Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече гласуващи във Видинско към 16 часа

Три жалби са постъпили в РИК Видин от началото на деня

Снимка: РИК Видин

Изборният ден в област Видин протича спокойно, каза Соня Иванова от Районната избирателна комисия. Избирателната активност към 16:00 часа на територията на област Видин за изборите за Народно събрание е  23,57%, а за тези за Европейски парламент - 22,36%. Най-висока е избирателната активност в община Бойница - 43,34% за европарламент и 42,92 за гласувалите за депутати в Народното събрание, най-малко са излезлите да гласуват в община Видин - 18,08% за евродепутати, а за представителите в българския парламент са гласували 19,16%. Ето активността по общини:
                                        Народно събрание           Европейски парламент
Община Белоградчик           27,60%                                   25,87%
Община Брегово                   35,49%                                   35,56%
Община Грамада                  38,98%                                   38,71%
Община Димово                    32,41%                                   30,47%
Община Кула                         31,12%                                   30,70%
Община Макреш                    38,11%                                   37,65%
Община Ново село                33,08%                                   29,78%
Община Ружинци                   32,67%                                   29,39%
Община Чупрене                   38,08%                                    35,53%


До комисията са постъпили 3 жалби. След извършена проверка от членове на РИК не са установени нарушения по изборното законодателство каза Соня Иванова и уточни: 


"В две от жалбите се се излагат твърдения за нарушения на изборното законодателство и двете касаят секционните избирателни комисии, преместени от кв. "Нов път" в седмото училище в град Видин.

В едната се твърди, че избирателите се извозват с организиран транспорт, за да подадат вота си. В другата се твърди, че пред секционните комисии има струпване на хора, които създават безредици и пречат на секционните комисии да си свършат работата.

След извършена проверка се установи, че избирателите от кв. "Нов път" се превозват до секциите, които са на територията не на кв. "Нов път", а в град Видин с транспорт, осигурен от Община Видин, за което има издадена заповед, мисля, че беше май месец.

Сиреч Община Видин е организирала транспорта на тези избиратели, поради което РИК прие, че не се установява нарушение, а по отношение на другата жалба, в която се твърди, че има струпване на избиратели, пречещи с шум и безредици на секционните комисии да си вършат работата не се установиха тези обстоятелства да са налице.

При проверката на членовете на РИК пред секционните комисии са изчаквали спокойно избиратели, не повече от десетима пред секция, които да дадат своя вот, но факт е, че изборите са ни две в едно. Провеждаме два вида избор, по едно и също време. Малко по-бавно става самото гласуване. имаме два избирателни списъка, две бюлетини.

На избирателите, както и на комисии им отнема малко повече време, за да си свършат работата едните, а другите, за да си подадат вота, което е съвсем обяснимо, но няма никакви проблеми към настоящия момент. Всичките ни машини работят.

Третата жалба, в нея се излагат твърдения, че член на секционна избирателна комисия при предаване на бюлетините на избирателите отварял бюлетините, за да им види вота.

След извършена проверка не се констатира подобно нещо да се е случвало, но въпреки всичко на избирателните комисии  на територията на област Видин отново е обърнато внимание да спазват изборното законодателство, да прегъват бюлетините по установения ред, за да не създават впечатление, че извършват нарушение, което всъщност не е така.

Обстановката е спокойна към настоящия момент на територията на целия ни изборен район. Нямаме други жалби и сигнали за нарушения и подобни."

По публикацията работи: Георги Жиков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 9 октомври 2024 година

Тържествено връчване на дипломите на абсолвентите от випуск 2024 на видинския филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев" се проведе във Видин. Официалната церемония започна с шествие от площад "Бдинци", което продължи до сградата на драматичния театър "Владимир Трандафилов". Там бяха раздадени дипломите на абсолвентите. Близо 350 000..

публикувано на 09.10.24 в 18:00

Ученици се срещнаха с инспектори по труда в Мездра

Колективът на ПГ ”Васил Левски” в Мездра организира среща на ученици от 16 до 18-годишна възраст с представители на Инспекция по труда във Враца. Темите на срещата бяха "Видове трудови договори" и "Трудовият договор ни пази". Така учениците получиха полезни съвети за отношенията между работодател и работник, с които скоро им предстои да се сблъскат в..

публикувано на 09.10.24 в 16:29

Кула отбеляза Световния ден на ходенето

В Кула отбелязаха Световния ден на ходенето с поход до местността Салореца. Инициативата е по проект на спортния клуб „Кула-спорт за всички“ и на Общинската организация на инвалидите в града, под мотото „Спортуваме, пеем, танцуваме“. Дейностите са съфинансирани от фондация „Софийска платформа“ по програма „PROTEUS” на Европейския съюз, съобщи..

публикувано на 09.10.24 в 15:34

Прокуратурата проверява 3 сигнала за буферния паркинг край Дунав мост 2

Прокуратурата във Видин проверява три сигнала, свързани с буферния паркинг край Дунав мост 2 . През последните месеци шофьори на тирове се оплакаха, че са принуждавани да се отбиват на въпросния паркинг, а ако не го направят, биват преследвани и заплашвани. От журналистически разследвания стана ясно, че цената за еднодневен престой на..

публикувано на 09.10.24 в 15:25

Движението по пътя Ботево-Арчар е ограничено заради катастрофа

Временно е ограничено движението по пътя Ботево – Арчар поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: път I-1 Видин – Монтана – Враца и се регулира от "Пътна полиция". Днес, в 13.05 часа на тел.112 постъпил сигнал за пътнотранспортно произшествие преди село Арчар –..

публикувано на 09.10.24 в 15:18

Съветниците в Кула одобриха заем от 100 000 лева за училището в града

Общинските съветници в Кула приеха  на извънредно заседание  отпускането на заем от 100 000 лева за местното училище . Докладът на кмета  д-р Владимир Владимиров е за отпускане на заем от Общината на СУ „Васил Левски“ за погасяване на натрупани задължения. „Училището иска от Общината временен безлихвен заем в размер на 100 000..

публикувано на 09.10.24 в 15:10

„Кошмарна комедия” забавлява публиката в Белоградчик

Кирил Ефремов, Антоанета Добрева - Нети, Поли Недкова, Ралица Ковачева - Бежан и Петър Данов от Драматично-куклен театър - Враца препълниха залата на Народно читалище „Развитие – 1893” в Белоградчик. Зрителите се насладиха на "Кошмарна комедия" от Жан Поаре - забавна пиеса, която разказва историята на петима възрастни, чиито животи се..

публикувано на 09.10.24 в 13:45