Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ

| Интервю
3
Снимка: Радио ВИДИН

На 27 май отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ. Това е денят, в който отдаваме почит и признание на всички професионалисти, които работят неуморно и самоотвержено, за да спасяват човешки животи. Спешната медицинска помощ е критичен елемент от здравната система, осигуряваща бързи и ефективни действия в случаи на аварии, инциденти и внезапни заболявания. Тези професионалисти - лекари, парамедици, медицински сестри и техници - са на първата линия на нашето здравеопазване. Тяхната работа изисква не само високо ниво на компетентност и технически умения, но и изключителна устойчивост, състрадание и способност да взимат бързи и правилни решения под натиск. Те често са изложени на екстремни условия и рискове, работейки в несигурна и стресова среда.

Директорът на центъра за спешна медицинска помощ във Видин д-р Станислав Поломски е началник в сектора от 1998-а година. За тези 26 години казва, че е видял доста неща от системата на спешната медицинска помощ. 

"Спешната помощ е много трудна и отговорна професия. Служителите които обслужват населението трябва да имат преди всичко сърцатост, умения, познания в спешната медицина, да знаят как да обслужват, да преценят дали да транспортират пациент или не, така че това е много отговорна дейност, която извършват колегите." - каза д-р Поломски

Въпреки огромното значение на спешната медицинска помощ, много здравни системи по света, включително и нашата, се сблъскват с хроничен недостиг на кадри в тази област. Липсата на достатъчно обучени професионалисти води до претоварване на съществуващия персонал, което може да повлияе негативно на качеството на грижите и да увеличи времето за реакция в критични ситуации. Попитахме д-р Поломски как се справят с недостига на персонал в спешната помощ?

"До колкото можем се справяме, но не винаги е възможно, тъй като, знаете  лекарите са едно на ръка, но средния персонал фелдшери, например, вече отдавна не ги обучават. Обучението им е спряно от години наред. Сега те се заменят с  т. нар. "лекарски асистенти", но за съжаление бройките са много малко. Имаме на щат едно момиче лекарски асистент, което е назначено незабавно в Брегово, а също така  на 50 % ползваме един, двама от Монтана, те идват и работят в нашия център." 

Необходимостта от привличане и задържане на повече кадри в спешната медицинска помощ е спешна. Това може да бъде постигнато чрез подобряване на условията на труд, осигуряване на адекватно заплащане, предлагане на допълнителни възможности за обучение и професионално развитие, както и чрез провеждане на кампании за повишаване на обществената осведоменост за значението и предизвикателствата на тази професия.

На днешния ден нека изкажем своята благодарност и признателност към "героите в бели престилки", чийто труд е безценен, а мисията им - спасение на човешки животи, което е най-висшата проява на хуманност. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Снимката е илюстративна

"Децата на фокус": Политиците обещават, без да изпълняват

Веднъж месечно в рубриката "Децата на фокус"  обсъждаме теми, които засягат децата, като често включваме специалисти, които изказват мнение по тези така важни теми за тях. Днес решихме да ви запознаем с мнението на самите деца по една тема, която на пръв поглед изглежда, че не ги засяга, но това далеч не е така. Всъщност темата ги касае,..

публикувано на 17.06.24 в 16:00

Актьорът Александър Томов: Ходенето на зъболекар не е страшно, ако човек не чака страшния момент

Ходенето на зъболекар не е страшно и неприятно, стига човек да не чака последния момент. Това обясни в "Час при зъболекаря" актьорът от Държавен куклен театър - Видин Александър Томов . Той се върна години назад, за да си спомни своята първа среща със зъболекаря, от която, за разлика от мнозина, няма неприятни спомени. "Първите ми спомени са,..

публикувано на 17.06.24 в 13:33

В Монтана започна "Забавно лято в библиотеката"

Днес, 17 юни, стартира програмата "Забавно лято в библиотеката 2024" в Монтана . Инициативата ще продължи до 12 юли и цели с дейностите, които са предвидени, да се осмисли свободното време на децата през ваканцията. Изобретателност, ум и въображение ще могат да влагат малчуганите в предстоящите събития, обясни за Радио ВИДИН Биляна Димова , завеждащ..

публикувано на 17.06.24 в 13:00

Д-р Румен Манов прави най-ценните дарения на видинския архив през 2023 година

В края на миналата седмица Държавният архив във Видин отбеляза своя празник. Институцията осигурява и съхранява материали и документи, които свидетелстват за нашето минало и ни помага да разберем по-добре настоящето. На церемонията в петък бяха наградени архивни деятели, беше представена и изложба с дарени документи и снимки на д-р Румен Манов . Той..

публикувано на 17.06.24 в 11:44

Детските площадки във Видин: Оазиси на детството или забравени кътчета?

Детските площадки са сърцето на всяко квартално пространство. Те събират деца и родители, изграждайки социални връзки и създавайки хубаво настроение. Площадките във Видин обаче не се вместват съвсем точно в представата за такова пространство. Много от тях са обрасли с висока трева и плевели, които създават не само опасност за децата, но и..

публикувано на 17.06.24 в 10:30

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2024 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

публикувано на 17.06.24 в 09:00

Бог желае всички да сме едно и да наследим неговото Царство

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г.  Преди деня Петдесетница Църквата си припомня за Светите Отци, които отдадоха живота си, за да запазят и съхранят с Божия помощ чистотата на Евангелското учение чисто и неопетнено. Още от първите..

публикувано на 16.06.24 в 08:00