Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Световен ден на пчелите

Снимка: Светослав Цветанов

На 20 май светът отбелязва Международния ден на пчелите. Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г.
Целта е да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели. Сред хората, които ежедневно се грижат за това, са доброволците от Фондация "Да спасим пчелите". Част от фондацията е и Георги Пчелин - ако щете, по призвание, ако щете по име. 

"Не всеки знае много неща за тяхната полза и като цяло, след много срещи с хора, които сме провели, говорим и за деца, и за по-възрастни, оказва се, че много хора нямат много информация. Може би знаят едно, знаят друго, но не могат да ги свържат нещата толкова добре. Много е хубаво, че все повече и повече хората започват да обръщат внимание имам предвих хора като вас, журналисти, теми се правят в предавания, фестивали се правят също така. Много се радвам, че и Вие сте решили да го направите."

Особено внимание от фондацията обръщат и на хората в градски условия - където почти няма как да се засади дърво и единствената алтернатива е да се посадят цветя в саксии, които да биват отглеждани на терасата. 
Георги отчита като друг проблем това, че масово хората се страхуват от пчелите, бъркат ги с други жилещи насекоми и виждайки ги, реагират хаотично и по начин, по който бихме могли да ги агресираме.

"Повечето хора се страхуват от пчелите, защото жилят, но в крайна сметка ние се опитваме да им обясним, че пчелите не са агресивни насекоми, нямат нищо общо с осите, да кажем, а много деца не знаят и да правят разлика между оси и пчели, но това е друга тема. Осите всъщност са хищници и те се хранят с много различни неща, включително и други насекоми, докато пчелите не са хищници. Аз обичам да ги наричам вегетарианците на това семейство, защото те произлизат от осите, те са еволюция на осите и в крайна сметка те не са толкова агресивни. Те са се научили да се хранят с нектар, да събират прашец, имат си свои задачки, имат си стриктен график - всяка пчеличка в семейството си има задачка, която трябва да свърши и изобщо не ги интересуват хората наоколо. Разбира се, ако им пречим и те ще ни пречат. Т.е. ако се почувстват застрашени за живота си, тогава ще ни ужилят. Те нямат полза да ни ужилят, тъй като знаем, жилото остава в нас и те след това умират."

Георги Пчелин нарича себе си и хората от фондацията застъпници на пчелите. Според него не е нужно много време и усилия за да направиш нещо, с което да помогнеш на пчелите и всеки ден се стреми да дава примери за това. 

"Ние се наричаме застъпници на пчелите, защото се застъпваме за тях като авдокати - да говорим за тях на хората. Това е нашата мисия."

Хората познават пчелите като производители на мед и други полезни пчелни продукти. Всъщност, тяхната основна биологична значимост не се ограничава само до това. Те опрашват огромна част от растенията. И без тях много от плодовете, зеленчуците и цветята нямаше да съществуват. За последните 5 години смъртността на медоносните пчели в Европа варира от 10% до над 30%, а липсата на усилия за опазване на пчелите ще се отрази пагубно на биоразнообразието и на селскостопанската продукция, защото е доказано, че 1/3 от хранителните запаси на човечеството зависи от пчелното опрашване.
Всичко се свежда до нас, хората. И до това дали ще съумеем да съхраним природата си, пчелите си и да говорим за тях по-често. Защото са важни. Не само днес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

"Кармина Бурана" ще зарадва публиката във Враца

Едно от най-обичаните произведения в музикалния свят сценичната кантата за солисти, хор и оркестър от Карл Орф "Кармина Бурана" ще бъде представено тази вечер във Враца . Участие ще вземат изпълнители от България и Румъния, обясни директорът на Симфониета - Враца Христо Павлов :  "Като цяло интересното е, че е в колаборация с доста колеги от..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27