Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво обещаха на Видин политическите сили в новия парламент

Снимка: БГНЕС

Новият парламент се събира на първото си заседание. Депутатите от 50-ото Народно събрание официално ще встъпят в длъжност и ще положат клетва, според която "ще спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия ще се ръководят от интересите на народа". В "Цветовете на деня" припомнихме какви ангажименти поеха пред избирателите от Видинския регион кандидатите на 7-те политически сили, които намериха място в парламента. 

Победител в изборите на 9 юни е ГЕРБ-СДС. Водач на листата във Видин е Росица Кирова, която ще е част и от 50-ото Народно събрание. Тя обясни, че ще продължи да работи за реализирането на двата големи инфраструктурни проекта в Северозапада - скоростния път Видин-Ботевград и тунел под "Петрохан".

"Аз ще продължа това, върху което работих до момента. Имаме сериозен напредък с магистралата между Монтана и Видин, очаквам в най-скоро време да имаме избран изпълнител за проекта "Петрохан" - подробният идеен проект, както и парцеларния план. Инфраструктурата е изключително важна, защото има много хора, които знаят колко е прекрасен градът ни, но не идват, защото няма път до тук. Пътят ще създаде услоия за развитие на малък и среден бизнес, който е гръбнак на българската икономика. Трябва всички да се обединим заедно около тази идея и да покажем, че Видин има много повече от просто река Дунав, която не използваме достатъчно пълноценно. Имаме много повече от един Дунав мост 2, който нищо хубаво не създаде през последните години освен огромна тапа от камиони. Имаме възможност да се развиваме и като логистичен център, и като туристическа дестинация. Това са приоритети, които съм описала подробно и по които ще продължат да работят всички народни представители от коалиция ГЕРБ-СДС в региона."

Представител на област Видин в Народното събрание ще е и Иво Цанев от Движението за права и свободи. Негов приоритет е справянето с демографската криза в региона:

"Имаме ясна визия за политиката ни в малките населени места, имаме ясна визия за обезлюдените райони на България, какъвто е Видин, защото, каквото и да си говорим, голяма част от инфраструктурата, която предстои да бъде направена, трябва да бъде ползвана, трябва да има хора, които да я ползват и трайно да останат тук - в региона. Как ще стане това? Ще търсим всякакви варианти, но първото и най-важно условие и да се обединим около приоритети както национални, така и местни. Една от нашите цели на местно ниво ще бъде да покажем на жителите на областта, че имаме визия за тази демографска катастрофа. Надяваме се в рамките на следващите, дано да няма нови избори, 4 години в националния парламент да защитаваме интересите на хората от региона по всякакъв начин."

Любен Иванов за втори път ще е народен представител от Видин от коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България". Северозападът бе приоритет за кабинета Денков и тази политика трябва да продължи, обясни той:

"Преди три години започнахме дългия път към една жадувана отдавна промяна за България. Тези три години бяха изпълнени с премеждия, но тези премеждия ни изведоха на един път. Път, който кабинетът Денков начерта с промяна в регионалната политика. Промяна, която е напът да осигури на област Видин над 100 млн. за промяна на инфраструктура, за цялостна промяна на демографията на областта. Това е безспорен успех, който обаче трябва да защитим."

Депутат от Видин ще е и Вера Александрова, водачът на листата на партия "Възраждане". Тя влезе в 49-ия парламент на мястото на Валери Сираков, който преди 6 месеца бе избран за общински съветник във Видин, сега е част и от 50-ото Народно събрание. Тя се ангажира да продължи да съдейства за решаването на проблемите на жителите на региона:

"Очакваме сигнали от граждани, ще се борим за финансиране на проекти, борба срещу несправедливостите. От "Възраждане" първото, което ще направим, е референдум за еврозоната. Ние искаме хората да бъдат питани и да изразят своето мнение. Референдум за членството ни в НАТО задължително трябва да бъде направен. Дформиране на екип за предоговаряне на условията за членството ни в ЕС и ако не желаят да бъде предоговорено, излизане. Задължително спиране на помощите с оръжия за Украйна и спиране на санкциите към Русия. Това са нещата, които ние ще направим."

"БСП за България" се нареди на пето място в изборите за народни представители. Видин и този път няма да има депутат от левицата. Водача на листата тук бе Румен Гечев:

"Толкова красив край, който се намира в такова тежко икономическо състояние. Демографската катастрофа на България тук е най-силно изразена. При нов мост, необвързан с другата инфраструктура, липса на инвестиции, индустриалната зона стои празна... Тук трябва да се направят решителни стъпки, за да се раздвижи икономиката на Северозапада. Видин е в началото, а не в края, на България и трябва да се направи всичко възможно, така че той не само да е в началото, но да се промени целият регион, така че в него да живеят хора, които се чувстват добре, да имат работа, да имат възможности за развитие. Всички мислим едно - как да си върнем нашите деца, които излязоха от България. Това може да стане, има страни в Европа, които показаха, че това може да стане. Значи може при добри политики и ние да създадем условия да се върнат нашите деца."

"Има такъв народ" също отново ще е част от Народното събрание. Партията на Слави Трифонов има 16 депутати. Във Видин заместник-председателят на партията Тошко Йорданов заяви:

"Много е грозно, когато политиците ходят и обещават какво ще направят за даден регион, защото, за да се случи нещо примерно във Видин, трябват съвместни действия на изпълнителната власт и донякъде на законодателната. Като ходят разни депутати и казват аз ще направя това за този град, ще направя онова за онзи град, лъжат директно, тъй като мерките, които могат да бъдат взети, могат да бъдат взети от правителството и от местната власт. Депутатът може да играе ролята на свръзка и "стражево куче", което може да влезе при министъра и да попита защо няма отпуснати пари за някой хубав проект или защо не се прави. Единствената функция на депутата, в която реално може да помага на местната власт, когато се прави бюджетът, защото всичко става с пари. За да стане един град хубав, трябват държавни пари. Аз това мога да направя. Мога да поема ангажимент, независимо дали ще има депутат от Видин или не, че всеки път, когато има някакъв проблем, който можем да разрешим или да направим публичен, ще го правим. Да отидем, в което и да е министрество, от което зависи или да отидем тук при кмета и да му "скочим на главата", за да се реши даден проблем."

Най-новата политическа сила в парламента - партия "Величие", пък вижда потенциала на Видинския регион в туризма. Ето какво обясниха лидерите на формацията Ивелин Михайлов и Николай Марков:

"Видин е уникален град, която не е идвал, много е пропуснал. Пълен е с паркове, красиви сгради, много история. Тук има огромен потенциал да стане туристически център. Също и транспортен понеже е входът на България от Европа, но в същия момент Видин е празен, защото хората казват, че няма пътища. Тук има потенциал да се изкарват милиарди. Трябва държавническо мислене... Северозападнала България е западнала заради хората, които я управляват, а не заради това, че тя е такава. При правилен подход, с правилните хора на място и със съответния контрол, можем да върнем онази красота и онова величие на тази част от България, която сега всички отричат..."

Ще бъдат ли изпълнени предизборните обещания, предстои да видим.

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млади таланти от Ново село представят дебютна изложба във Видин

Талантливи художнички от училище "Св. св. Кирил и Методий" във видинското село Ново село ще представят съвместната си изложба, озаглавена "Талант в цветове и багри". Идеята за експозицията се заражда, след като възпитаниците на клуб "Арт ателие" в учебното заведение напредват бързо и доразвиват вече заложения си талант към рисуването.  Вяра..

публикувано на 26.06.24 в 14:40

Емоции от света на киното в концерта на танцова школа "Swing" във Видин

Превъплъщаване в различни персонажи от любими филми, разказване на истории и предаване на емоции чрез танци - това ще покажат утре малките грации от видинската школа за модерен балет "Swing" . Подготвени са впечатляващи хореографии, съчетаващи класически и модерни танцови техники и всичко това, съпроводено от музика от любими на малки и големи филми...

публикувано на 26.06.24 в 14:35

Видин и Козлодуй ще отбележат 145 години от създаването на Военноморските сили

Военноморските сили на България отбелязват 145 години от тяхното формиране, както и 140 години от създаването на представителния им духов оркестър.   Честванията започват не от Русе, както обикновено, а от Видин, каза за Радио ВИДИН началник на щаба на Военноморските сили Ваньо Мусински : "Видин е по Дунава, Видин е свързан по няколко..

публикувано на 26.06.24 в 14:00

С грижа за зеленчуковата градина в летните горещини

С настъпването на летните горещини растенията се нуждаят от повече грижи. Заради жаркото слънце все по-голяма е необходимостта от поливане. Кога и колко да поливаме и как още да се погрижим за зеленчуковата градина- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов: " В горещините е добре да има засенчващи мрежи , но да не са..

публикувано на 26.06.24 в 13:49

Млада майка се нуждае от средства за лечение в Турция

Десислава Емилиянова е обикновена жена с необикновена история. Медицински работник по професия, бунтар по душа и майка по призвание - така най-правилно бихме могли да я опишем. Зад всичко това обаче седи няколкогодишната ѝ битка. Най-важната в живота ѝ. Не, защото е за живота ѝ, а защото се бори да остане в този на дъщеря си.  Преди 3 години..

публикувано на 26.06.24 в 13:00

Видинското читалище "Славяни" празнува 10-годишнината си с концерт

Десет години от създаването на Народно читалище "Слявани 2013" ще бъдат отбелязани с празничен концерт във Видин тази вечер. "От извора до наши дни" е мотото на събитието. В програмата на концерта са включени народни и съвременни танци, които ще бъдат изпълнени от танцовите състави на читалището, обясни хореографът Деян Славчев...

публикувано на 26.06.24 в 10:15
Александър Лозанов и Николай Николаев от Профилираната природо-математическа гимназия

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин постигат отлични резултати на олимпиади и състезания

Учениците Николай Николаев и Александър Лозанов  са настоящи възпитаници на видинска математическа гимназия . И двамата са с блестящи успехи на олимпиади и национални състезания по математика , Български език и литература и История и цивилизация.  Александър Лозанов е 7-и клас в ППМГ " Екзарх Антим I". Той се отличава със силен интерес и..

публикувано на 25.06.24 в 17:46