Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Воднянци искат програми за безработни

15
Снимка: радио Видин


Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора. Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец. Селото е с красиви природни дадености, добър климат, плодородна почва и чиста вода. В близост се намира природният феномен  Белоградчишки скали. На 13 км от град Димово е пещерата "Магурата", а над Гара Орешец се намира пещера "Венеца", която посреща посетители от  2015 г. Отворена е за посещения целогодишно с лятно и зимно работно време.  Почивен ден е всеки понеделник. 

Във Воднянци живеят около 190 души, през летния сезон си идват хората от градовете и така стават над 200. Читалището работи, работи и пенсионерският клуб, почитат се празниците и обичаите.

Във Воднянци има Дом за хора с психически проблеми, тук се обгрижват около 10 потребители. Някога сградата е била здравна служба, и така е повече от 10 години.  Сградата на училището е изоставена. Имало е киносалон. Културен дом има - това е читалището, там има голяма зала с голяма сцена. 
В селото има църковен  храм - "Света Троица", издигнат през 1857 година. До черквата в един двор се е намирало и училището, построено през 1884 година. Наскоро са възстановени иконите в   църквата с дарения, а с помощта на община Димово е почистен църковният двор. През изминалия мандат са асфалтирани 3 улици, направена е и беседка. Тази година хората очакват  да се обнови площадът в селото - с нови плочки, с пейки, цветя, с красива ландшафтна среда.

В "Добро утро, кмете" екипът на радио Видин  се среща с  Митка Кочарова, кмет на село Воднянци. Нейните родови корени са от село Воднянци, връща се от Кърджали в селото и вече 20 години живее тук. Четири  години е кметски наместник, а сега е избрана на длъжността кмет: 


"Намаляват хората, остават само възрастни хора. В този период църквата беше доста занемарена, възстановихме вътре иконите с дарения, изчистихме двора, с помощта на община Димово, г-н Славчев... Проблеми нямаме  с къщите да ги обират. Имаше един период, но тия деца поизрастнаха и отидоха в София. Но имаме нужда от програма, много са ни безработните...7 човека по 14 часа отработват, с тях гледаме хигиената да е в норма. Община Димово ни помага, правят ни бригада, помагат ни да изчистим двора на църквата...Асфалтирахме три улици и направихме беседка. Имаме надежда да ни се направи нов площад с нови плочки  и беседка, имаме и сцена на площада, пейки, като площада в Димово... Имаме нужда от програма, която да осигурява заетост, 22 са безработните, които все още не са пенсионери и се нуждаят от работа. А това може да стане по селата с програми по заетостта. .. През миналия мандат са асфалтирани три улици, направена е и беседката. Каквото сме поискали, общината винаги ни съдейства, но имаме нужда от бройки на място,  по социални програми също. Улиците ни обрастват с трева и е нещо страшно. Тенденцията е към западане на селата.  Няма интерес към закупуване на имоти... Имаме и хора, които ползват "Топъл обяд", имаме и хора по програма "Личен асистент", две жени..."


Социалните дейности включват  топъл обяд, който се раздава   на нуждаещи се възрастни хора, има и трима човека, които са включени в програмата "Личен асистент" и помагат на трудно подвижни хора като се грижат за домакинството им и ги обслужват.  Програмата е насочена към осигуряване на заетост на безработни лица като домашни помощници за предоставяне на персонална грижа в домашна среда на хора в нужда. 

В село Воднянци има добре природни условия за отглеждане на селскостопански животни, в селото има двама човека, които се занимават с животновъдство, има и такива, които  отглеждат пчели, отглеждат над 200 кошера. 
Община Димово развива добре здравеопазването в населените си места. В село Воднянци хората са посещавани от лекар веднъж месечно, идват и от Спешна месец, минава и подвижна аптека всяка седмица и хората си купуват лекарства , уточнява  кметът Митка Кочарова
Един от проблемите в село Воднянци е поддържането на гробищния парк, който е на площ 10 дка, поддържането на гробището трябва да  е редовно и постоянно, иначе става почти невъзможна поддръжката му, споделя кметът.

Животът  в малките села е труден, особено притеснителен е фактът,  че няма млади хора, които да се включват в почистването на селото, в различни дейности и да внасят сила и оптимизъм.  Въпреки това всички празници се отбелязват от местните хора, организирани от читалището и кметството. 

През 1937 година е издигнато ново училище и в него децата учат до 1974 година. След това то е закрито поради липса на ученици. Сега децата учат в други населени места - Димово, Дреновец и Орешец.
Фолклорните традиции, интересът към образованието и четенето поддържа и разпространява  НЧ "Изгрев 1927 " с председател Николай Николов, започваме с историята на читалището и жаждата за образование в местните хора в миналото и днес: 




"Като се замисля за читалището неволно сравнявам с онези хора, които са учредили това читалище... Преди толкова години, при такъв неук народ, тези хора са направил чудеса, наистина чудеса... И ние сега се опитваме да го запълним с живот, все по-малко хора има, трудно ги организираме тези хора, имаме читатели около 40-50 човека. Опитваме се младите да ги приучим да хванат книжката, но трудно става... На 23 май организираме среща с 11 учители, бивши вече..."

Повече - в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45