Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обелязваме Деня на българския спорт

Снимка: колаж: Радио Видин

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната след освобождението й от османско иго (1878). За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и гимнастическата организация "Юнак". Шарл Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри - през 1896 г. в Атина. Състезава се в три индивидуални дисциплини на гимнастика. На прескок заема престижното пето място и донася първите две точки за България. По този повод ви предлагам да поговорим за това - къде е българския спорт сега и къде беше в миналото. Темата коментира един голям треньор по вдигане на тежести видинчанина Людмил Кочев:
"Огромна е разликата между спорта преди и сега. Когато започнахме в щангите през 1961 година, тогава всичко беше аматьорско. Държавата не отделяше пари не само за щангите, а за спорта като цяло. Зали нямаше-тренирахме в старата турска пожарна, която се намираше до сегашния музей. Илия Николов като е дошъл във Видин през 1958 година от тогава започва съвременното дигане на тежести в града. Завършил Института, майстор на спорта-Илия Николов е първия заслужил треньор на България. И тогава започнахме. Богомил Петров и другите, които бяха много по-големи от нас вървяха много напред. Този световен рекорд, който го направиха 1964 година, го помня като ден днешен...Сега нещата са различни. Забелязва се обаче напредък в българския спорт. Имаме прекрасни олипийци...", коментира Людмил Кочев.
Направихме анкета по темата, като в нея се опитахме да сравним и положението в съседна Сърбия, където спорта е издигнат в култ. Ето какво споделиха видинчани за това кои спортисти биха назовали и къде е българския спорт:
"Поименно ми е трудно, но мисля че момчетата, които сега ще участват-щангистите и тримата са много добри. Даже как се казваше това момче от Русе, дето е надъхано да стане световен и олимпийски шампион. Те са много бившите спортисти, нашите борци, щангисти, в леката атлетика- Йорданка Христова ли се казваше?! Със своите постижения навремето караха България да бъде на челните места на олимпиади и световни първенства, докато сега....Не знам , не се сещам за спортист....Да кажем Димитър Бербатов го назовавам на прима виста. Нямам наблюдения .Не гледам дигане на тежести. Ангажиран съм, но съм убеден, че Радио Видин ще отрази всичко необходимо и от там ще се осведомя...".





По публикацията работи: Теодора Йорданова-Спасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18

Първото екоучилище във Враца е "Никола Войводов"

СУ "Никола Войводов" стана първото екоучилище в град Враца. Учебното заведение получи зелен флаг- символ за отлични екологични показатели. Главният учител Дафина Сарафска разказа, че през годините са се включвали в подобни инициативи, свързани с опазване на околната среда и това са дейности, които децата вършат с желание. "До финала на..

публикувано на 27.06.24 в 16:08

Музеят във Враца предлага занимания за децата през лятото

Множество активиности за деца организира това лято Регионалният исторически музей (РИМ) във Враца. Интерактивно-образователните игри започват от юли месец. Част от тях включват "Кюар код приключение", "На лов за стари сгради и забележителности във Враца", "В обувките на археолога", "Търсачи на загадки и артефакти", обясни за Радио ВИДИН Тихомир..

публикувано на 27.06.24 в 14:00

Увеличава ли се интересът към настолните игри?

Настолните игри преживяват ренесанс през последните години, завладявайки вниманието на хора от всички възрасти и социални прослойки. Те са се превърнали в популярна форма на забавление, специализация и обучение.  Този тип игри има дълга история, която започва още в древността. Игрите, като шаха например, са съществували още преди хиляди..

публикувано на 27.06.24 в 10:45

Млади таланти от Ново село представят дебютна изложба във Видин

Талантливи художнички от училище "Св. св. Кирил и Методий" във видинското село Ново село ще представят съвместната си изложба, озаглавена "Талант в цветове и багри" във Видин днес, 27 юни. Идеята за експозицията се заражда, след като възпитаниците на клуб "Арт ателие" в учебното заведение напредват бързо и доразвиват вече заложения си талант към..

обновено на 27.06.24 в 10:38

Видин и Козлодуй ще отбележат 145 години от създаването на Военноморските сили

Военноморските сили на България отбелязват 145 години от тяхното формиране, както и 140 години от създаването на представителния им духов оркестър.   Честванията започват днес, 27 юни, от Видин. Повече за отбелязването на годишнината в града разказа за Радио ВИДИН началник на щаба на Военноморските сили Ваньо Мусински : "Видин е по Дунава,..

обновено на 27.06.24 в 10:34