Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

Снимка: Радио ВИДИН


В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното заведение е най-старото светско училище в България:

"41 г. съм била учител в чипровското училище, то беше Основно училище, после стана Средно професионално техническо училище, после стана Средно общообразователно училище... Първо училището е най-старото светско училище в България. Само че не е признато от музея на образованието в Габрово, защото те претендират габровското училище да е първото светско училище. А чипровското училище е създадено 1624 г. от Петър Солинат. То е било католическо училище, точно затова и не се приема за първото светско българско училище, но ние си честваме, тази година също ще имаме голям празник, обикновено септември месец... Когато аз съм започнала моята професионална дейност като учител, имаше едно училище, което сега наричаме старото училище до музея в Чипровци. Там имаше около 400 деца, но това е било в началото на 70-те години. След това 80-те години вече броят на учениците нараства, защото нарасна и броят на населението, тъй като се откриха две минни предприятия, военен завод към Монтана... И по едно време в училището имаше 600 деца, построи се нова сграда, която е в началото на града. И открихме паралелки със засилено изучаване на изобразително изкуство. На базата на чипровската килимена тъкан се изработваха гоблени и килими. Но просъществува около 10-тина години тази паралелка, за съжаление се отвори такава паралелка във Враца, в Монтана, в Лом. А имахме ученици от Поморие, от Хасково, даже две деца от Банат, Румъния. Минното предприятие ни предостави общежитие... И имаше реализация на тези деца... Но след откриването на тези паралелки, а и поминъка започна да запада и постепенно, постепенно броят на децата започна да намаляваше. Аз съм била до 2015 г. в училище, когато се пенсионирах бяха 60 и няколко деца. Сега са 50 и няколко." 

Като учител по история за Емилия Георгиева е било важно да възпита децата на родолюбие. Допълва, че е била взискателна към знанията на учениците. 

Чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39

Любители театрали се събраха на фестивал в Лом

Започна 17-ото издание на Фестивала на любителските театри на името на родоначалника на българския театър Кръстьо Пишурка в град Лом. Форумът е организиран от читалище "Постоянство 1856", съвместно с Община Лом и Съюза на народните читалища. Тази година в него ще участват 16 състава от Козлодуй, Белене, Берковица, Плевен. Има голям интерес от..

публикувано на 26.09.24 в 16:30

Празник на книгата ще се проведе в Монтана

Второто издание на Празник на книгата: "Ние, младите писатели" в Монтана започва на 27 септември.  Организатори са Община Монтана, Регионална библиотека „Гео Милев” и Съюзът на младите писатели. Във форума ще вземат участие млади творци от цяла България. Подробности за утрешното събитие научаваме от Дебора Йорданова, писател и организатор..

публикувано на 26.09.24 в 14:05

Капитан Тони Тодоров: Не очаквам проблеми с река Дунав у нас

Не очаквам Дунав да създаде проблеми за населените места в българския участък на реката. Това каза за Радио Видин кап. Тони Тодоров, директор на дирекция "Речен надзор- Лом" към Морска администрация.  "Виждам, че шлюза "Железни врата", го държат пълен, т.е. не е изпразнен, което според мен означава, че не очакват някакви големи обеми вода...

публикувано на 26.09.24 в 12:00

Как хранителните навици и физическата активност подобряват качеството на живот

Хранителните ни навици могат значително да подобрят качеството ни на живот, но могат и да го сринат. Това обясни специалистът по хранене и инструктор, водещ спортни тренировки за деца и възрастни Ина Данчева . Практикува от повече от 10 години, главно в София. Иначе е родом от Видин и през лятото съчетава почивката в родния град с тренировка в..

публикувано на 26.09.24 в 11:58

В "Музикална зона" на 26 септември 2024 слушаме музика из филма "Ескадрилата"

Филмът  "Ескадрилата"  е създаден през 2006 г., като автор на музиката му е композиторът  Тревър Рабин  – бивш китарист на рок група  Yes . Рабин създава музика за над 40 филма, като една от любимите му тематики е военната. В "Ескадрилата" са преплетени военни ритми, лирични теми и мотиви, обхванати от приключенски дух. Бойните действия от времето..

публикувано на 26.09.24 в 09:00

Държавата да се намеси за "замразения" ремонт пред Здравната каса, настоява Общинският съвет във Видин

Общинският съвет във Видин прие декларация, с която настоява държавата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството да вземат спешни мерки за завършване на ремонта на канализационната мрежа пред сградата на Районната здравноосигурителна каса в града . Общата стойност на проекта е над 26 млн. лева. Вносител на предложението е общинският..

публикувано на 25.09.24 в 15:54