Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Колко ще струват козунаците за Великден?

2
Снимка: Радио Видин

Не се очаква повишение на стойността на козунаците преди Великден, защото има огромна конкуренция, която потиска цените, коментира за Радио ВИДИН председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. По думите й цената се определя от производителя, като в нея влизат вложените в изработката му суровини, както и от човешкия труд и изразходваната електроенергия. 

"Много важно качество за козунака, трябва да знаят всички потребители е, че той е тестено сладкарско изделие, което има голям обем и леко тегло. Ако говорим как да разпознаят добрият и качествен козунак българските потребители...Тежкият козунак значи, че категорично не е спазена технологията на двойното замесване на козунака и това значи, че има пропуск не само в технологичния процес, но и в състава на козунака, затова много лесно могат да се ориентират потребителите през теглото и обема на козунака. Колкото е по-въздушен, толкова е по-близо усещането за вкусване на захарен памук. Тогава козунакът има така наречените конци, които са толкова ароматни и нежно галят небцето в устната кухина."

Основният фактор, който влияе върху цените е търсенето и предлагането, коментира още Кукушева. По думите й предлагането към момента е голямо и това държи конкурентните цени в едни и същи ценови нива. 

"Трябва да признаем, че има всякакви крайности. Чувам, че има козунаци в интернет пространството, които надвишават 60 лева, дори стигат до 200. Аз моля всички потребители да не се впечатляват от търговски трикове, които обещават био съдържание и био сертификат, защото няма български или какъвто и да е козунак в целия Европейски съюз, който да е сертифициран като био. Био козунаци няма. Няма и да има. Моля ви, не се подлъгвайте, не харчете напразно пари. Ако някой много държи, може да направи козунак в домашни условия, за целта обаче трябва да предвиди почти цял работен ден, защото козунакът втасва бавно, двукратен е процесът на втасване и домакинята трябва да отдели доста време за да може да изчака целият този период на ферментация, за да се получат хубави, бухнали, вкусни, но за сметка на това изключително ароматни домашни козунаци." 

Нормалният период на трайност на един козунак е в рамките на около 10 календарни дни, допълни Кукушева и добави, че ако периодът на трайност е по-дълъг, той е свързан с използване на кислород при опаковането или с добавка на консервант. 

"Аз призовавам българските потребители на българските потребители да се доверят на българските производители, а те обикновено са хлебарите и сладкарите, защото всичко, което е произведено извън България има срок на годност в рамките на 2 години. изводите могат да ги направят и сами."

Във Видин цената на качествените козунаци е около 3,00 и 3,50лв. за половин килограм. Толкова е и цената в Монтана за 500 грама и между 6,00 и 7,00 лв. за килограм и е една от най-ниските в страната и не се покачва в сравнение с миналата година. И накрая една съпоставка - козунаците в Монтана и Видин са 2-3 пъти по-евтини в сравнение със София, където 500 грама струват 8-10 лв., килограм по различните разфасовки излиза 16-20 лв. а на някои места и повече.

Основните продукти, с които се приготвя печивото са масло, брашно, яйца, прясно мляко, захар, а това в никакъв случай няма да ни струва по-малко от 20 лева. Затова дали сами ще замесите вкусен козунак за предстоящите празници или ще си го купите от някоя пекарна е лично ваш избор и предпочитание.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Диляна Генкова: Емоцията е ключът към привличането на публики в музеите

Възможностите за културен туризъм показа Община Берковица на туристическо изложение във Велико Търново. На щанда представиха чипровското килимарство, показано от майсторката от Берковица Златка Стойнова, макети на емблематичните берковски символи, местни производители на вина и козе продукти, сладки изкушения, приготвени от ученици от гимназията в..

публикувано на 16.10.25 в 16:40
Румяна Симеонова

Румяна Симеонова: Щастлива съм да давам на другите решения, които някога сама търсех

Днес в "Думата имат старейшините" ни гостува Румяна Симеонова - една дама с богат професионален опит. Тя е работила като агроном, развивала е собствен бизнес, преминала е през журналистическата професия, през местната администрация, за да достигне днес до длъжността изпълнителен директор на Местна инициативна група (МИГ) Лом.  Румяна Симеонова..

публикувано на 16.10.25 в 15:00

С нов облик е читалището в Ковачица

Обновиха читалището в монтанското село Ковачица.  Идеята е на читалищното настоятелство и се осъществява с подкрепата на Местната инициативна група (МИГ) Лом. Сред големите придобивки за културното средище са екран за лятно кино, музикална апаратура, обновени пространства в библиотеката и залата за изяви и други, разказа председателят на НЧ  "Никола..

публикувано на 16.10.25 в 14:00

Дискусия за разширяване на Синята зона ще се състои във Видин

Промени в обхвата на Синята зона във Видин ще бъдат подложени на обществено обсъждане утре, 17 октомври. Предлага се паркирането на няколко нови улици да бъде вече платено . Преди това, обаче, да се случи, тези улици трябва да бъдат ремонтирани и това е заложено в предвидени проекти, обясни директорът на Общинско предприятие "Зони за платено..

публикувано на 16.10.25 в 12:30

В "Музикална зона" на 16 октомври 2025 слушаме Лучано Павароти

На 12 октомври се навършиха 90 г. от рождението на италианския оперен певец  Лучано Павароти . Превръща се в супер звезда след изпълнението на арията  Nessun dorma  из операта "Турандот" на Пучини, станала тема на Световното първенство по футбол 1990 г. Тя е подписът на тенора. Павароти е сред основоположниците на стила класически кросоувър.  Слушаме..

публикувано на 16.10.25 в 09:00

Нова песен на Цветелина събира хората в ритъма на Дунавското хоро

Новата песен на Цветелина – " Празнично Дунавско хоро"  – е вдъхновена от духа на Северозапада и от творчеството на Дико Илиев. Музиката и текстът са на самата изпълнителка, а аранжиментът – на Пламен Велинов. Видеото е заснето в Монтана от Ивалина Василева и Чарли Жиров. Градът, вдъхновявал композитора Дико Илиев, се превръща в естествена сцена..

публикувано на 15.10.25 в 16:46

Нова вълна от измами: Как престъпници атакуват домовете на възрастни хора

През последните месеци в България се наблюдава тревожна тенденция на зачестили телефонни и измами по домовете, насочени предимно към възрастни хора. Измамниците използват различни сценарии, за да спечелят доверието на жертвите и да ги принудят да предадат пари или ценности. Поставяме фокус отново върху тези схеми, за да напомним на гражданите да..

публикувано на 15.10.25 в 16:35