Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Започнаха засилени проверки преди Великден

Снимка: Радио ВИДИН

Засилени проверки извършва Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници (1 май - Международен ден на труда, Великден и Гергьовден). Основно контролът е засилен на предлаганите храни по това време- бои за яйца, яйца, козунаци, агнешко месо. 

"Следим за правилното предлагане и информиране на потребителите навсякъде за произхода на месото. Когато месото не е опаковано, в магазините трябва на видно място някъде да бъде предложено на хората информация за произхода. Самото месо винаги трябва да бъде подпечатано. Ако е българско месо, агнешко българско трябва да бъде със син печат и всичко друго, което не е от България - с червен печат подпечатано. Когато се предлага размразено агнешко месо трябва да бъде обозначено, че то е размразено на коя дата, с определен срок", каза д-р Пламен Божинов- главен експерт в отдел "Контрол на храните" в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Видин.

Пет са проверките до момента в областта по заповедта на изпълнителния директор на БАБХ за засилен контрол. Две са в предприятия и три в търговската мрежа. Има две предписания за коригиране на дребни неща по сграден фонд и оборудване, допълни д-р Пламен Божинов.

При козунаците инспекторите ще следят за невлагане на оцветители, правилно опаковане и етикетирани. При яйцата ще се следи и за произхода, ако има внос от трети страни ще се взимат и проби. Разрешени за предлагане на пазара са само яйца клас А. 

"Това са чисти яйца, без пукнатини. Това е разрешено за предлагане на пазара. Пукнатите и замърсените се водят клас Б и те отиват за преработка", каза още д-р Пламен Божинов.

Видинчани си купуват агнешко месо, козунаци и яйца основно преди празниците, показа анкета на Радио ВИДИН. Пенсионерите с по- ниски пенсии ще се лишат от агнешко месо, защото им е скъпо:

"Имаме кокошки. Козунак ще си купим там, от село... Агнешкото е скъпо по принцип, нашите пенсии са 500 и нямаме и допълнение. Ще купим по някакви случайности по едно козуначе, някое яйце... Не, защото е много "солено"... Аз нищо няма да си пазарувам, защото съм пенсионерка с минимална пенсия, каквото вземат децата, това... Не сме решавали още. Агнешко купуваме винаги. Чакаме и гости от Стара Загора, така че ще има... Козунаци си правя, яйца купуваме... По принцип се стремим да е от частници, те са познати хора..." 

През почивните празнични дни инспекторите от ОДБХ ще дават дежурства по график. Списъкът ще бъде изнесен на входа на дирекцията. На официалните празници 1 май и 6 май ще работи по един инспектор на 6-часов работен ден, а в почивните дни ще бъдат на повикване в случай, че граждани сигнализират за нередности. Засиленият контрол започна на 8 април и ще се упражнява до 8 май.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нутрициолог: Медът е най-доброто лекарство от природата

Пчелният мед е един от най-древните натурални продукти. Използван е от векове както за храна, така и за лекарство. Това каза  специалистът по хранене Пламена Антова и обясни, че пчелният мед съдържа много полезни вещества, които го правят изключително полезен.  "Медът съдържа изключително много аминокиселини, някъде около 18, около 27..

публикувано на 10.02.25 в 17:51

Село Бели брег - историята на една предизвестена смърт

Осма поред година питейната вода на монтанското  село Бели брег се кара с водоноска, а причината е влошеното качество на водата от местния водоизточник. ВиК-Монтана още не може да разреши проблема, разказва за патилата на местните кметският наместник, Георги Николов . В селото ползват този водоизточник от 1958 година. Преди 10 години тук..

публикувано на 10.02.25 в 17:30
Д-р Яна Валентинова

Млад зъболекар ще се грижи за денталното здраве на видинчани

Д-р Яна Валентинова е най-младият член на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз във Видин. Завършва стоматология през октомври в Медицински университет, Крайова, Румъния. След дипломирането си се връща в родния си град, за да помага на хората от Видин да имат по-красиви усмивки. Разказва, че интересът ѝ към стоматологията се заражда още в..

публикувано на 10.02.25 в 17:12

Козлодуй ще отбележи Трифон Зарезан с дефиле на кукери и традиционни конкурси

Община Козлодуй подготвя богата програма, за да отбележи празника на виното Трифон Зарезан . Част от инициативите ще бъдат и традиционните конкурси за домашно вино и за домашно приготвено мезе. Повече подробности за предвидените събития ни разказа Величка Нейчева - директор на дирекция "Хуманитарни дейности" към Община Козлодуй...

публикувано на 10.02.25 в 15:30

В "Музикална зона": Иво Тодоров и "Обещай да ме целунеш"

   Днес ви срещам с един много креативен и иновативен човек - директора на дирекция „Дигитални програми” в Българското Национално Радио - Иво Тодоров, поет и създател на цифрово съдържание.  Дни преди празника на влюбените- 14 февруари, Иво Тодоров представя албум с 14 песни, създадени с помощта на изкуствен интелект. Компилацията е със..

публикувано на 10.02.25 в 15:21
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Как да изглеждаме стилно без да харчим много?

В рубриката "Модни лабиринти"  днес ще си говорим за това  как да изглеждаме стилно, без да харчим много . Не е необходимо да купувате скъпи дрехи, за да изглеждате добре. Понякога е достатъчно да се уверите, че дрехите ви са добре скроени и прилягащи на тялото. Един от лесните начини да изглеждате стилно, без да харчите много, е да поддържате..

публикувано на 10.02.25 в 14:00

"Неделник" от 9 февруари 2025 година

Да се повеселим с "Неделник"! Скулпторът Александър Пройнов откри в Монтана изложба наречена „Българи - аз съм част от вас". Тя е финал на цикъла, който творецът започнал преди 27 години.  В месеца на виното и любовта, между двете дати на лозарския празник Трифон Зарезан , ви срещаме с един доказан майстор на ракия от Враца ...

публикувано на 09.02.25 в 14:24