Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 април 2024 година

Снимка: Лилия Захаринова, Личен архив

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци. Идеята е на кмета на общината Александър Александров, а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова.


Безработните в общините Враца и Криводол са намалели с 35 през март и по данни на бюрото по труда в града под Околчица вече са 1 804-ма. Отчетените стойности обаче са със 164 повече от третия месец на миналата година, което прави равнище на безработицата в двете общини от 6.32 на сто.


Административен съд - Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината, заради конфликт на интереси. На свое заседание, на 6 април, Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин, съгласно решение на Комисията за конфликт на интереси, установени за предходния му мандат, с мотива че „няма информация в приложеното решение на КПКОНПИ дали решението е влязло в сила”.


Заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата се проведе днес в Областна администрация- Видин. По време на заседанието компетентните институции представиха информация за пътнотранспортния травматизъм във Видинска област, за първото тримесечие на 2024 г. и докладваха за предприети конкретни мерки и дейности по благоустрояването на общинската и републиканска пътната мрежа (подмяна на компрометирани пътни знаци, полагане на асфалтова настилка и хоризонтална маркировка, подновяване на тротоарни плочи, почистване на пътна настилка, дъждоприемни шахти и др). Областният управител Иво Атанасов акцентира и на въпроса за обозначаването и освежаването на пешеходните пътеки по места и получи уверение от общините, че нередностите ще бъдат отстранени в зададените от контролните институции срокове. По време на заседанието се обсъди и проблемът с  трафика на автомобили на вход/изход на град Видин. Предложение за алтернативно решение ще бъде изпратено до Агенция "Пътна инфраструктура", посочват от областната управа. 

Учениците от Враца получиха неочаквана ваканция, след като кметът на общината Калин Каменов обяви за неучебен ден 2 май. Съобщението си градоначалникът направи в профила си в социалните мрежи, като избра доста нестандартна форма, за да поднесе очакваната вест на децата и техните родители


Кметът на Монтана Златко Живков ще обяви 2 май за неучебен ден. Заповедта се подготвя и ще бъде подписана утре, съобщи Живков, който участва днес в 160-тото редовно заседание на Комитета на регионите в Брюксел. 


Днес и утре, 18-и и 19 април, в хотел „Житомир“ в Монтана се провежда третото заседание на Комитета за наблюдение  на програма „Образование“ 2021 – 2027 г. Дневният ред  включва доклади за напредъка на програмата през изминалия период и дейностите на Управляващия орган. Ще бъде представена ролята на регионалните управление на образованието в изпълнение на стратегическите операции по европейската програма „ Наука и образование за интелигентен растеж“. Участниците ще се запознаят и с инвестиционната стратегия за изпълнение на финансовите инструменти по Програма „Образование“ 2021-2027 г.“. Във втория ден на заседанието  ще се включи и кметът на Монтана Златко Живков, който е и член на комитета на наблюдение на програма „Образование“ 2021 – 2027 г. Утре участниците в заседанието ще обсъдят методологии и критерии за подбор на три операции на програмата. Те са за развитие на дуалната система на обучение, за ограмотяване на възрастни и за десегрегация на училищата, превенция на вторична сегрегация и против дискриминацията .


Възрастни хора от Видин научиха повече за цифровите технологии и как те могат да опростят нашето ежедневие. Това беше темата на информационно събитие, което Регионалният информационен център "Европа Директно" организира в пенсионерския клуб "Белият Дунав".


За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката". Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. 


За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април, а събитията в рамките на фестивалната програма  ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. 


На 19 април от 11.00 часа в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ край гр. Вършец ще се проведе четвъртият открит урок на проф. Венелин Терзиев с учениците от Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Брегово - "Среща с думите". Събитието включва среща с писателя Тони Теллалов.


Средновековната крепост "Баба Вида" във Видин става трибуна на двудневния фестивал "Занаяти и култура", посветен на празниците 3 март и 24 май. Събитието дава възможност за представяне на традиционни занаяти и работата на местни творци, за опознаване и съхранения на историята и културното наследство на района. Церемонията по откриването на фестивала е в събота, 20 април, от 11:00 часа във вътрешния двор на крепостта.

Община Берковица организира великденски базар от 2-ри до 6 май. В него могат да се включат всички производители, търговци, занаятчии, образователни институции и социални услуги от община Берковица. Заявки за участие се подават в Центъра за административно обслужване на общинската администрация. Подробна информация за базара е публикувана на сайта на Общината.


Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена, сладка, традиционна и нестандартна.


Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците от СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село Зверино. Те са доброволци към клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле”.

По публикацията работи: Теодора Макавеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна.

Замърсена вода установиха в монтанските села Винище и Смоляновци

Замърсена с колиформи вода тече от чешмите в монтанските села Винище и Смолян о вци. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места.  Водната проба от централното водоснабдяване в хранителен магазин във Винище е показала отклонения по колиформи и еширихия коли. В Смоляновци..

публикувано на 01.05.24 в 15:50

Великденски събор организират под Алботинския скален манастир

Великденски събор подготвят отново край Алботинския скален манастир до видинското село Градец. По традиция празникът се провежда в подножието на светата обител на втория ден на Великден, който тази година се пада на 6-ти май, понеделник. Организатори на празника са кметството и читалището в Градец. В програмата е предвидено участието на самодейни..

публикувано на 01.05.24 в 15:30

Подпомагат семейства с репродуктивни проблеми В Монтана

Ротари клуб Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми. Парите бяха събрани на благотворителен бал, на който са  разиграни на търг картини на известни художници, сред които Вълчан Петров, Стоимен Стоилов, Павел Митков, Галя Герганова, скулптура на Красимир Яков, както й картини на местни творци - Господин Господинов – Батко..

публикувано на 01.05.24 в 15:27

Читалището в Крапец организира конкурс за Великден

За поредна година НЧ "Светлина 2007" село Крапец, община Мездра  организира конкурс на тема "Светъл Великден". Всеки може да участва в него. Според регламента трябва да бъде изпратена снимка на великденски яйца, великденска украса, празнична декорация, великденска трапеза или козунаци на лично съобщение на фейсбука страницата на читалището. В..

публикувано на 01.05.24 в 14:41

Готов е мостът в Горна Кремена

Мостът, по който ще се движат тежки камиони след спирането на трасето между Мездра и Ботевград, вече е готов. Пътното съоръжение в село Горна Кремена е завършено предсрочно и предадено за ползване от Агенция "Пътна инфраструктура", съобщи Красимир Цонев, представител на строителната фирма-изпълнител на обекта: "...Имаше компрометирани..

публикувано на 01.05.24 в 13:57

Кооперативният пазар във Враца може да бъде закрит

Съществува възможност да закрият кооперативният пазар във Враца.  Темата беше дискутирана по време на последното редовно заседание на общинския съвет. Кметът на града Калин Каменов припомни, че скоро ще бъде готов проектът за довършване на централната пешеходна зона – от "Здравец" до гарата. В разработката има идея за обособяването на нов пазар от..

публикувано на 01.05.24 в 12:00

Велика сряда е

Днес Православната църква отбелязва третия ден от страстната седмица. На Велика сряда е Тайната вечеря на Божия син с Апостолите. В деня на Светата и Велика сряда се припомня едно от последните събития преди спасителните за нас страдания на Господ - за многоценното миро, което в искреното си разкаяние една грешница изляла върху главата на Спасителя,..

публикувано на 01.05.24 в 09:00