Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински съвет Видин с Декларация към институциите за буферния паркинг

Снимка: Радио Видин

Декларация с искане да се сезират държавните институции относно буферния паркинг край Дунав мост 2 прие Общински съвет Видин. Предложението внесе Калин Виденов по време на редовното заседание на местния парламент. Той обясни, че целта на декларацията е тя да достигне до отговорните институции, които да проверят законността на паркинга, свързана с организацията на движението:

"Тази декларация е свързана с буферния паркинг. Тук се създава впечатление за незаконност. Оказва се, че никой не иска или по-скоро няма отношение към този буферен паркинг... От нито една държавна институция нямат отношение към това съоръжение, а както вече стана на въпрос, задължително превозвачите трябва да преминават през въпросния паркинг и трябва да заплащат такса. И с тази декларация да се информира Министерски съвет, Министерството на транспорта, Министерството на вътрешните работи..."

Общинският съветник Валери Василев, който е в надзорния съвет на българо-румънското дружество "Дунав мост 2 Видин-Калафат" коментира декларацията:

"Това, което колегата изчете тук по никакъв начин не може да бъде насочено към община Видин... Може да насочим някаква декларация към национално ниво, министерско ниво, но тук на местно ниво общината няма никакви права да решава този проблем... Това, което се случва там наистина е една неуредица..."

Общо 30 точки бяха включени в дневния ред на редовното заседания на местния парламент. Съветниците приеха предложения за актуализиране на бюджета на общината за настоящата година, актуализация на капиталовите разходи и утвърждаване размера на заплатите на кметовете в община Видин. Местният парламент гласува също за захранване на сметки и погасяване на задължения, свързани с проекти в общината. За нуждите на Районната избирателна комисия бе предоставена Спортната зала във Видин, във връзка с установяване и обявяване на резултатите от изборите на 9 юни 2024 г. Бяха приети и други точки свързани с предоставяне и продажба на имоти собственост на общината. 

За Радио ВИДИН сесията обобщи председателят на местния парламент Светослав Славчев. 

"... Гласува се предложение за промяна на правилника, гласува се предложение за създаване на комисия за избор на съдебни заседалите към Окръжен съд Видин... Взе се и едно хубаво решение за изясняване на статута на започнатият строеж на църква в село Новоселци, община Видин. Като аз се надявам да бъдат предприети мерки от кмета на община Видин, още повече, че той беше задължен с наше решение, което ще бъде изцяло в полза на обществото. В крайна сметка да бъде довършен един православен храм... Очевидно имаше и дискусии, имаше и разнобой на мнения, което е нормално, такива са правилата на демокрацията. Но в крайна сметка експлицитно бе показана волята на общинските съветници да работят в полза на интересите на общината и на град Видин... Декларацията за буферния паркинг, тя е достатъчно красноречива, ще стане достояние на обществото и ще бъде изпратена до съответните институции. Общинските съветници искам да заявя, че единодушно я приеха. Определено има проблем с паркинга, не е от компетенцията на Общински съвет да извършва контрол. Има пожелателен характер обаче, институциите, които имат компетенциите ... да извършват съответните действия."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

"Децата на фокус": Политиците обещават, без да изпълняват

Веднъж месечно в рубриката "Децата на фокус"  обсъждаме теми, които засягат децата, като често включваме специалисти, които изказват мнение по тези така важни теми за тях. Днес решихме да ви запознаем с мнението на самите деца по една тема, която на пръв поглед изглежда, че не ги засяга, но това далеч не е така. Всъщност темата ги касае,..

публикувано на 17.06.24 в 16:00

Актьорът Александър Томов: Ходенето на зъболекар не е страшно, ако човек не чака страшния момент

Ходенето на зъболекар не е страшно и неприятно, стига човек да не чака последния момент. Това обясни в "Час при зъболекаря" актьорът от Държавен куклен театър - Видин Александър Томов . Той се върна години назад, за да си спомни своята първа среща със зъболекаря, от която, за разлика от мнозина, няма неприятни спомени. "Първите ми спомени са,..

публикувано на 17.06.24 в 13:33

В Монтана започна "Забавно лято в библиотеката"

Днес, 17 юни, стартира програмата "Забавно лято в библиотеката 2024" в Монтана . Инициативата ще продължи до 12 юли и цели с дейностите, които са предвидени, да се осмисли свободното време на децата през ваканцията. Изобретателност, ум и въображение ще могат да влагат малчуганите в предстоящите събития, обясни за Радио ВИДИН Биляна Димова , завеждащ..

публикувано на 17.06.24 в 13:00

Д-р Румен Манов прави най-ценните дарения на видинския архив през 2023 година

В края на миналата седмица Държавният архив във Видин отбеляза своя празник. Институцията осигурява и съхранява материали и документи, които свидетелстват за нашето минало и ни помага да разберем по-добре настоящето. На церемонията в петък бяха наградени архивни деятели, беше представена и изложба с дарени документи и снимки на д-р Румен Манов . Той..

публикувано на 17.06.24 в 11:44

Детските площадки във Видин: Оазиси на детството или забравени кътчета?

Детските площадки са сърцето на всяко квартално пространство. Те събират деца и родители, изграждайки социални връзки и създавайки хубаво настроение. Площадките във Видин обаче не се вместват съвсем точно в представата за такова пространство. Много от тях са обрасли с висока трева и плевели, които създават не само опасност за децата, но и..

публикувано на 17.06.24 в 10:30

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2024 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

публикувано на 17.06.24 в 09:00

Бог желае всички да сме едно и да наследим неговото Царство

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г.  Преди деня Петдесетница Църквата си припомня за Светите Отци, които отдадоха живота си, за да запазят и съхранят с Божия помощ чистотата на Евангелското учение чисто и неопетнено. Още от първите..

публикувано на 16.06.24 в 08:00