Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ

| Интервю
3
Снимка: Радио ВИДИН

На 27 май отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ. Това е денят, в който отдаваме почит и признание на всички професионалисти, които работят неуморно и самоотвержено, за да спасяват човешки животи. Спешната медицинска помощ е критичен елемент от здравната система, осигуряваща бързи и ефективни действия в случаи на аварии, инциденти и внезапни заболявания. Тези професионалисти - лекари, парамедици, медицински сестри и техници - са на първата линия на нашето здравеопазване. Тяхната работа изисква не само високо ниво на компетентност и технически умения, но и изключителна устойчивост, състрадание и способност да взимат бързи и правилни решения под натиск. Те често са изложени на екстремни условия и рискове, работейки в несигурна и стресова среда.

Директорът на центъра за спешна медицинска помощ във Видин д-р Станислав Поломски е началник в сектора от 1998-а година. За тези 26 години казва, че е видял доста неща от системата на спешната медицинска помощ. 

"Спешната помощ е много трудна и отговорна професия. Служителите които обслужват населението трябва да имат преди всичко сърцатост, умения, познания в спешната медицина, да знаят как да обслужват, да преценят дали да транспортират пациент или не, така че това е много отговорна дейност, която извършват колегите." - каза д-р Поломски

Въпреки огромното значение на спешната медицинска помощ, много здравни системи по света, включително и нашата, се сблъскват с хроничен недостиг на кадри в тази област. Липсата на достатъчно обучени професионалисти води до претоварване на съществуващия персонал, което може да повлияе негативно на качеството на грижите и да увеличи времето за реакция в критични ситуации. Попитахме д-р Поломски как се справят с недостига на персонал в спешната помощ?

"До колкото можем се справяме, но не винаги е възможно, тъй като, знаете  лекарите са едно на ръка, но средния персонал фелдшери, например, вече отдавна не ги обучават. Обучението им е спряно от години наред. Сега те се заменят с  т. нар. "лекарски асистенти", но за съжаление бройките са много малко. Имаме на щат едно момиче лекарски асистент, което е назначено незабавно в Брегово, а също така  на 50 % ползваме един, двама от Монтана, те идват и работят в нашия център." 

Необходимостта от привличане и задържане на повече кадри в спешната медицинска помощ е спешна. Това може да бъде постигнато чрез подобряване на условията на труд, осигуряване на адекватно заплащане, предлагане на допълнителни възможности за обучение и професионално развитие, както и чрез провеждане на кампании за повишаване на обществената осведоменост за значението и предизвикателствата на тази професия.

На днешния ден нека изкажем своята благодарност и признателност към "героите в бели престилки", чийто труд е безценен, а мисията им - спасение на човешки животи, което е най-висшата проява на хуманност. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39