Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Цветков: Приключихме лош сезон, но дано сме си взели поуките

Ще се завърне ли „Бдин“ при професионалистите?

Въпреки загубите, видинските фенове не изоставиха отбора

Снимка: Радио Видин

Само един сезон продължи чаканото десетилетие от привържениците на футбола във Видин завръщане сред професионалистите. „Бдин“ така и не успя да намери верния ритъм и завърши на последно място в класирането на Втора лига.

Точно преди година видинчани заслужено вдигнаха купата за първото място в Северозападната Трета лига. Завръщането във второто по сила първенство съвпадна с честването на 100 години организиран футбол в крайдунавския град. Ентусиазмът сред ръководството и феновете разбираемо бе голям, а целта пред отбора ясна – утвърждаване във Втора лига. По ред причини обаче това не се случи. Бдинци завършиха на последното място в класирането с едва 22 точки от 34 мача и логично отново изпаднаха в третото ниво на българския футбол. През сезон 2023/2024 година на Втора лига „Бдин“ записа едва 5 победи, 7 равенства и 22 загуби с отрицателна голова разлика 19:50.

Заради незадоволителните резултати начело на отбора се изредиха трима треньори. Сезонът започна под ръководството на опитния специалист Венцеслав Иванов. Той изкара начело на „Бдин“ едва 8 кръга, в които записа 1 победа, 2 равенства и 5 загуби. „Нито един отбор не ни надигра“, казваше Иванов, но липсата на опит, понякога съдийски грешки и малшанс костваха макар и минималните загуби на новака в лигата.

През септември ръководството на клуба представи новия старши-треньор – бившия защитник на националния отбор Живко Желев. И той дойде с амбицията да утвърди отбора във Втора лига и „да превърне стадион „Георги Бенковски“ в непревземаема крепост“, но и той не успя. Записа 3 победи, 3 равенства, но и 6 загуби. През зимната пауза на първенството Желев и няколко от най-опитните футболисти напуснаха „Бдин“ заради слуховете, че клубът е в тежка финансова криза.

Наложи се начело на представителния отбор отново да застане младият специалист – играещият треньор на клуба, който го изкачи в професионалния футбол, Николай Цветков-Демона. Отборът проведе обнадеждаваща подготовка в Хърватия при отличния условия и достатъчно престижни контролни срещи, в които показа добра и ефективна игра, не успя обаче да направи качествена селекция и това се видя след подновяването на шампионата.

В първия пролетен кръг „Бдин“ стартира с тежка загуба 4:0 от Беласица в Петрич. Ще се запомни и странният резултат 0:6 при гостуването на аутсайдера „Черноморец“ Балчик. Липсата на точки и неопитността в отбора натежаха още повече с наближаването на края на сезона. Натрупаха се контузии и наказания, а се оказа и че резервната скамейка е твърде къса за амбициите на тима. Имаше желание, но липсваше класа и опит, а на моменти просто футболен късмет и съдийско лоби.

През пролетта „Бдин“ записа 11 загуби, две равенства и усети вкуса на победата едва в последния кръг – 3:2 срещу „Спортист“ Своге в мач без значение за крайното класиране.

Гостуващите отбори не без основание отбелязваха, че базата във Видин и най-вече теренът не отговорят на ниво професионален футбол. Ръководството на клуба пък бързо разбра и че е изключително трудно да привлече класни футболисти в крайдунавския град, а само със състезателите, спечелили Трета лига, отборът не може да е конкурентен в по-горното ниво на българския футбол. Въпреки загубите, домакинските мачове на „Бдин“ бяха сред най-посещаваните във Втора лига. Местните привърженици на футбола оценяват усилията на клуба, хъса и старанието на родните футболисти да докажат себе си. Все пак бдинци бяха запомнени от съперниците си като корав отбор. Показателно е, че цели 14 загуби са само с един гол разлика. Обаче така и не се намери нападател, който да реализира положенията на отбора – едва 19 гола в 34 мача са твърде малко.

„Много неща в клуба не са на професионално ниво, няма как да искаме отборът да е по-различен“, обясняваше наставникът Николай Цветков.

Вярвам, че ще се изведат нужните поуки и в крайна сметка ще се извлече положителното от това участие. Засега с мен не е разговаряно дали ще остана в клуба за следващия сезон. Без значение кои ще са хората, които ще поемат нещата, трябва по-бързо да се вземат решения, защото отборът вече е закъснял с някои неща и още от утре трябва да се започне работа за следващия сезон. Изтеклата година може да се раздели буквално на двата полусезона. Смея да твърдя, че през първия полусезон имахме нелош отбор за това ниво, не изоставахме много с точките. Да, през втория полусезон имаше много фактори, които повлияха, но аз няма да се оправдавам. Вече няма смисъл от критики и словоизлияния. В крайна сметка положителното е, че доста момчета от Видин се сблъскаха с професионалния футбол и добиха някакъв опит, защото особено през първия полусезон мачовете за тях не бяха никак лесни. Нямаха нужния опит, нямаха нужното футболно ниво, но хубавото е, че натрупаха опит и оттук нататък трябва да се работи с тях, особено с по-младите момчета. Има израстване в отбора и трябва да се продължи да се работи в тази насока. Да, определено ще има нужда да се вземат няколко качествени попълнения, ако искаме отново да се върнем сред професионалистите. Ако ли не - трябва да продължи да се работи и да се налагат младите момчета. Но има и нещо друго – тези млади момчета трябва да разберат, че футболът не е майтап работа, те трябва да си дадат сметка, че футболът е много работа, много тренировки, не става – два дни ще тренираме, два дни – не. Трябва тези момчета да покажат по-голяма отдаденост към спорта“, каза след последния мач във Втора лига Николай Цветков.

Феновете във Видин обичат футбола, ще продължат да подкрепят отбора си и в Трета лига, но с надеждата, че ръководството – клубното и Общинското, си е взело нужните поуки и ще вложи финанси, сили и енергия за бързото завръщане в професионалния футбол. Надяват се и че отборът ще бъде запазен, подсилен и помъдрял, а спортната база ще бъде приведена във вид, отговарящ на амбициите на клуб с богата футболна история и традиции какъвто е „Бдин“. Дано се намери и стабилен спонсор освен общинската субсидия и усилията на президента на клуба инж. Жоро Василев. Така че след година купата на Северозападната Трета лига отново да е на стадион "Георги Бенковски", а мечтите за професионален футбол и поредица победи във Втора лига този път ще са добре подплатени с всичко необходимо. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Ботев" Враца започна подготовка

Новият старши треньор на "Ботев" Враца - Тодор Янчев, изведе в събота отбора за първа тренировка от лятната подготовка на тима. 18 футболисти се включиха в заниманието, което се проведе на стадион "Христо Ботев". С представителния отбор тренират и шест момчета от дублиращия отбор – Любомир Василев, Иван Нешков, Пламен Петров, Митко Панов, Ивайло..

публикувано на 16.06.24 в 16:50

СК "Самурай 2013" Бяла Слатина с множество успехи тази година

Днес в "Клуб спорт" гостуваме на Спортен клуб по самбо и джудо "Самурай 2013" град Бяла Слатина. През тази година белослатинските самураи имат редица спортни успехи. Съвсем на скоро състезателите на треньора Борис Евтимов се завърнаха от силен турнир по джудо в Пазарджик със златен медал на Ива Илиева, пето място на Николай Илиев и седмо място на..

публикувано на 16.06.24 в 15:00

"Ботев" Враца има ново лого

Само година след като смени емблемата си, футболният "Ботев" Враца се похвали с ново лого. До него се стигна след оспорвано съревнование. За по-малко от седмица любимият отбор на врачани получи над 100 предложения за ново лого. Комисията бе поставена пред трудния избор да оцени най-добрия дизайн. Сред десетките креативни идеи, най-добрият в..

публикувано на 16.06.24 в 14:30

Пореден триумф за мездренската художествена гимнастика

Със златни медали бяха отличени малките гимнастички от клуба по художествена гимнастика "Анелия" град  Мездра.   И четирите отбора на клуба спечелиха златни медали в своите категории на провелото се Държавно първенство по масов спорт, зона Север в град Шумен.  Момичетата на треньорките Лилия Николова, Цветелина Цинцарска и Калина Илиева..

публикувано на 16.06.24 в 10:45

Видинчанки показаха лют характер в силен международен турнир по джудо

Малките видински шампионки - сестрите Никол и Нанси Николови, участваха в 8-ото издание на силния международен турнир по джудо "Топалов оупън" в Панагюрище. И двете взеха сребърни медали в своите категории, но показаха и непримирим спортен дух. Нанси се нареди втора в категория до 21 килограма, въпреки че изигра три срещи  срещу... момчета. Драматично..

публикувано на 15.06.24 в 20:56

"Ботев" започва подготовка за Първа лига

Футболният "Ботев"   (Враца) започва подготовка за новата кампания в елита в събота, 15 юни. Първото занимание, на което старши-треньорът Тодор Янчев събира играчите, е насрочено от 9.30 часа на стадион "Христо Ботев".  От клуба анонсираха, че лятната подготовка ще премине в България. Тимът ще се готви във Враца и на лагер в Етрополе. Вече са..

публикувано на 14.06.24 в 16:11

17-годишен юноша започна с мъжете на "Монтана"

Радослав Славчев започна подготовката с мъжете на футболния "Монтана" . Наставникът Петър Колев дава шанс на 17-годишния юноша на клуба. Ради е син на бившия футболист на "Монтана" Галин Славчев – Кривия. "Винаги се гледа към школата. Така или иначе, в тренировъчния процес винаги участват по един, двама или трима играчи от школата,..

публикувано на 14.06.24 в 12:00