Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади хора се заселват в село Трифоново

Много неща можем да постигнем с общи усилия, казва кметският наместник Цветелина Стоянова

11
Снимка: радио Видин

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от млади семейства. Хората тук са добри и работни. 

Общо 56 души живеят в селото по постоянен адрес. Иначе в него живеят повече хора, но тяхната регистрация е в Монтана. В селото работят два цеха - единият е за месо, а другият - за пелети. Част от работниците са местни хора.  

Старото име на селото е било Припължене, като през 1950 година се преименува в Трифоново - на името на загиналия от селото антифашист през 1923 година. 

Цветелина Стоянова е кметски наместник на село Трифоново от съвсем скоро, от 15 април тази година. Има икономическо образование. Семейна е, с две малки деца. Обича селото си и иска най-доброто за него. Това я кара да се кандидатира за кметския пост: 


"Израснала съм на село, децата ми също израстват тук, във всеки удобен момент сме на село... Моето село ми е на сърцето, приемам всичко лично и очаквам положителна промяна за селото. Това ме накара да стана кметски наместник... Има много млади хора, които живеят тук и пътуват до Монтана, където работят. Селото ни се възобновява, има много млади семейства..."

Река Шугавица дава прохлада и свежест през летните горещини, но може да бъде и страшна.

"За съжаление, миналата година беше излязла от коритото реката. Голяма част от селото ни беше наводнено и се възстановяваме, продължават ремонтите, но повечето къщи са възстановени. Хората получиха социални помощи... Днес се подменят циглите на покрива, керемидите - също, защото имаме течове на няколко места..." 



Младите семейства в село Трифоново пътуват до Монтана най-често с колите си, защото през селото не минава  автобус, казва кметският наместник Цветелина Стоянова: 

"Дълги години имаше автобус Вършец - Монтана, но е спрян поради липса на пътници. Хората ползват лични автомобили и таксита. Всички имат лични лекари в Монтана, но имаме лекарски кабинет, който се ползва при необходимост."

През годините селото не е имало своя църква. Сега, със съдействието на Община Монтана, е изградена нова църква - "Свети свети Кирил и Методий". Почитат се основните християнски празници и дати. Открита е 2019 година. Отворена е освен на празниците и събота и неделя. 

Предстои да се направи детска площадка в селото Трифоново и дейности, които да го направят красиво и европейско. 

Трифоново е малко населено място. В миналото във всеки дом е имало домашни животни. Днес няма хора, които да гледат овце, крави, коне и магарета. Отглеждат се кокошки и зайци, а земята се обработва от големи арендатори, казва Цветелина Стоянова:

"Днес имаме един кон, една крава и едно магаре. За щастие ги има и децата им се радват, и децата ги разпознават. Има деца, които не познават тези животни... Улиците ни се нуждаят от ремонт, от насипване, асфалтирането е лукс. Запълнихме дупките на централните улици, но трябва време. Днес много хора искат да си купят къща в селото, но много трудно се продават къщите, защото са много наследниците и не се съгласяват на продажба. 

Има много желаещи за купуване на имоти. Имаме силен интернет, може да се работи от тук. С водата и с тока нямаме проблеми. Нямаме читалище, но се организираме, защото хората са от селото и всеки иска да помогне, така беше за Великден и за 24 май, събора на селото. Лесно се организираме. Пожелавам на всички здраве и да се разбираме и подкрепяме!"


На площада в селото срещам много хора, майки с деца, ученици, възрастни, те са в малката озеленена градинка пред кметството, която ухае на рози и липи:

"От 3 години живеем тук, особено за детето е много добре, то е на пълна свобода... Нямаме хранителен магазин, но градът ни е близо... На нас ни е добре... Има и други млади семейства, харесва ми селският живот... 1991 година - 287 човека, а сега са 50 човека. Това стана след вируса ковид... За 24 май площадът ни беше пълен с деца и млади хора, кметицата ги беше поканила... От 6 години живея тук, селото е спокойно, купуват се къщи... Работа има за всеки, който иска, намира..."

Повече - в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00