Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старите къщи в селата - прозорец към миналото

Снимка: Зорница Мартинова



За мнозина старите къщи и архитектурата в селата представляват не само исторически паметници, но и важна част от културното и естетическо богатство на общностите. Въпреки това, много от тези сгради се изправят пред заплаха от разрушаване и забрава. Тези сгради са живи свидетели на миналото ни - отразяват начина на живот, традициите и културата на хората в различните области. Смело можем да кажем, че са пазители на историческата памет и важни източници за изучаване на миналото. 

Впуснати именно в изучаване на това минало са и няколко млади ентуасиати, не само с чувство на задължение към миналото, но и с чувство за инвестиция в бъдещето. Тръгнали по следите на старите къщи в страната, областта и по-конкретно във видинското село Ново село са Надежда Сучева, Елена Стойчева и Десислава Тодорова. На 13 април, събота, те ще проведат среща-дискусия по темата, а събитието е част от проекта "Архитектурни съкровища на българските села - Презентация". 

"Проектът "Архитектурни съкровища на българските села" започнахме с моята колежка Надежда Сучева, която също е архитект, преди около две години... Старите сгради за нас са много ценни, намираме ги за красиви, пък всъщност постепенно изчезват поради различни причини. Много села са обезлюдени, няма хора в къщите или пък хората правят различен тип ремонти, които заличават детайлите на сградите. Така в партньорство с "Фабрика за идеи" тогава и с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", ние успяхме да направим пътуване в Търновско, Врачанско и Видинско, за да заснемем къщи в няколко села, след това направихме уебсайт Ruralheritage.bg, може би най-точно преведено е "извънградско наследство". Ние се фокусираме върху архитектурата на селата."

Елена Стойчева се запознава с Видинския край покрай програмата "Резиденция баба", обхванала няколко села в района. Така през 2020 година тя за пръв път идва в Делейна, където живее и опознава селото в продължение на месец.

"Свързах се с хората и много заобичах този край, културата, начина, по който хората общуват - има много хумор, много позитивизъм, въпреки цялостното обезлюдяване на района и обичам да се връщам. В Ново село пък снимахме преди две години за нашия уебсайт. Там ни водеше арх. Румен Джагаров, който също вече е познат и в медиите с това, че реставрира по много хубав начин една стара къща - плетарка, в която иска и да живее. Той ни разведе тогава из Ново село и сега отново ще участва в нашето събитие."

Важно е да отбележим, че запазването на старите къщи не е само въпрос на консервация на материални структури. И на това трябва да се обърне особено внимание. Защото местната идентичност се таи именно в тяхната уникална атмосфера. Къщите, специално във Видинско, са изградени с уникални техники и материали, които са предавани от поколение на поколение, но за съжаление към момента са единици тези хора, които пазят спомените за основното им изграждане. 


"В толкова много села се крият тези архитектурни съкровища, опасността да ги загубим в най-скоро време си я има. Това е нещо, за което не се говори много напоследък, особено за къщите от тези периоди на 20-те, 30-те години... Изключително ценно е да си говорим на тези теми, затова искаме да поканим на събитието всички заинтересовани от района на Видин, тази събота, в 17:30 часа, в читалището в Ново село, за да може да се съберем и който вижда също като нас нещо ценно в старите къщи, да поговорим, защото наистина си е предизвикателство, въпросът за опазването им е много сложен."

Гости на проявата ще бъдат две дами от платформата за събития "Естетика" - Белла Антова и Зорница Мартинова. Те ще представят изложба от снимки на стари селски къщи. Как се случва обаче всичко, обясни Белла Антова:

"С Елена се видях още на "Резиденция Баба", когато имах събитието в Синагогата... От социалните мрежи се запознаваме, защото споделяме общ интерес, аз им казах, че имаме снимки, те ни поканиха да си ги презентираме. Споделяме обща страст не само към архитектурата, но и по-специално към селските къщи, съответно аз имам повече наблюдение над къщите във Видинския район и особено във влашките села. Много отдавна, това си е моя идея, със Зори, фотографа, с когото работим, да направим нещо, посветено на тях - дали ще е изложба или просто дигитално да ги документираме. И в такъв разговор с Елена се оказва, че те ще са в Ново село на 13 април и защо да не се включим в тяхното събитие."

По темата за запазването на старите къщи в селата, защо не помислим и в друга посока? Реставрираните стари къщи имат огромен потенциал да бъдат привлекателни туристически дестинации. Могат да бъдат превърнати в музеи, арт галерии, места за обществени събития и различни по тип центрове. Но дори и да не бъдат такива, спокойно могат да удължат живота си, стига да има кой да спомогне за това. Трябва да се обърне повече внимание, да се положат повече усилия за запазване на тези уникални сгради.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00