Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Снимка: Радио ВИДИН

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора от Враца Красимир Начев, след като един водач е здрав не трябва да бъде подлаган на каквито и да е други проверки, свързани с шофьорските му умения: 

"След като човек се чувства здравословно здрав, има все пак лекарска комисия, която оценява двигателно-опорния апарат, зрението, слуха и след като водачът е здрав, защо трябва да му се отнемат и да се ограничават правата като шофьор? Мисля, че това ще бъде крайно непочтено и несправедливо спрямо хората, които са здрави... Младите са по-агресивни, мислят, че животът е безкраен. Докато възрастният човек е препатил, видял е много и е по-внимателен... След като му дадат документ, че той е здрав и читав да управлява автомобил, аз не виждам каква е причината да му бъде забранено. Тук в момента имам двама, трима колеги, които са на 78-80 години и си работят, и виждат, и чуват, и са прекрасни. Да се радваме на такива хора..." 

Експертът от Европейския център за транспортни политики Диана Русинова определи като притеснително, че не се предвижда проверка на уменията на водачите над 70-годишна възраст. Като много съществена разлика, която повечето по-възрастни шофьори изобщо не знаят, тя посочи това, че след 1999 г. пешеходецът вече е с предимство и на двата вида пешеходни пътеки:

"... До 99-та година на двата типа пешеходни пътеки предимството е било различно. На "зебрата" винаги пешеходецът е бил с предимство. Докато на малката пешеходна пътека, както е по светофарите, по-скоро пешеходецът там не е с предимство, сега и на двете пешеходни пътеки пешеходецът е винаги с предимство... Правилата за движение по пътищата, за организация се променят във времето..." 

Въпросът за това трябва ли да има проверка на уменията на по-възрастните шофьори раздели мнението на видинчани:

"За по-възрастните не, защото те имат опит и могат да карат. Въпросът е само за зрението и рефлексите, това трябва да се проверява друго не... Може би за любителите да, но за професионалисти не. Аз съм бил автобусен шофьор 28 години, Сега наскоро навърших 71 години. Обиколил съм и Европа, и Америка. Тираджии, дето обикалят Европа, ти ще го караш да кормува и да паркира... Сега с възрастта различно шофира, има мои набори, говоря откровено, трудно карат из града... Трябва да се преминава опреснителен курс над определена възраст. Той създава предпоставки за ПТП, абсолютно би трябвало, въпреки че аз отивам на тази възраст, 65 години... Значи опитът си е опит, няма как това да се забрави, все едно да забравиш да караш колело." 

Да направим и едно уточнение - у нас всеки водач без значение от възрастта, при подновяване на шофьорската книжка задължително трябва да представи карта за физическа годност. Уменията на по-възрастните водачи към този момент не се проверяват. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20

Видинчани със забележки към заграденото пространство за кучета

Две са поставените пейки в заградено пространство за разходка на кучета в парка "Владикина бахча". На тях могат да сядат стопаните, дошли с любимците си. Потърсихме мнението на ползващите пространството, за да разберем имат ли забележки или предложения за него: "Моето мнение, че заграждението не е направено като хората. Част от..

публикувано на 30.04.24 в 14:20

Кога ще се ремонтира пътя Връшка чука - Киреево

В много лошо и дори опасно състояние е третокласният път, който води от ГКПП "Връшка чука" към село Киреево. Пътят води към Е79 до Димово и Белоградчик. Опасни са банкетите и канавките, които са доста дълбоки и създават опасност от пропадане на леки коли. Проблемният участък е с дължина  около 4 км.  Оказва се, че лошото състояние на..

публикувано на 30.04.24 в 12:50

Благотворително събитие подкрепя онкоболни жени от Северозапада

Благотворителен коктейл в подкрепа на онкоболни жени ще се проведе във Враца. Целта е да бъдат закупени помощни средства - тюрбани и гръдни епитези, за пациентки на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца, които са от цяла Северозападна България.  Идеята за благотворителното събитие е на Инициативния комитет за борба с рака на гърдата. Създаден от..

публикувано на 30.04.24 в 11:25