Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин става столица на леката атлетика за 4 дни

3
Снимка: Радио ВИДИН

В продължение на четири поредни дни Видин ще е домакин на различни състезания по лека атлетика. Те са посветени на 100-годишнината на този спорт у нас. 

"Видин за трета поредна година е домакин на престижното спортно събитие Рън Видин, част от веригата Рън България, което тази година е посветено на 100 години българска лека атлетика. Лекоатлетическото състезание включва: детска лека атлетика, лекоатлетически турнир "Дортикум", А1 Атлетика за младежи и най-значимото събитие е масовият пробег на 6-километрова дистанция, чийто маршрут преминава покрай едни от най-големите исторически забележителности в старопрестолния ни Видин и 1330 метра къса дистанция", обясни заместник-кметът Борислава Борисова.

В четирите състезания се очаква де се включат рекорден брой участници, допълни Антон Бонов от Българската федерация по лека атлетика:

"Утре в 10 часа в парка правим поредното занимание Детска атлетика с деца от видинските училища от 1 до 5 клас. Целта е да популяризираме активния начин на живот, да откъснем децата от телефони и компютри. На 12 април правим поредният турнир А1 Атлетика за младежи. Това е верига за малко по-големи деца, които са картотекирани във федерацията. В реновираната лекоатлетическа зала до стадиона има прекрасни условия. Над 40 деца от цялата страна чакаме, които са вече подготвени за състезания. На следващия ден, в събота, е турнир "Дортикум" с рекордно участие - над 200 деца от 15 клуба от цялата страна, от 3 страни - Румъния, Сърбия и България. Десертът и най-мащабното събитие е Видин Рън в неделя, 14 април, от 10 часа. Видин е един от най-красивите градове в България и затова винаги с удоволствие идваме тук. Във връзка със 100-годишнината на българската атлетика ще дойде и новият президент на Българската федерация по лека атлетика Иван Колев. Ще дойде още в събота за турнира "Дортикум", а после ще се включи и в състезанието Видин Рън на късата дистанция. Тази година има заявки за участие дори от Китай."

Състезатели от четири континента ще участват в Рън Видин тази неделя, каза Мирослав Радуканов, главен треньор на видинския клуб "Радуканови":

"Ще има сватба между българин и американка във Видин в неделя и около 30 човека американци ще има гости. Някои от тях сме ги убедили да участват и в Рън-а. Географията на състезанието се разширява - Америка, Азия, Африка, Европа. Тази година на Рън Видин ще бъде рекордна бройката на участниците."

Утрешното състезание по лека атлетика за видинските деца започва в 10:00 часа в Крайдунавския парк. Атлетика за младежи А1 и международният турнир "Дортикум" ще бъдат в закритата лекоатлетическа писта в петък и събота, а Рън Видин е в неделя от 10 часа, стартът е пред Община Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

С турнир по хандбал започва юбилейното издание на "Мездра май"

На 6 май - Гергьовден и Ден на Мездра официално ще бъдат открити 50-ите Юбилейни празници на културата "Мездра май".  По традиция в празниците се включват най-разнообразни събития. На 1 май /сряда/ ще се проведат първите от тях. От 10:00 часа в Мездра ще стартира Шестият турнир по мини хандбал „Малки локомотиви“. Състезанието ще се състои на..

публикувано на 30.04.24 в 10:18

"Ботев" Враца ще играе срещу "Витоша" при ветераните

Футболните ветерани на "Ботев" Враца си уредиха среща с бистришките "тигри", в чиито редици редовно играе бившият премиер и партиен лидер Бойко Борисов. Жребият срещна на полуфиналите от надпреварата "Витоша" Бистрица и "Ботев". В другия мач, в който ще бъде определен финалистът, противопоставя "Ботев" Пловдив и варненския "Черно море". Очаква се през..

публикувано на 29.04.24 в 12:13

Благотворителен турнир по мини футбол организират в Лехчево

Благотворителен турнир по мини футбол "Лехчево къп" организират в монтанското село Лехчево. Турнирът ще се проведе на 3 и 4 май, а събраните средства ще са за лечението на онкоболен волейболист.  Инициативата е на трима приятели, идеята ни е турнирът да се превърне в традиция около великденските празници, каза Томи Валериев , един от..

публикувано на 29.04.24 в 12:00

"Ботев II" падна от "Етър II"

Дубълът на врачанския Ботев писа поредна загуба в Северозападната трета лига. Този път селекцията на Ивайло Димитров загуби с 1:2 гостуването си на дублиращия тим на Етър. Решаващото попадение падна минути преди края на двубоя, но не изненада никого, тъй като Ботев се намира на 15-ата позиция, а „болярите" са шести в таблицата. Малко след началото на..

публикувано на 28.04.24 в 15:21

"Локо" Мездра с категорична победа над "Дреновец"

Локомотив (Мездра) премина с пълна пара у дома през едноименни тим на Дреновец с 4:0 в срещата от 25-ия кръг на Северозападната Трета лига. Гостите удържаха нулевото равенство до края на първото полувреме. Васил Калоянов откри резултата чак в края на първата част след подаване на Сергей Георгиев. Той пък удвои в 71-ата минута с мощен удар от..

публикувано на 28.04.24 в 15:18

"Ботев" Враца би "Пирин" и мечтае за бараж

Ботев (Враца) съхрани шансовете си за оставане в елита след важна победа над Пирин с 2:1 като гост в първи плейофен мач. Срещата в петък започна ударно за домакините от Благоевград и те успяха да поведат още в 8-ата минута, когато Иван Тасев се възползва от грешка на Меси Биатомусока и успя да прониже мрежата на Красимир Костов. След гола гостите..

публикувано на 28.04.24 в 15:11

"Бдин" отстъпи с 0:1 на "Литекс" във Видин (СНИМКИ)

"Бдин" Видин загуби с 0:1 от "Литекс" Ловеч в равностоен мач от 30-ия кръг на Втора лига. На стадион "Георги Бенковски" двата отбора предложиха динамичен футбол, технични отигравания и хубави атаки. Единственото попадение отбеляза Сулиман Абдулганию в 61-ата минута. Вече изпадналият в Трета лига отбор на "Бдин" игра за честта си в този двубой и с мисъл..

публикувано на 28.04.24 в 10:25