Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Пенчев: Основният проблем на язовир "Огоста" е в стената му, другите ремонти са козметични

Снимка: Радио Видин

Министерствата на икономиката и на земеделието са набелязали спешни мерки за ремонт на язовир "Огоста" в Монтана. Припомняме, че още през 2018 година той бе включен сред 416-те опасни язовира, които се нуждаят от спешен ремонт

На среща в икономическото министерство експерти са се обединили около необходимостта от ремонт на язовира, така че да бъде минимизиран рискът за населението от възможно преливане. Набелязан е план за действие между отговорните държавни институции, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията. До месец трябва бъде обявена обществена поръчка по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител. Има изготвен проект и разрешение за строеж.

ЯзовирКомпроментирани са облицовките на отводнителния канал и на мокрия откос, недовършена е корекцията на едноименната река. Това обаче според Петър Пенчев, член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" и заместник-председател на Национално движение "Екогласност", не са основните проблеми на язовира. Според него най-голямата опасност идва от карстовите обарзования под язовирната стена:

"През 1994 година се открива избиваща вода под стената от тези пещери, стотина-двеста метра дълбочина, но те са свързани помежду си и оттогава се увеличава. Значи 22-ра година, юни месец, директорът на "Напоителни системи" - Враца Гриша Босашки, те го уволниха заради това негово откровение, подаде писмо до шефката Динева на "Напоителни системи" - София, защото те са оператор на язовира, собственост на Министерството на земеделието и храните- сто процента държавен язовир. Гриша Босашки беше написал в неговото писмо: Тревожно е състоянието заради това, че вече излиза мътна вода отдолу под увеличаващо се налягане. Това означава, че отдолу обрушването на пещерите става вече силно и бившият екоминистър Асен Личев каза в едно предаване на националната телевизия, че тази вода отдолу нагоре разрушава земята и стената отдолу ще се разруши..."

Мнение по въпроса за състоянието и основните проблеми на язовира има и инж. Марин Маринов- технически ръководител на язовир "Огоста“, присъствал по време на строителството на стената му. През 2022 година той каза:

"Най-важното, което трябва да се каже е, че язовир "Огоста " се експлоатира по най-неправилния начин в последните 10 години, което доведе язовира до това лошо техническо състояние... Язовир "Огоста" искам ясно да кажа, че е проектиран като многогодишен изравнител, а се стопанисва, експлоатира и управлява като едногодишен изравнител и затова е в изключително тежко състояние." 

язовирСпоред Петър Пенчев предстоящите ремонти са само козметични.

"Това са само козметични, външни ремонти, а основният проблем е водата под стената и изясняване на това, възможно ли е запушването на тези свързани помежду си карстови форми."
 
Що се отнася до смяната на хидравлично масло на основния изпускател на язовира и на бързо падащия савак, Петър Пенчев коментира, че макар въпросното масло да не е сменяно от 1986 година, язовирът е двойно защитен, защото има втори изпускателен защитен орган под язовирната стена.

"... Лошото е не толкова, че маслото е старо, а че не се прави ежегодно поне два пъти проба за спускане и издигане на този голям савак, за да се задвижва системата, която е хидравлична...“

Министерството на земеделието и храните е започнало процедура за анализ и оценка на язовирната стена на "Огоста", която има нужда от ремонт. Обсъдени са и възможностите за осигуряване на частичен финансов ресурс за ремонта, като по предварителни разчети ще са необходими около 10 млн. лева.

С максималния обем от 506 милиона кубически метра вода, "Огоста" е сред хидрогигантите на Балканския полуостров. В експлоатация е от 36 години. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба представя книжовно-документалното наследство на Христо Ботев

Изложба, проследяваща важни етапи от живота и дейността на Христо Ботев, ще бъде показана във Враца. Експозицията  "Документи, извори, истини. Книжовно-документалното наследство на Христо Ботев“ е създадена от специалисти на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Тя представя един различен поглед върху живота и делото на поета- революционер,..

публикувано на 22.05.24 в 15:06

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30