Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Димитрова: Обичайте тялото си, за да обичате и дрехите си

| Интервю
Снимка: личен архив



В днешното издание на "Модни лабиринти" ще засегнем един въпрос, който е повече от важен за всеки един от нас. И това е изборът на правилните дрехи. Това е така, защото изборът на правилните дрехи, които подхождат на нашата фигура, може да промени драстично външния ни вид и самочувствие. 
Първата стъпка е да разберете какъв тип фигура имате. Някои от общите типове са: пясъчен часовник, круша, ябълка, правоъгълник или обратен триъгълник. Когато определите своя тип, ще ви бъде по-лесно да изберете дрехи, които ви подхождат най-добре.
Обличайте дрехи, които подчертават и украсяват вашите силни страни. Ако имате неравномерни пропорции, изберете дрехи, които ще балансират вашата фигура, а не такива, които ще подчертават недостатъците ви.
Дизайнерите разработват своите колекции по предварително определени стандарти. И понеже не всички се вписват в тях, остава дрехите да се подбират така, че максимално да подчертават красивите черти и да прикриват тези, които ви притесняват. И разбира се този процес започва с първата стъпка, обяснява имиджовия консултант Румяна Димитрова:

"Това, което трябва да направим е да си дадем време, да застанем пред огледалото по бельо и да видим какви са нашите форми, какви са нашите размери. Дали нашите рамене са по-широки или по-тесни от нашия ханш. Дали са също така съразмерни ханша и раменете. Когато видим това ние можем да определим съответно нашата фигура каква е. Ако раменете и ханша са близки един до друг, като широчина и имаме ясно изразена талия - тя е нашият акцент, който е добре да наблюдаваме и да го подчертаваме. Ако имаме ясно изразена талия, тогава ние сме "пясъчен часовник". Ако раменете ни са по-тесни и ханша ни е по-широк, тогава нашата форма е "круша". Ако раменете ни са по-широки, а ханша ни е по-слаб, тогава тялото ни е "обърнат триъгълник" - имаме малко  по-мъжка фигура. И ако няма ясно изразена разлика между раменете, талията и ханша, тогава ние сме "правоъгълник".  

Сигурно сега всеки един от вас, вече мисли за това каква фигура има. Например за онези от вас, които не обичат размера на ханша си, в такъв случай трябва да избягват дрехи с големи джобове или детайли в тази област. Ако пък имате широки рамене и по-тесен ханш, можете да изберете дрехи с обем в областта на ханша, за да създадете по-балансиран вид. 

"Трябва да издължаваме краката. Просто една дама, която има дълги крака, може да сложи панталон с висока талия, но примерно да бъде с ниски обувки и съответно да сложи ниска талия и да сложи високи обувки."
  
Дойде ред и на триковете, които можем да приложим, с цел да прикрием дефектите и да ги превърнем в ефекти. Има вариант да изглеждаме добре в дрехите, които сме облекли, според петте вида фигури.

"Ще започна с любимата ми "круша", защото много дами, които имат форма на тялото "круша" се притесняват, че имат широк ханш. Но това изпраща сигнал, че те са готови да бъдат майки и че могат да износят дете. И затова мили дами, които сте форма "круша", не се притеснявайте от нея, вие сте благословени. Това което може да направите е да носите хоризонтално райе, което да е в горната част, съответно да подчертавате вашата талия с някое тънко коланче. В долната част на вашето тяло може да използвате вертикалните линии... Минавам към следващия - най-сексапилната форма на тялото и към която всички се стремим - "пясъчен часовник". Там всичко трябва да бъде хармонично. Това което е добре е да запазим овалната линия на деколтето. Като цяло тя е пропорционална и тя изглежда красиво и съответно тя няма недостатъци, които трябва да се прикриват. Тя може да си играе с абсолютно всички дрехи, така както на нея ѝ харесва."

Фигурата тип "правоъгълник", няма ясно изразена талия и жената, която притежава тези форми, има за основна задача да създава илюзия, че има такава. 

"Това може да се получи с панталон, който е с висока талия. Може да се получи с "А" силует пола, рокля. Една идея по-свободна в ханша, да създаде илюзия, че има талия, а в горната част е добре да бъде изчистена - блузата, топа да бъде изчистен, да няма буфани, да няма панделки, защото това оптически създава обем, а тя няма нужда от това, въпреки че е характерно за "правоъгълника" малкия бюст, просто това оптически отежнява силуета." 

И като край можем да се присъединим към думите на нашият моден консултант и да ви кажем: Обичайте тялото си и подчертавайте това, което ви харесва в него! Не се срамувайте от фигурата си и ако искате да промените нещо в нея, просто изберете подходящите силуети дрехи. Съобразете тези съвети със своите лични предпочитания и усет и открийте облекло, което най-добре подчертава вашата уникална фигура.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50