Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Снимка: Виктория Топалска



Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова. Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години, след като "Малката пекарна" отвори врати, отново се срещаме със същото това смело момиче, но вече със сбъднати мечти. И я върнахме 23 месеца назад.

"Тогава наистина беше страшно емоционално, несигурно, прохождахме във всяко едно отношение, сега може да се каже, че имаме опит. Не голям, но малко по малко, крачка по крачка всичко се случва...Започнахме от началото с хляб и закуски и вече с течение на времето започнахме и сладкарството да го развиваме. Сега мога да предложа доста богат асортимент. Абсолютно за всеки вкус, защото няма един с един еднакви...Абсолютно всяко едно нещо ние си го правим, минава през нашите ръце - било то хляб, било то козунк, сладки работи..."

Въпреки времето, прекарано в усърден труд и кулинарно творчество, Криси казва, че няма любима рецепта, нито любимо нещо за приготвяне. Обича всичко и опитва всичко.
 
"Всяко едно нещо ми е любимо, няма нещо, което да ми е най. Обичам всичко да правя и обичам всяко едно нещо да го изпипвам, да минава през ръцете ми, защото всичко ми е интересно."

Още при отварянето на пекарната, всеки, работещ там, получи своята роля. Това не се променя и до ден днешен, разликата днес е в това, че всеки знае и може да прави всичко.

"Имаме все още роли, трябва си да има майстор, но пък всеки знае да пипне и в другите неща."

Криси откри пред нас и  друга тайна - тази на хубавият хляб.

"Тайната е първо в качестото - да се държи на това нещо и любов. Всичко да е направено с любов. май винаги тайната съставка е любов..."

Хляб, банички, козунаци, масленки, меденки, фунийки, орехчета - това са само част от нещата, които може да опитате, посещавайки пекарната на Криси. Някои от сладкишите са добре забравените, но любими на малки и големи вкусове, вече все по-рядко срещащи се по магазините. Именно затова са едни от любимите на малката пекарка - защото просто ухаят на детство.

"Може би точно това се опитваме да направиме - нещата, които са изгубени във времето. опитваме се да вкараме вкуса от едното време при хората, защото им липсва. Точно тези вкусове от детството."

Без много уговорки успяхме да си извоюваме и една рецепта за любимото пандишпанено руло с пудра захар. Него също може да опитате в пекарната на Криси, но може и да изпробвате рецептата у дома. Доказана е, а гаранцията е от "Малката пекарна".

"Първо се започва с яйцата и захарта, разбива се много добре, след това се добавя брашното - всичко да е хомогенна смес и се пече. Завива се с любим кнфитюр, шоколад или крем..."

За Криси успехът не е слава. Успехът е просто любов, която се намира навсякъде, но на първо място у клиентите. А те, по думите й, я търсят все повече и повече.

"Да, поръчват. Постоянно имаме заявки, постоянно имаме да изработваме нещо и мен това много ме радва, защото хората разбират за нас и наистина ни се доверяват и ни харесват."

Но за да те търсят хората, трябва на първо място да бъдеш винаги човек с тях. Да си любезен, мил и винаги усмихнат, сигурна е Криси. Сигурни сме и ние.

*Повече може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Кула оцениха хубавите вина

Конкурс за най-добро домашно вино, реколта 2024 година, се проведе днес в Кула. Инициатива е на Община Кула и Народно читалище "Просвета- 1872". Конкурсът беше в три категории - за най-добро бяло вино, червено вино и розе. Участниците трябваше да представи в читалището конкурсен експонат - бутилка вино от 0,500 мл. По традиция кметът..

публикувано на 31.01.25 в 17:15

Теди Кръчър прави всичко "За ваше собствено добро"

Малко са авторите, които успяват да създадат по-изкривени, неприятни и в същото време така възхитително забавни герои от американската писателка Саманта Даунинг . В романът ѝ „За ваше собствено добро“ такъв герой е Теди Кръчър – преподавател по литература и учител на годината в елитната академия „Белмонт“. Академия „Белмонт“..

публикувано на 31.01.25 в 17:10

Елеонора Евдокимова и магията на веган сладкишите

Рубриката "Професия хоби" ни среща с една дама, за която здравословното хранене не е просто избор, а начин на живот . Връзката на Елеонора Евдокимова със сладките изкушения започва още от детството, когато баба ѝ е била ненадминат сладкар, а малката Ели тайничко си е мечтала един ден да бъде толкова добра, колкото баба си, и изглежда,..

публикувано на 31.01.25 в 16:30

"Едно" на 31 януари 2025 година

В "Едно", предаването, което се излъчва със съдействието на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин представяме събитията, които предстоят през годината през фондацията. Поднасяме и информация, която може да е полезна за хора с увреждания - на какви отстъпки имат право при плащането на местите данъци, а също така и как да се възползват от..

публикувано на 31.01.25 в 13:00

Отбелязваме деня на бижутера

Днес е  Международният ден на бижутера , професионален празник на майсторите на това изящно изкуство.  За родина на ювелирното изкуство се смята Древна Гърция. Там за първи път е направена резба върху камък, а по-късно - украшения с благородни метали.  Ще ви срещнем с майстора бижутер Димитър Папазов от София, който е свързан и с Враца...

публикувано на 31.01.25 в 13:00

Ученици призоваха да бъде "съживен" Мемориалът на жертвите на комунизма във Видин (СНИМКИ)

Ученици и техни преподаватели от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин призоваваха институциите и обществеността да "съживят" Мемориала на жертвите на комунизма в града. Те организираха пред занемареното здание в Крайдунавския парк изнесен урок по повод Деня на почит към жертвите на комунистическия режим , който се отбелязва на 1 февруари. Инициативата е..

публикувано на 30.01.25 в 16:52

Симфониета Видин с нови творчески проекти

Летни музикални празници ще се проведат за пета поредна година във Видин. Организацията за музикалното събитие вече започна, каза директорът на Симфониета Видин Мирослав Кръстев . През тази година оркестърът планира и други проекти, самостоятелно и в партньорство.  "И през тази година ще продължим да реализираме някои от най-успешните ни проекти..

публикувано на 30.01.25 в 15:01