Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информационна среща за болестта на Бехтерев ще се проведе във Видин

Ден на информираност относно симптомите и начините на лечение на болестта на Бехтерев ще се състои на 20 април (събота) във Видин. Събитието е част от информационна кампания за хората, които имат ставни проблеми, обясни Боряна Първанова от Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев:

"Целта на нашето сдружение е да се подпомагат хората, които имат заболяване на Бехтерев. Един от основните проблеми при това заболяване е късното идентифициране, което се дължи на неправилно насочване към специалист, към ревматолог. Средният период за диагностициране е осем години, като през това време пациентът страда, изпитва болка, разхожда се между различни специалисти и не започва адекватно лечение."

Вследствие на това забавяне при диагностицирането е възможно да се стигне дори до инвалидизация на болния.

"С тези информационни срещи ние се опитваме да разкажем на хората какви са симптомите, какво могат да направят, да проверят дали имат това заболяване на първо време. И втората цел е вече хората да са диагностицирани, да ги подпомогнем да преминат през етапа на приемане на болестта, защото когато първоначално чуеш тази диагноза е много стресиращо."

Информационното събитие ще се проведе в залата на Общинския съвет, от 10:00 часа.

По публикацията работи: Теодора Макавеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Театър на колела" от Румъния гостува във Видин

Трима млади актьори от Национален театър "Марин Сореску" в Крайова гостуват във Видин тази вечер в рамките на инициативата "Театър на колела". Театърът е гостувал в над 30 града в Румъния и за първи път е в България.  Целта на обиколката е популяризиране на 30- та годишнина на  фестивал "Shakesper" , посветен на творчеството на Шекспир, който се..

публикувано на 30.04.24 в 15:43

Над 10 000 лева събраха доброволци на БМЧК във Врачанско

Доброволците на Български Младежки Червен кръст от клубовете - Враца, Мездра и Зверино се включиха за поредна година в кампанията "Твоите дребни пари в помощ на абитуриентите сираци". На връх един от най-хубавите български празници - Цветница, с  позволението на Врачанският митрополит Григорий, младите червенокръстци събираха средства за социалната..

публикувано на 30.04.24 в 15:20

Предпразнично почистиха паметниците на Монтана

11 паметника в Монтана  са почистени  и е възстановена скулптурата на елена пред Ловно-рибарското дружество в Монтана п рез последния месец , съобщи кметът Златко Живков. Акцията е част от годишната програма и се финансира от общинския бюджет. С препарати за премахване наслоена прах е обработен монументалният паметник на Апостола в центъра на..

публикувано на 30.04.24 в 15:10

Без Синя зона за празниците във Видин

"Синята зона"във Видин няма да работи в периода от първи до шести май включително. Това съобщиха от Общинско предприятие "Зони за платено паркиране". По време на предстоящите Великденски празници гражданите и гостите на Видин ще могат да паркират свободно и на паркоместата в "Синята зона".

публикувано на 30.04.24 в 12:00

Млада художничка подреди благотворителна изложба в Мездра

Самостоятелна изложба живопис "Късчета природа"  подреди в  навечерието на Великденските празници Теменужка Маринова. Организатор на културното събитие, което е  с благотворителна цел,   е Градска художествена галерия (ГХГ) - Мездра. Експозицията включва 18 живописни платна - пейзажи, флорални и анималистични картини, изпълнени със смесена..

публикувано на 30.04.24 в 11:10
Снимката е илюстративна

Задържаха младеж за наркотици във Видин

18-годишен видинчанин е задържан вчера след проверка на полицейски служители във Видин. При извършен личен обиск у него е намерена сумата от 30 лева, получена от продажбата на 1,75 грама сух канабис. "Стоката" е открита в лекия автомобил на клиента му, който е 36-годишен, съобщават от полицията в областния град. Последвало претърсване в..

публикувано на 30.04.24 в 11:00

Срокът за деклариране на доходите изтича днес

Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени от физически лица през 2023 година, приключва в полунощ днес, 30 април, за ползващите електронни услуги, и в 17:30 часа за избралите да подадат формулярите си на хартия в офисите на приходната агенция. До този момента в офис на НАП Видин почти 6 700 души са подали годишните си данъчни..

публикувано на 30.04.24 в 10:30