Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Цветкова сбъдва мечтата си да бъде актриса

Актрисата Десислава Цветкова продължава да мечтае. Много, много!

8
Снимка: радио Видин

В "Калейдоскоп" тази събота ни гостува млада актриса от Видин Десислава Цветкова. Тя е част от младото попълнение на актьорския състав на видинския Драматичен театър. Един успешен млад човек, който успява да реализира мечтата си, да стане актриса и да работи като такава. 
Вече е разбрала, че се чувства добре, когато има мечти, които се стреми да реализира. А след като ги реализира, следват други и така постоянно е в движение и се стреми да покорява върховете. Тя е зодия Телец, земна и спокойна зодия, но същевременно и много упорита. 

Баща ѝ е Валери Цветков, известен треньор по лека атлетика. Негова е инициативата да включи от рано двете си дъщери в спорта, в леката атлетика. А спортът учи момичетата на самодисциплина, точност и развива физиката им. Специално за Деси спортът повлиява по-късно при ученето на пантомима, която е изключителна работа с тялото и усещането за тялото. Тя тренира също и волейбол, плуване и това ѝ помага малко да порасне на височина, тъй като е доста нисичка. 

Деси е родена във Видин през 1997 година. Има прекрасни светли спомени, свързани с детските си години, за реката, за плажа, за свободата и игрите навън. Когато е на 10 години заминава за София със семейството си. Там продължава да учи в кварталното училище. Гимназиалните си години учи в Спортно училище "Ген. Владимир Стойчев" в София. 
 
Записва се в школа по актьорско майсторство "Монтфис", където изучава  актьорство за драматичен театър, сценична реч  и сценично движение. На втората година след завършване на средното си образование, кандидатства в НАТФИЗ, специалност "Пантомима". Приета е в класа на проф. Александър  Илиев, от когото се учи и на когото се възхищава. Студентските ѝ години са изпълнени с много работа, учене, репетиции и много умора. Деси си спомня, че следването ѝ е било  изключително  натоварено и почти без почивни дни, но затова пък много зареждащо и удовлетворяващо. Проф. Александър Илиев ги научава на много умения, включва ги в дипломните спектакли на няколко завършващи класа.  Това дава на Деси и нейните колеги много опит и знания за изграждането на образите и за тяхната увереност и самочувствие на сцената. А всяка неделя класът на проф. Александър Илиев има учебно представление, за което студентите се готвят усилено. 
След като получава дипломата си за висше образование специалност "Пантомима",  Деси започва работа в детски център като аниматор. Работата е интересна и съчетава актьорство и  педагогически умения. 



В НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" се дипломира със спектаклите "Дон Жуан" и "Реката на залеза", но взема участие и в два дипломни спектакъла на колеги от други класове. Това са: "Българска мистерия"  и "Лодкарят".

Дебютната ѝ роля на сцената на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" Видин е  на тенекиения човек в пиесата "Дороти и вълшебният свят на Оз". 



Като активен млад човек Деси е създава нови неща. През 2023 г. създава своя детска актьорска школа - "DesArt", в която работи с млади хора, които се интересуват от актьорската професия и имат желание да  научат на нови неща. 



Деси обича свободата, затова се завръща  във Видин,  град със спокойно ежедневие, с доста забавено темпо на живота и  предлагащ прекрасни възможности за работа, реализация, отглеждане на деца.  

АКТЬОРСТВОТО - РЕАЛИЗИРАНА МЕЧТА
"Сега имам нова мечта. Една мечта за мен става цел, когато знаеш как да я постигнеш и вече си направил първите стъпки за това да я постигнеш... Актьорската професия си беше една мечта за мен и която се сбъдна... Дипломната ни работа е върху две представления, едното е на малка сцена,  едното е на голяма сцена... Моят клас участваше в 3 дипломни представления, и вече бяхме натрупали опит. "



ДЕБЮТНАТА РОЛЯ ВЪВ ВИДИН
"Играя ролята на готината Ламаринка, аз съм Тенекиеният човек, за мен и за Ана Дамянова са направени женски образи, тя е Сламенка , а аз съм Ламаринка. Харесвам си образа, това ми е дебютният образ: "Но някога аз имах мозък и сърце, тъй че като съм имала и двете, предпочитам да имам сърце. Знаеш ли колко е хубаво да обичаш?" 

МЕЧТИТЕ 
"Аз искам да пътувам, да пътувам, да пътувам! Когато срещна човека, който да е до мен, бих искала да обича да пътува и да пътуваме във всяко свободно време, и много пътуване... Искам пътуване с приключения, да се кача в една кола, на автостоп с компания, искам да си купя такава карта за пътуване, където се изтриват местата, където съм била, и когато започна да пътувам и да си отбелязвам да имам карти за България, Европа и за света. Знам, че пътуването много ще ми даде, а и когато си на самото място, много по-лесно ще запомня и науча за историческите места и събития..."
Повече - в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

България ще бъде домакин на световна надпревара с драконови лодки

Световно първенство по драконови лодки ще бъде проведено догодина в Русе, съобщи за Радио ВИДИН Александър Трифонов, бивш гребец от Видин, който наскоро се завърна от Китай: "България е спечелила домакинството. Община Русе работи изключително усилено за това нещо, а отделно Китай по всякакъв начин се опитва да им помогне- било то с обучение..

публикувано на 03.06.24 в 17:30

Михаил Найденов: Карането на колело е свобода и спокойствие

На 12 април 2018 г., по време на сесия на ООН в Ню Йорк, повече от 190 държави-членки одобряват 3 юни като Международен ден на велосипеда. Резолюцията за Световния ден на велосипеда признава колко уникално транспортно средство е колелото.  Той е доказал своите предимства през вековете като достъпно и надеждно средство за развитие на..

публикувано на 03.06.24 в 15:00

Роберто Николов: Новото име в музикалната индустрия у нас

ROBI е псевдоним, който звучи познат на мнозина в българската музикална индустрия. Но не са малко и тези, на които това име не говори нищо. Роберто Николов е родом от Монтана и е талантлив музикант. Младият и амбициозен изпълнител успява да създаде свое собствено студио в София, като открива и развива едни от най-известните сред..

публикувано на 03.06.24 в 14:00

Предизвикатeлство на колела- 80 км с велосипед за седмица

Всеки, който разполага с велосипед, да слезе от автомобила поне за час и половина в следващите дни и да се постарае да натрупа до края на седмицата минимум 80 км, въртейки педалите. Това предизвикателство отправи в Световния ден на велосипеда - 3 юни,  инструкторът по физическа активност Тони  Георгиев. Самият той е голям почитател на колоезденето..

публикувано на 03.06.24 в 13:55

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" през май

На 5 май отбелязахме един от най-светлите християнски празници - Великден. Преди това за посещаващите двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"- за деца и за пълнолетни, беше организирана беседа за смисъла на празника. Гостуваха младежи от селата Ружинци и Раковица, заедно със своите придружители..

публикувано на 31.05.24 в 17:25

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09