Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Радостина Александрова: Имунитетът срещу коклюш намалява с времето и трябва да бъде подсилен

Проф. Радостина Александрова
Снимка: Стопкадър, БНТ

В момента има много сериозни огнища на коклюш, за които съобщиха редица страни в Европа и по света, каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. Тя обясни, че първата ваксина срещу болестта е създадена през 1940 година, в резултат на което заболеваемостта рязко спада. Половин век по-късно е разработена и разпространена друга ваксина, която осигурява добра защита, но придобитият имунитет бързо намалява. 

"Някъде след 10-12 години може би с 50 и повече процента този придобит имунитет всъщност е паднал и това трябва да го имаме предвид. По принцип на няколко години има по-широко разпространение на това заболяване. По време на ковид пандемията, вследствие на взетите мерки, разбира се, че случаите намаляха много рязко, но сега виждаме, че има доста сериозно повишаване."
 
От коклюш боледуват най-често децата, и то най-малките, обясни проф. Александрова: 

"Най-уязвими са много малките деца, тези които са под 1 година. Това не е случайно, защото все още не или не са имунизирани или не е приключила изцяло имунизацията. Детската смъртност при коклюш според някои публикации достига 2%. И въпреки че това се води едно предимно педиатрично заболяване, тъй като  71% от случаите са при деца под 5 години, а 38% са при деца под 6 месеца на практика всеки един от нас би могъл да бъде инфектиран и да боледува."
 
В някои държави се препоръчва ваксиниране на бременните жени, за да придобият имунитет, който да предадат на децата си. 

"Това, което можем да направим, са ваксините - да сме сигурни, че децата са получили ваксините. Истината е, че ние трябва да говорим за ваксиниране през целия живот, защото имунитетът намалява с времето, така че той трябва да бъде подсилен с ваксина."

Това може да направи и всеки възрастен, особено когато в дома му има малко дете, добави вирусологът. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Екоминистърът отново на проверка за незаконни сметища в Монтана

Глобиха трима нарушители за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в Монтана.  Министърът на околната среда и водите Петър Димитров днес извърши проверка на места за незаконно депониране на отпадъци. След сигнал на народен представител за нерегламентирани сметища на 30 април служебният екоминистър Петър Димитров направи проверка в землищата на..

публикувано на 17.05.24 в 18:38

Снимката на 17 май 2024 година

Днес и утре замъкът "Баба Вида" е домакин на второто издание на фестивала  "Видин - градът на трите крепости".  Събитието съвпада с Международния ден на музеите. Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на тази година нараства с близо 19% и достига 2840 лв. , съобщиха от Националния статистически институт...

публикувано на 17.05.24 в 18:10

Врачанка е библиотекар на годината

Врачанката Владислава Иванчева беше удостоена с наградата „Библиотекар на годината" за 2023 година.  Главният библиотекар на библиотеката при НЧ „Развитие -1869" – Враца получи престижното отличие по време годишни награди на Българска библиотечно-информационна асоциация.  Призът се връчва за високи постижения в реализацията на мисията на библиотеките...

публикувано на 17.05.24 в 16:25

Спокойно премина матурата във Видинско

Без проблеми премина днешната матура по български език и литература във Видинско, която се проведе в седем училища на територията на крайдунавския град, Белоградчик и село Ружинци.  450 от допуснатите 501 зрелостници са се явили, каза Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието във Видин. "Матурите преминаха спокойно и..

публикувано на 17.05.24 в 16:22

Нов читателски клуб за хора в зряла възраст в библиотеката в Монтана

"Читателски Клуб 55 +" учредиха в Регионална библиотека "Гео Милев" Монтана.  В него могат да членуват всички читатели на Регионалната библиотека в тази възраст. Всеки желаещ може да се запише и сподели любимите си книги и автори. В него ще се говори открито за книгата.  Откриването на клуба по четене е част от инициативите посветени на..

публикувано на 17.05.24 в 15:09

Почетния гражданин на Видин Богомил Петров отбеляза годишнина от свой рекорд

Във Видин отбелязаха 60 години от първия световен рекорд по вдигане на тежести направен от Богомил Петров. Рекордът е поставен на 17 май 1964 г., когато той успява да повдигне 140 кг., които освен рекорд го пращат и на олимпиадата в Токио. Рекордьорът получи приветствия от институции и почетен плакет от Българската федерация по вдигане на тежести. Плакета..

публикувано на 17.05.24 в 14:15

Община Монтана и турския град с общи мерки срещу климатичните промени

Община Монтана и турския град Адъяман обединяват усилия срещу климатичните промени.  Кметът на турския град Абдуррахман Тутдере е на посещение в Монтана по повод общ европейски проект, свързан с изменението на климата. Визитата е част от програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция. Партньори на проекта са и две неправителствени..

публикувано на 17.05.24 в 14:13