Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин. Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова:

"С първата си инициатива решихме да ходим из няколко града в Северна България, за да представим своите стихосбирки. Моята излезе миналата година- "Полуразпад" , а одината на Мартна Гергана излезе през 2022 година".  

През 2022 година за шест месеца Биляна Тодорова живее във Видин и работи като сценарист на терен при снимките на сериала "С река на сърцето". Оттогава и иска да се върне в града, посочи Биляна Тодорова. Тя разказа и какво очаква посетителите на днешното литературно събитие:

"Ще чуят поезия със съвременно звучене, ще чуят и музика, ще се опитаме да споделим и поезията, и музиката през лични истории и лични преживявания, за да се получи приятен и уютен разговор с публиката..."  

Четенето се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура".  Двете поетични книги ще бъдат представени от 17:30 часа в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 май 2024 година

Работилница за  боядисване на яйца  за Великден организираха в музей  "Кръстата казарма" във Видин . Деца се запознаха с традициите и научиха повече за техниките за украсяване, които са използвани в миналото.  Завърши ремонтът на отводнителния канал от яз. "Чернила" до включването му в река Огоста, съобщиха от Община Монтана.  Това е..

публикувано на 02.05.24 в 17:55

Великденска работилница организираха в етнографския музей във Видин (СНИМКИ)

Работилница за боядисване на яйца за Великден организираха в музей "Кръстата казарма" във Видин . Деца се запознаха с традициите и научиха повече за техниките за украсяване, които са използвани в миналото. Етнографът д-р Сашка Бизеранова разказа как това се е правило с разтопен восък: "Восъкът се разтопява и потича тук по тази тръбичка...

публикувано на 02.05.24 в 14:58

Три коли и мотоциклет са отнети в полза на държавата по дела на Районна прокуратура – Видин

През изминалата седмица Районна прокуратура – Видин е приключила три дела за управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотични вещества, съобщиха от държавното обвинение. На 9 април обвиняемият П.Л. управлявал лек автомобил в района на пътен възел „Видахим“ в посока от Видин към Дунавци. Превозното средство било спряно за..

публикувано на 02.05.24 в 14:16

На Велики четвъртък в Монтана багриха яйца и дариха козунаци

Козунаци и други сладкарски изделия в духа на предстоящите Великденски празници получиха възрастни хора от различни съсловни организации и съюзи в Монтана. Кметът Златко Живков лично раздаде повечето от 500-те козунака с благопожелания за живот и здраве, мир и разбирателство. Празник за най-малките деца с работилница за боядисване на яйца организираха..

публикувано на 02.05.24 в 13:23

Модернизират спирки във Враца

35 спирки във Враца ще бъдат модернизирани, това стана ясно по време на априлското заседание на общинския съвет. Ще бъдат поставени 15 динамични и 150 статични табла за информиране на пътниците. По време на сесията собствеността на спирките беше прехвърлена за безвъзмездно ползване на общинското дружество „Тролейбусен транспорт". Спирките бяха цялостно..

публикувано на 02.05.24 в 13:06

Възстановиха щети от наводнения в Монтанско

Завърши ремонтът на отводнителния канал от яз. "Чернила" до включването му в река Огоста, съобщиха от Община Монтана. Това е най-голямата инвестиция за превенция срещу бедствия в Монтанско тази година. От началото на февруари досега екипите на „Черноморски водолазен център" са работили по 3-километровия канал. Почистено е основно коритото и зоните..

публикувано на 02.05.24 в 11:10

Разследват случай на бракониерство в Монтанско

Служители на Районното управление в Монтана изясняват случай на незаконен лов на едър дивеч. В района СБА в гр. Монтана бил спрян за проверка лек автомобил „Пежо 307" с монтанска регистрация, управляван от 49-годишния му собственик от областния град. В багажника на автомобила униформените служители открили мъртъв сръндак, с тегло около 25 кг, и на възраст..

публикувано на 02.05.24 в 10:53