Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лом отбеляза Международния ден на ромите

Снимка: Община Лом

Международният ден на ромите беше отбелязан в Лом с ден на отворените врати и дискусия на тема „Културно многообразие“. Кметът Цветан Петров поздрави ромската общност и пожела на всички роми здраве и благополучие. Той  откри дискусията с участието на ученици и младежи, като преди това, съвместно с Местната инициативна група (МИГ) – Лом, бяха споделени добри практики и идеи за подкрепа на предприемачеството. Николай Кирилов -  ръководител на фондация „Рома-Лом“, която бе домакин на събитието, благодари за подкрепата и пожела успешното сътрудничество между Общината и фондация „Рома-Лом“ да продължи. Поздравителни адреси към фондацията и ромската общност поднесоха и представители на държавни и общински учреждения, социални заведения, образователни и културни институции, информират от местната общинска управа.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мездра отбелязва празника си

6 май, Гергьовден, се отбелязва като Ден на Мездра. Днес ще стартират официално и 50-тите юбилейни Празници на културата „Мездра май”.  Програмата за деня ще започне в 9:00 часа с Празнична света литургия в Храм „Св. Георги Победоносец".  От 10:00 часа на площад България” ще е ритуалът по издигане знамената на Република България, Община..

публикувано на 06.05.24 в 08:53

НИМХ: Предимно слънчево време на Гергьовден

Днес ще бъде предимно слънчево, прогнозират от Националния институт по метеорология  и хидрология. След обяд над планинските райони в Западна България ще е с купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 21 и 26 градуса. В планините ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 06.05.24 в 08:36

Почитаме св. Георги Победоносец

На 6 май Българската православна църква почита паметта на св. Георги Победоносец. Той бил смел воин в редовете на славните римски полкове, обясни отец Илия от Видинска епархия. "Георги се отличил в много битки и Диоклециан, без да знае, че той е християнин, му дал управителска титла. Тогава Георги бил на 20 години. Императорът го взел в царските..

публикувано на 06.05.24 в 08:00

Започва Светлата седмица

Седмицата след Възкресение е наречена Светла, защото през цялата Седмица ние се радваме за Възкресението на Исус Христос. Това каза архимандрит Самуил от Видинска епархия и добави: "Ние сме в радостта на Възкресението. След като сме постили 40 дни, ние не постим, всички ядем блажна храна. Най-важното през тази Седмица е, че ние за пореден път..

публикувано на 06.05.24 в 07:28

Трибагреникът се развява гордо над Клисурския манастир

Българският трибагреник гордо се развява на метри от Клисурския манастир.  Идеята е на кмета на село Спанчевци Емил Димитров, разказа Архимандрит Антим, протосингел на Видинската митрополия.  Пилонът е висок към 18 метра, а знамето, с размери четири на два метра, е ушито от жена от Спанчевци. "Рядкост е това в дворовете на храмовете и..

публикувано на 05.05.24 в 14:55

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт

От днес пети блок на атомната централа е спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво, съобщават от централата. В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от Уестингхаус, след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране...

обновено на 05.05.24 в 13:50

Видинчани се помолиха на най-светлия християнски празник

Празнична литургия за Второ Възкресение беше отслужена във Видин.  Преди обед в първия ден на Великден за втори път, след отминалата нощ, се четат евангелските текстове, свързани с възкресението на Иисус Христос. В катедралния храм "Св. великомъченик Димитър Солунски" службата бе водена от Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит..

публикувано на 05.05.24 в 13:32