Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново училище отваря врати във Видин наесен

| обновено на 17.05.24 в 16:15
2
Снимка: Частно начално училище

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства за въплъщаването в живота на децата и учениците на непреходни християнски добродетели, казват създателите на училището. Негов патрон ще е митрополит Неофит и то ще се помещава в сградата на бившото епархийско училище.


Училището е вписано в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование.  Стремежът е модерното образование да се съчетае с православната духовност, каза Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил.


"Идеята е многостранна, но най-вече смисълът на образованието и на образователните институции е да подготвят децата със знания и с умения, да навлязат в живота и така успешно да се реализират, да открият своето призвание, да намерят своето място. Това, което се наблюдава, за съжаление показва, че все повече расте броят на завършващи дори гимназиално образование, зрелостници, които са функционално почти неграмотни. Това, което е още по-притеснително за нас е, че за един човек, който не се е научил да пише правилно, да чете, да осмисля един текст, как да говорим за ценностна система."


Според митрополит Даниил част от задълженията на православната църква е грижата за духовното здраве на децата.


"Убедени сме, че православната духовност има какво да даде на младите хора и когато се съчетае качествено образование с просвета в истините на вярата, запознаване с  богатата съкровищница на православната църква, православната вяра, в това сме убедени, доказано е през вековете в историята ни, че това е градивно. Допринася за изграждането на здрави, зрели, отговорни личности. Това е и нашата цел." 


Училището е светско и както програмата, така и съдържанието на предметите са като в държавните училища. Ще се обръща повече внимание на отношението към децата.


"При нас на децата няма да се гледа като източник на средства, защото във Видинска митрополия имаме решение на Епархийския съвет да се подпомага дейността на  училището, т.е. ние ще финансираме дейността на училището, така че да могат да се постигат тези резултати, които са необходими - качествено образование и една здрава духовна среда."


Училището е по примера на друго такова – "Св. Седмочисленици" в град Ловеч, под егидата на Ловчанска митрополия, което е с петгодишна история.


"Ние имаме пред себе си един опит, от който се учим, който ще прилагаме и както там има резултат, ние сме убедени, че при нас също ще има."  


Гаранция за добрите резултата са преподавателите, с които започва училището. Ще се ръководи от Лилия Ангелова, която е с административен опит като дългогодишен директор на детска градина.


"Това е едно предизвикателство за нас - екипа, за мен също. Моето разбиране относно възпитанието на децата и моят дългогодишен опит показват, че за да може децата да се възпитават правилно, не само обучават, но и възпитават, е много важен социално-психологическият климат в съответното учебно заведение. Когато има взаимно разбиране между всички членове на екипа относно мисията на образование и възпитание, тогава се получават много добри резултати с децата. Стават възпитани – деца, които уважават другарчето си, няма агресивни прояви, а емпатия между тях.  Съответно и в учебния процес се постигат много добри  резултати."


Аничка Петкова е начален учител и през предстоящата учебна година ще преподава на първокласниците в Частното начално училище "Митрополит Неофит Видински".


"Надявам се  опита, който имам като иновативен учител  до сега, с прилагането на метода на учене чрез преживяване, на учене чрез правене, проектно базирано обучение и STEM подхода в образованието, да накарам и да мотивирам моите ученици да се включат активно в ученето. Нашето училище дава възможност за работа в малка група, с по-малко ученици, където мотивираният ученик да участва активно и да трупа компетентности, знания и умения, които да може да пренася от един учебен предмет в друг, т.е. да бъде функционално грамотен."


С богат опит като преподавател е Наташа Радулова, която ще е води заниманията на децата в следобедните часове.


"Следобедните занимания ще бъдат насочени към развиване на ключови компетентности у децата, да се надгражда, ако нещо не е усвоено. Също така творчески умения със заниманията по интереси, каквито ще има всеки ден, в края на деня."


Подготвителната група в новото училище ще поеме Светла Петкова, също доказан професионалист с дългогодишен опит. Казва, че с удоволствие приема новото предизвикателство.


"Ние максимално ще следваме държавните образователни изисквания, които се спускат от министерството. По-различното при нас ще е, че ние ще наблегнем на християнските ценности, които напоследък липсват във възпитанието на нашите деца за съжаление."


Заниманията ще са в сградата на бившото епархийско училище, което отваря врати точно преди 90 години. Открито е по инициатива на митрополит Неофит, известен с дарителската си дейност. Като наместник председател на Светия синод на православната ни църква помага за спасяването на българските евреи. Неговото име ще носи и новото видинско училище.


"Училището започва с едно голямо благословение, богата история, богат опит, добър професионализъм, добра материална база и една визия за модерно образование, съчетано с православна духовност", обяви НВП  митрополит Даниил. 


До 31 май е срокът за записване в предучилищната група и в първи клас в Първо частно училище "Видински митрополит Неофит". То се помещава на ул. "Цар Иван Срацимир" №16 в квартал "Калето". Телефон за записване: 0878829032



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19
Така ще изглежда фасадата на учебното заведение след изрисуването ѝ.

6-метрово изображение на Левски ще краси мездренско училище

Апостолът на свободата ще бъде изобразен в цял ръст на фасадата на Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра. Инициативата се очаква да бъде реализирана през лятото. Самото изображение ще бъде с внушителни размери, с височино от около 6 метра, обясни за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Мирослав Павлов .  "Ще се навършат 2..

публикувано на 13.06.24 в 14:00
Проф. Радостина Александрова

Вирусолог: Петата болест започна да напомня за себе си веднага след пандемията

Разпространението на петата болест обикновено има сезонен характер, случаите се повишават най-често през май. В момента очевидно има увеличение, което се наблюдаваше и при други инфекции след пандемията. Това обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова по повод наблюдавания ръст на случаите на петата от шестте най-разпространени детски..

публикувано на 13.06.24 в 13:00

Отбелязваме празника на шофьорите

Шофьорите отбелязват празник на днешния Спасовден. Той е честван за първи път през 1913 г., когато първата шофьорска организация в България, Българският шофьорски съюз, приема Спасовден за свой празник. След 1950 г. честването на деня се преустановява. Възстановено е през 1990 г. по инициатива на Съюза на българските автомобилисти и българския..

публикувано на 13.06.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 13 юни 2024 слушаме мексиканския композитор Карлос Чавес

На днешния 13 юни се навършват 125 г. от рождението на мексиканския пианист, композитор, диригент, преподавател и обществен деец Карлос Чавес. Бил е директор на Националната музикална консерватория и генерален директор на Националния институт за изящни изкуства. Основава Националния мексикански симфоничен оркестър. Произведенията му са пропити от..

публикувано на 13.06.24 в 09:00