Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 юни 2024 година

Снимка: Пресцентър на МС

„До края на годината ще бъде завършен ремонтът на отсечката Ботевград-Мездра. След това строителите обещаха движението да бъде пуснато в една лента“. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев, който заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова провери строителните дейности.

На 26 и 27 юни ще се проведе национално пълномащабно учение „Защита 2024“, в рамките на което ще бъде проверена и оценена актуалността на плановете за защита в АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от МВР. 

Проф. д-р Божидар Попов е номиниран за званието "Почетен гражданин на Белоградчик". Той ще бъде официално удостоен със званието на празника на град Белоградчик – Петровден

Общинските съветници във Враца направиха изменения в бюджета, като корекциите бяха гласувани по време на юнското заседание на местния парламент. 

По-малко от седмица остава на фирмите и едноличните търговци, за да обявяват доходите си, напомнят от офиса на Агенцията за приходите във Видин. Срокът за подаване на годишните декларации изтича в полунощ на 1 юли. До сега данъците си са обявили и платили близо 2000 дружества и еднолични търговци от област Видин. До 30 юни самоосигуряващите се лица, които извършват дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, трябва да декларират и внесат окончателните осигурителни вноски. Заедно с годишната си данъчна декларация, те подават и декларация с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски. Тъй като последният ден на юни е в неделя, срокът за тези лица да подадат данъчни и осигурителни декларации и платят задълженията си се удължава до 1 юли. 

Поредна покана за кандидатстване обявиха от Обществения дарителски фонд в Бяла Слатина. Фондът финансира инициативи в областта на образованието, детското развитие, спорта и културата. За кандидатстване са допустими детски градини, училища, читалища, спортни клубове и граждански групи от населените места в община Бяла Слатина. Максималната сума, за която може да се кандидатства, е 3000 лв. Срокът за представяне на идеите е 21 август.

По решение на Министерския съвет се променя статутът на имот в гр. Вълчедръм от публична държавна собственост на частна държавна собственост. Той представлява терен с площ 2400 кв. м и две сгради в него. Поради отпаднала необходимост управлението му се отнема от Областната дирекция по безопасност на храните в Монтана и преминава в управление на областния управител.

Общо 508 000 къса (25 400 кутии) цигари задържаха митническите служители в района на Дунав мост при Видин, съобщават от Агенция "Митници". Контрабандната стока е намерена в товарен автомобил, излизащ от България. 

От Видин започват тази година честванията по повод 145 години на Военноморските сили на България. Отбелязват се също и 140 години от създаването на представителния духов оркестър на Военноморските сили.

Транспортът за всички, които искат да посетят Националния фолклорен събор „Леденика“, ще бъде безплатен и тази година, припомниха от Община Враца. Осигурени са превозни средства и за трите фестивални дни. 

От началото на юли ще започнат археологическите разкопки в района на крепостта "Кастра Мартис" в град Кула, които се провеждат за втора поредна година. Целта е да се разкрие южната крепостна стена на кастела, каза археологът доцент Здравко Димитров. 

Видинската митрополия организира през лятото православен лагер за деца от 7 до 14 години. За поредна година лагерът ще е в Клисурския манастир.

По публикацията работи: Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Забавно лято в библиотеката" в Мездра

От 1 юли /понеделник/ в НЧ "Просвета 1925"- Мездра започва "Забавно лято в библиотеката", което ще продължи без прекъсване до 30 август. Заниманията с децата ще се провеждат в понеделник, сряда и петък от 9.00 до 11.00 часа. Понеделникът е предвиден за предизвикателство за четене на книги – от задължителните за четене, до любими на децата по техен..

публикувано на 29.06.24 в 10:51

Търсят се кадри в образованието във Врачанско

Детски градини и училища в област Враца си търсят преподаватели и помощен персонал. В разгара на лятото свободните работни места бяха обобщени в справка, изготвена от регионалното управление на образованието във Враца. Четири са свободните позиции в ДГ "Европейчета" в града под Околчица, като три от тях са за учители и едно за помощник възпитател...

публикувано на 29.06.24 в 10:04

„По следите на козлодуйските думи – 2“ е при своите читатели

В Козлодуй ще бъде представен поредният втори брой на литературния сборник „По следите на козлодуйските думи“ на издателство Медия груп – град Враца. Изданието е част от творческата дейност на Литературен клуб „Нашето слово“ в Козлодуй. предпечатната подготовка е дело на Калин Младенов. Творби на 46 автори са включени сборника. Идеята..

публикувано на 29.06.24 в 09:00

Белоградчик празнува

Петровден е денят на Белоградчик. В града се провежда традиционния Белоградчишки панаир, който ще продължи до утре, 30 юни.  В 10:00 ч. ще бъде отслужен тържествен водосвет. След това кметът Боян Минков ще отправи приветствие.  Празничен концерт ще се проведе в местността "Панаирище". В него ще участват  Духов оркестър - Белоградчик, Детска градина..

публикувано на 29.06.24 в 08:45

Във видинското село Кутово отбелязват Петровден

На Петровден в село Кутово, община Видин отбелязват традиционния събор на селото и 150-годишен юбилей на църквата "Свети апостоли Петър и Павел". "На 29 юни от 8,30 часа ще бъде отслужена тържествена литургия и служба от митрополит Даниил. В 11,30 започваме с отслужването на празнична трапеза и водосвет за здраве. Жителите и гостите на..

публикувано на 29.06.24 в 08:15
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел . Този празник е установен на двамата апостоли, защото имало време, когато апостолите са се препирали кой е по- велик Петър или Павел, кой на кого е ученик. За да няма такива смутове има един ден, в който се почитат двамата апостоли, каза за Радио ВИДИН..

публикувано на 29.06.24 в 08:05

Снимката на 28 юни 2024 година

Обещание : До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен.  До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград, част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.  Президентът Румен Радев ще..

публикувано на 28.06.24 в 18:05