Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 юни 2024 година

Снимка: Радио Видин

Президентът Румен Радев насрочи с указ първото заседание на 50-ото Народно събрание за сряда. На първото си заседание новоизбраните депутати ще положат клетва и ще трябва да изберат председател на Народното събрание. 14 ще са народните представители от Северозапада. От област Видин са избрани Вера Александрова от партия "Възраждане", Любен Иванов от коалиция Продължаваме промяната - Демократична България, Росица Кирова от ГЕРБ - СДС и Иво Цанев от ДПС. Област Враца е с шестима народни представители. В следващия парламент влизат Ивайло Папов от "Възраждане", Деница Симеонова от ПП - ДБ, Красен Кръстев и Мартин Харизанов от ГЕРБ - СДС, Генади Събков от "БСП за България" и Валентин Тончев от ДПС. От област Монтана за депутати са избрани Петър Петров от "Възраждане", Румен Христов от ГЕРБ - СДС, Димитър Аврамов и Надя Петрова от ДПС. 


В Народното събрание започнаха разговорите за излъчване на експертно правителство, водени от преговорния екип на победителите от предсрочните парламентарни избори - ГЕРБ-СДС. Планирани срещи, които ще продължат и утре са с политическите сили в новия парламент. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не участва в първоначалните разговори за съставяне на правителство, те се водят от преговорен екип в състав: Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.


Седмица на отворените врати започнаха в Белодробния диспансер във ВрацаВсички желаещи ще имат безплатен достъп до скрининг за туберкулоза, чрез консултации и анкетиране, като при съмнителните лица - ще се извършват прегледи и допълнителни изследвания. 


През прохода "Петрохан" е забранено движението на тежкотоварни камиони. Няма издадена заповед за промяна на временната организация на движение в участъка Мездра - Лютидол, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Движението за всички видове моторни превозни средства по отсечката предстои да бъде ограничено, но едва след като завърши ремонтът на обходните трасета.


Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Враца е извършила 94 проверки в областта през май.  Две трети от инспекциите са планови, а 34 – извънредни.


Увеличение на заплатите на работещите в държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" с 10% е договорено с новото ръководство на компанията. Увеличението ще е със задна дата, още от 1 май.


Общински съвет - Видин проведе редовно заседание като разгледа общо 29 точки в дневния ред. Осем училища и три детски градини от община Видин бяха включени в Списъка на средищните учебни заведения за следващата учебна година. Това решиха общинските съветници, които приеха и нов Правилник за устройството и дейността на Регионален исторически музей - Видин.

Детските площадки във Видин са обрасли с висока трева и плевели, които създават не само опасност за децата, но и невъзможност да се използват по предназначение. Често съоръженият са повредени и са необходими мерките, за да станат безопасни. 


Областният информационен център във Враца започна разяснителна кампания в населените места от областта.


Стартира програмата "Забавно лято в библиотеката 2024" в Монтана. Инициативата ще продължи до 12 юли и цели и ще предложи активности за свободното време на децата през ваканцията. 


Завърши Националният фестивал на малките театрални форми Враца’24, който за пореден път събра на едно място най-добрите театрални трупи и таланти от цялата страна. Събитието беше отбелязано с връчването на престижни награди на артисти, режисьори и почитатели на театъра. 


На кръгла маса, проведена в областната администрация на Враца, бяха обсъдени "Нови идеи, нови възможности" за културните институции. Форумът преминал под патронажа на областния управител Надя Донкинска бе по инициатива на председателя на Съюза на народните читалища проф. д-р Николай Дойнов.


Изложба  живопис "Берковска пролет в годините" бе открита в градската художествена галерия в Берковица. Картините са от фонда галерията. За рамкирането им са осигурени средства от Министерството на културата по инициатива за осъвременяване на част от реквизита в постоянните експозиции в обектите на Музеен комплекс - Берковица.

Фолклорният празник "Гушански сбор по Спасовден" ще се проведе на 22 юни в парка на с. Замфирово. Организатори са Народно читалище "Развитие – 1928"” и Кметството в берковското село и Община Берковица.


Творческа вечер , по повод 120 години от рождението на Атанас Далчев и 115 години от рождението на Димитър Димов, ще се проведе в четвъртък, 20 юни, от 17:30 часа в Народно читалище ”Просвета 1925” в Мездра. Събитието се организира от Литературен клуб "Христо Ботев".


Танцови ансамбли от 6 държави ще участват в Международния фолклорен фестивал, посветен на празника на Монтана - Свети Дух. Състави от Албания, България, Грузия, Гърция Ирландия и Украйна ще представят музиката и танците на своите народи на централния площад от 23 до 26 юни. 

В началото на юли ще започнат археологическите разкопки на крепостта Кастра Мартис в Кула. На обекта ще се работи в продължение на три седмици. Целта е да се разкрие южната стана на кастела, която е била видима преди 50 години, обясни ръководителят на проучванията доцент Здравко Димитров.


Строително-монтажни дейности по реконструкцията на довеждащ водопровод от подстанция "Сланотрън" за град Видин ще е причина за нарушено водоподаване утре в града и близките села, съобщават от ВиК - Видин. 

По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 юни 2024 година

„До края на годината ще бъде завършен ремонтът на отсечката Ботевград-Мездра . След това строителите обещаха движението да бъде пуснато в една лента“. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев, който заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова провери строителните дейности. На 26 и 27 юни ще се..

публикувано на 26.06.24 в 18:10

Археолози продължават проучването на крепостта в Кула

От началото на юли ще започнат археологическите разкопки в района на крепостта "Кастра Мартис" в град Кула , които се провеждат за втора поредна година. Целта е да се разкрие южната крепостна стена на кастела, каза археологът доцент Здравко Димитров . "Като чисто археологическа ситуация искаме да проучим културните пластове, които са..

публикувано на 26.06.24 в 16:35

Деца се събират на православен лагер в Клисурския манастир

Видинската митрополия организира през лятото православен лагер за деца от 7 до 14 години. За поредна година лагерът ще е в Клисурския манастир , каза Йоана Горанова , преподавател по вероучение в Неделното училище към митрополията. "Името православен лагер напътства в това, че неговата цел ще бъде децата, които са учили вероучение, дори и тези,..

публикувано на 26.06.24 в 15:02

Премиерът Главчев: До края на годината ще бъде пуснат пътят в едната лента между Ботевград и Мездра

„До края на годината ще бъде завършен ремонтът на отсечката Ботевград-Мездра . След това строителите обещаха движението да бъде пуснато в една лента. Нека проявим разбиране и толерантност, за да се случат нещата“. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев , който заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството..

публикувано на 26.06.24 в 11:47

Транспортът за фолклорния събор "Леденика" ще бъде безплатен

Транспортът за всички, които искат да посетят Националния фолклорен събор „Леденика“ ще бъде безплатен и тази година, припомниха от Община Враца. Осигурени са превозни средства и за трите фестивални дни, които ще возят желаещите както от града, така и по вътрешните линии на събора. На 28 юни (петък) превозните средства на „Тролейбусен..

публикувано на 26.06.24 в 11:05

Над 500 000 къса контрабандни цигари откри проверка на Дунав мост 2

Общо 508 000 къса (25 400 кутии) цигари задържаха митническите служители в района на Дунав мост при Видин , съобщават от Агенция "Митници".  Контрабандната стока е намерена в  товарен автомобил, излизащ от България в посока Великобритания, който по документи превозва санитарен фаянс. Проверяващите са установили, че поставената на товарния..

публикувано на 26.06.24 в 10:59

Съветници във Враца промениха бюджета

Общинските съветници във Враца направиха някои изменения в бюджета , като корекциите бяха направени по време на юнското заседание на местния парламент. С направената промяна бяха отделени средства за нов входен портал и монтаж на вентилационна система за Детска ясла „Българчета“. С близа 26 000 лева ще бъдат купени два автомобила за..

публикувано на 26.06.24 в 09:48