Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домашният зоопарк на Ана Милославова

| обновено на 18.04.24 в 12:20
4
Снимка: личен архив



Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че последното попълнение- игуаната, е детската й мечта:



"Спомням си, като тийнеъджър поисках на майка и татко игуана, те ми казаха: "като пораснеш достатъчно, като имаш собствен дом, ще си купиш"... Така и стана- 25 години по-късно, попаднах на обява за игуана, която има нужда от дом и я осинових... Тя ме намери..."

Игуаната се казва Есмералда, но за Ана е просто Еси. На три години и половина е, а заради грешки при отглеждането й, в началото е била агресивна:



"Когато дойде при мен, беше абсолютно дива. Това животинче е живяло в една клетка и само е било хранено. Никой не се е грижил за нея, не й е давал тази топлина, от която е имала нужда и беше абсолютно дива- биеше с опашка, хапеше, което е много страшно, защото е вече 1,20 м. ... Първият собственик я е взел и не е преценил правилно възможностите си, защото едно такова животно иска постоянство, грижа, пространство, храна... Животните са много топли, бързо се привързват, а когато не им се обръща внимание, те не се социализират..."



Според Ана влечугите са неправилно смятани за неподходящи за домашни любимци:

"Влечугите са много неразбрани. Всички мислят, че щом са студенокръвни, нямат тази емоция, която имат другите домашни любимци. Това не е вярно. Пример е тази игуана, която три години не е давала на никого да я докосне... Отначало и мен ме хапеше, но за месец и половина аз започнах да я пускам да ходи свободно из апартамента и тя сама започна да идва при мен, да търси топлина... Вече можех да й се радвам без страх..."

Веднъж усетила сладостта на свободата, Еси не винаги иска да се прибира в клетката си и чусто е нощувала на катерушката на котката, признава Ана. Тя определя себе си, като по-екстравагантна личност и казва, че винаги е имала афинитет към влечугите:

"Имам и куче и котка, но любовта ми към влечугите е по-различна... Ядат само зеленчуци и плодове, не ядат животински продукти. Единствената добавка, която давам, е калций..." 

Какво е специфичното за Еси, Сиси /змията/, Готика /агамата/ и как се разбират с кучето и котката- чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20

Видинчани със забележки към заграденото пространство за кучета

Две са поставените пейки в заградено пространство за разходка на кучета в парка "Владикина бахча". На тях могат да сядат стопаните, дошли с любимците си. Потърсихме мнението на ползващите пространството, за да разберем имат ли забележки или предложения за него: "Моето мнение, че заграждението не е направено като хората. Част от..

публикувано на 30.04.24 в 14:20

Кога ще се ремонтира пътя Връшка чука - Киреево

В много лошо и дори опасно състояние е третокласният път, който води от ГКПП "Връшка чука" към село Киреево. Пътят води към Е79 до Димово и Белоградчик. Опасни са банкетите и канавките, които са доста дълбоки и създават опасност от пропадане на леки коли. Проблемният участък е с дължина  около 4 км.  Оказва се, че лошото състояние на..

публикувано на 30.04.24 в 12:50

Благотворително събитие подкрепя онкоболни жени от Северозапада

Благотворителен коктейл в подкрепа на онкоболни жени ще се проведе във Враца. Целта е да бъдат закупени помощни средства - тюрбани и гръдни епитези, за пациентки на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца, които са от цяла Северозападна България.  Идеята за благотворителното събитие е на Инициативния комитет за борба с рака на гърдата. Създаден от..

публикувано на 30.04.24 в 11:25