Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова процедура за подмяна на печките на твърдо гориво започва във Видин

2
Снимка: Радио Видин

Близо 3800 домакинства от община Видин ще могат да подменят отоплителните уреди на твърдо гориво с такива, които по-малко замърсяват въздуха. Финансирането е за 23 452 000 лв. Близо 19 934 000 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите от държавния бюджет. Ще могат да се възползват жителите на всички населени места от общината, обясни заместник-кметът по европейските политики и инвестиции Десислава Тодорова.


"Проектът на Община Видин е "За по-чист въздух в Община Видин". Главна цел на настоящия проект е подобряване качеството на атмосферния въздух в община Видин чрез намаляване емисиите на фини прахови частици от битово отопление като един от основните източници на замърсяване на въздуха. Бенефициент по проекта е Община Видин. Източник на финансиране е програма "Околна среда" 2021-2027. Процедурата е "За по-чист въздух". Политиката за по-чист въздух е дългосрочна и трябва да надгражда постигнатото и да не загубва фокуса за продължаване решаването на проблема с влошеното качество на атмосферния въздух в община Видин. Настоящият проект се явява естествено продължение на постигнатото от изпълнението на предходния проект на Община Видин за подмяна на стари отоплителни уреди на дърва и/или въглища с алтернативни форми на отопление."


Максималният брой точки, който може да бъде събран при кандидатстването, според различните критериите е 60. Предимство има за жилища, които са в райони с по-висока концентрация на фини прахови частици. В град Видин това са жилищните комплекси „Бонония“, „Вида“, „Кр. Бъчваров“, „В. Левски“, „Хр. Ботев“, „Баба Тонка“, „Възраждане“, „Химик“ и „Строител“, както и кварталите „Ст. Стамболов“ и „Нов път“. Извън областния център „горещи точки“ са град Дунавци и село Градец.


Освен климатици и камини за пелети, ще се монтират и термопомпи, ако в жилищата има инсталации за отопление по този начин.


"По процедурата се финансират дейности за подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво в самостоятелни обекти в жилищни сгради, без значение дали същите са собственост, или се експлоатират от физически лица, домакинства или юридически лица."


Отделна фирма ще оказва техническа подкрепа при кандидатстване.


"За плавното изпълнение се предвижда консултиране и информиране от фазата на подаване на заявления за участие, до избора от крайния получател на най-подходяща алтернатива за отопление, в това число сключване на договор с Община Видин. За да се адресират тези затруднения, Общината ще възложи дейностите на външна фирма, която да сформира екип за техническа подкрепа. Натрупаният опит от изпълнението на предходния проект показва, че навременната проактивна пряка комуникация с гражданите е ключова за изпълнението на проекта. За целта външният изпълнител ще изпълнява следните дейности: техническа подкрепа, консултации на граждани и подпомагане за попълване на изискуемите документи в специално разкрит, лесно достъпен фронт-офис в град Видин."


Обявени са обществените поръчки за избор на изпълнители на различите дейности. Ако няма обжалване на процедурите, още през август ще могат да се подават заявленията, а през есента да започне подмяната на отоплителните уреди, каза заместник-кметът Десислава Тодорова.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Нови контейнери ще събират зелени и биоразградими отпадъци в Берковица и Вършец

В Берковица и Вършец поставят съдове за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци . За двете общини са осигурени общо 232 контейнера. От проекта ще се възползват 23 500 жители на общините. Поставянето на съдовете е в изпълнение на проект „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация за разделно събиране на зелени и/или..

публикувано на 27.06.24 в 11:45

Готов е календарът с дейностите на читалището в Мездра през юли

Изготвен е Календар на дейностите и участията на колективите от Народно читалище ”Просвета 1925 - Мездра” за предстоящия месец юли. Очаквано най-наситена е програмата на групите на Фолклорен ансамбъл ”Мездра”. От 27.06 до 01.07. - участие в Международен фолклорен фестивал “Calusul Romanesc” в Каракал, Румъния, 30.06. - участие в празник на с...

публикувано на 27.06.24 в 11:24

Кола удари възрастна жена на пешеходна пътека в Монтана

80-годишна пешеходка е пострадала, след като бе ударена от лек автомобил на пешеходна пътека в град Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал в зоната на кръстовището на бул. "Трети март" и ул. "Свети Климент Охридски", около 10:30 часа, вчера, 26 юни. 58-годишен шофьор от село Благово при десен завой блъснал пресичащата пътното платно по..

публикувано на 27.06.24 в 11:08

Труп изплува от водите на язовира край село Тишевица

Трупът е на 53-годишен жител на ботевградското село Врачеш е открит в язовира край с. Тишевица в област Враца. Тялото е намерено вчера, 26 юни. Сигналът за трупа е подаден в полицията от жител на врачанското село около 18:00 часа.  Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 27.06.24 в 11:02

Разчистват пораженията от бурята във Видин

Десетки са падналите дървета и клони след бурята, която премина над Видин през изминалата нощ. Екипи на Общинското предприятие "Чистота, озеленяване, благоустройство" отстраняват от рано сутринта щетите.  Няма информация за пострадали хора. На 10 сигнала за необходимост от оказване на техническа помощ са реагирали тази нощ служителите на "Пожарна..

обновено на 27.06.24 в 10:04

Видинското читалище "Славяни 2013" отбеляза юбилей

С грандиозен концерт в залата на драматичния театър във Видин бе отбелязана десетата годишнина от създаването на Народно читалище "Славяни 2013". Концертът бе под наслов "От извора до наши дни", обясни Ралица Петрова от читалището. "Предимно хората, които се изиграха на голямата сцена бяха от нашия регион и разработките са изцяло на нашия..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Престижни награди за читалището в Зверино

Колективите при НЧ ”Факел-1926” с. Зверино участваха във Втори Фолклорен фестивал „Доспей пее и танцува и на билки се любува ”в село Доспей, община Самоков.  Женска фолклорна група ”Плетеница” с художествен ръководител Милчо Романски се представи песните  "Донка се в гора изгуби", " Пойде момче в градинка" и " Станке ле, голям гяволо".  Йордан..

публикувано на 27.06.24 в 08:28