва се, че може да имаме и стратегия, за да увеличим нашето търпение в тежки ситуации:

"Когато попадна в работата си или в личния си живот в тежка ситуация, всички изпадаме в такива, хора сме, случва се да загубим близък или нещо от сорта. първото нещо, което казвам е "Дай си време", всъщност търпение. Във всяка една тежка ситуация ние първо трябва да сме търпеливи със себе си, за да можем да си дадем време да минем плавно през тежката ситуация, не може изведнъж да изскочим от нея."

Търпението е много важен аспект при постигането на целите в живота.

"Ако нямаме търпение, нищо не можем да постигнем. Всяко едно нещо всъщност се постига с какво - с работа, със старание, с учене, което също изисква търпение. Търпението е много важен аспект, наистина. Ние се раждаме с търпението, спор няма, обаче е много важно как ще го развием, защото ако не го развием като добродетел, а като излишък или като недостиг, тогава става вредно."
  
Попитахме видинчани търпеливи ли са.

"Да, много съм търпелива, за съжаление, за мое съжаление, останалите се възползват от това. Търпението е добре за всички останали, но не и за тоя, който го прави. Да, добре е, когато си търпелив, изчакваш, нещата се подреждат по някакъв по-добър начин, но то си е за твоя сметка, което е ужасно за теб... Човек винаги е необходимо да бъде търпелив. Тогава, когато е търпелив и хората, отсрещните, с които разговаря също го усещат и се отнасят добре към него. Особено в днешни времена хората е необходимо да са търпеливи."  

Нека Денят на търпението ни напомня, че най-ценните неща в живота често изискват време и усилия. Това е денят, в който можем да се въоръжим с търпение и да открием вътрешната ни сила, за да преодолеем всяко предизвикателство и да постигнем всяка мечта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20

Видинчани със забележки към заграденото пространство за кучета

Две са поставените пейки в заградено пространство за разходка на кучета в парка "Владикина бахча". На тях могат да сядат стопаните, дошли с любимците си. Потърсихме мнението на ползващите пространството, за да разберем имат ли забележки или предложения за него: "Моето мнение, че заграждението не е направено като хората. Част от..

публикувано на 30.04.24 в 14:20

Кога ще се ремонтира пътя Връшка чука - Киреево

В много лошо и дори опасно състояние е третокласният път, който води от ГКПП "Връшка чука" към село Киреево. Пътят води към Е79 до Димово и Белоградчик. Опасни са банкетите и канавките, които са доста дълбоки и създават опасност от пропадане на леки коли. Проблемният участък е с дължина  около 4 км.  Оказва се, че лошото състояние на..

публикувано на 30.04.24 в 12:50

Благотворително събитие подкрепя онкоболни жени от Северозапада

Благотворителен коктейл в подкрепа на онкоболни жени ще се проведе във Враца. Целта е да бъдат закупени помощни средства - тюрбани и гръдни епитези, за пациентки на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца, които са от цяла Северозападна България.  Идеята за благотворителното събитие е на Инициативния комитет за борба с рака на гърдата. Създаден от..

публикувано на 30.04.24 в 11:25