Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С изложба във Враца отбелязват 90 години от рождението на художника Любомир Минковски

3
Снимка: Личен архив

По повод 90 години от рождението на Любомир Минковски (1934-2022 г.) Регионален исторически музей (РИМ) - Враца и Градска художествена галерия (ГХГ) - Мездра подредиха в Малката зала на Художествена галерия "Иван Фунев“ изложба живопис на художника - пръв уредник на ГХГ - Мездра (1971 г.) и почетен гражданин на община Мездра (2019 г.). Експозицията включва 27 живописни платна от различни творчески периоди на родения във Влашко село (дн. с. Царевец) самобитен творец - 6 от фонда на ГХГ - Мездра ("Софроний Врачански“, "Автопортрет“, "Момиче" и триптихът "Автопортрет“), 19 от фонда на Художествена галерия "Иван Фунев“ ("Портрет в бяло“, "Павьорът“, "Грешката на Икар“, "Малка влашкоселска хроника“, "Каменоделец“, "Вграждане на сянка“, "Кукер", "Усмивки от старите ленти“, "Флейтистката“, "Хлябът“, "Лято“ и др.) и 2 от частни колекции ("Креолката“ и "Майстора“). В изложбата са показани едни от най-ранните творби на Любомир Минковски, в които ясно личи как е рисувал през първия период от своето творческо развитие, непосредствено след завършване на Художествената академия, каза при откриването на експозицията Христо Божков, завеждащ отдел към Художествена галерия "Иван Фунев“ при РИМ - Враца.


Любомир Минковски е роден на 23 април 1934 г. във Влашко село (дн. с. Царевец), Врачанска околия. Завършва Художествената академия в София през 1959 г. в класа на проф. Георги Богданов, специалност "Декоративна и орнаментална живопис". След дипломирането си една година е преподавател в Института за детски учители в Смолян, където създава своя емблематичен цикъл творби "Каменоделци”. Впоследствие живее и твори в Мездра, София и Враца. Бил е учител по рисуване в Мездра. През 1962 г. към градското читалище е сформиран кръжок по изобразително изкуство, на който е ръководител, а през м. декември 1971 г. е сред инициаторите за откриването и пръв уредник на Градска художествена галерия - Мездра. Съавтор е, заедно със скулптора Цено Ценов, на декоративното пано (мозайка) върху южната фасада на сградата на Община Мездра, както и на сграфито върху източната фасада на сградата на бившата ТПК "Динко Петров". Сред знаковите живописни платна на Любомир Минковски са "Моят Ботев", образите на Св. Софроний Врачански, Св. св. Кирил и Методий и Стоян Граматик, "Портрет на момиче", "Грешката на Икар", "Павьорът" и др. Негови творби са притежание на художествени галерии в София, Враца, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Добрич, Видин, Мездра и др., както и на частни колекции. Автор е на сборника с разкази "Писах на камице" (Враца, 2004 г.). Приживе е член на Съюза на българските художници и на Дружеството на врачанските художници.


По публикацията работи: Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Продължават акциите срещу нерегламентираното изхвърляне на отпадъци по пътните артерии във Враца

Продължават съвместните акции на Инспектората, полицията и държавната автомобилна администрация срещу водачи на тежкотоварни превозни средства, които нерегламентирано изхвърлят отпадъци в района на околовръстния път на Враца. След проведените превантивни кампании в участъците вече са поставени табели на няколко езика, указващи, че е забранено..

публикувано на 18.05.24 в 08:21

Във Враца ще отбележат Деня на българския спорт

Враца ще отбележи с разнообразна програма Деня на българския спорт и Световния ден на предизвикателството. Днес, от 10:30 часа, на централния площад в града ще се проведе празника "Спортувай активно". В инициативата участие ще вземат спортните клубове, които ще направят демонстрации по карате, стрийт фитнес, баскетбол, аеробика, скейтборд, стрелба,..

публикувано на 18.05.24 в 07:52

Екоминистърът отново на проверка за незаконни сметища в Монтана

Глобиха трима нарушители за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в Монтана.  Министърът на околната среда и водите Петър Димитров днес извърши проверка на места за незаконно депониране на отпадъци. След сигнал на народен представител за нерегламентирани сметища на 30 април служебният екоминистър Петър Димитров направи проверка в землищата на..

публикувано на 17.05.24 в 18:38

Снимката на 17 май 2024 година

Днес и утре замъкът "Баба Вида" е домакин на второто издание на фестивала  "Видин - градът на трите крепости".  Събитието съвпада с Международния ден на музеите. Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на тази година нараства с близо 19% и достига 2840 лв. , съобщиха от Националния статистически институт...

публикувано на 17.05.24 в 18:10

Врачанка е библиотекар на годината

Врачанката Владислава Иванчева беше удостоена с наградата „Библиотекар на годината" за 2023 година.  Главният библиотекар на библиотеката при НЧ „Развитие -1869" – Враца получи престижното отличие по време годишни награди на Българска библиотечно-информационна асоциация.  Призът се връчва за високи постижения в реализацията на мисията на библиотеките...

публикувано на 17.05.24 в 16:25

Спокойно премина матурата във Видинско

Без проблеми премина днешната матура по български език и литература във Видинско, която се проведе в седем училища на територията на крайдунавския град, Белоградчик и село Ружинци.  450 от допуснатите 501 зрелостници са се явили, каза Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието във Видин. "Матурите преминаха спокойно и..

публикувано на 17.05.24 в 16:22

Нов читателски клуб за хора в зряла възраст в библиотеката в Монтана

"Читателски Клуб 55 +" учредиха в Регионална библиотека "Гео Милев" Монтана.  В него могат да членуват всички читатели на Регионалната библиотека в тази възраст. Всеки желаещ може да се запише и сподели любимите си книги и автори. В него ще се говори открито за книгата.  Откриването на клуба по четене е част от инициативите посветени на..

публикувано на 17.05.24 в 15:09