Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Сиракова- за любовта към музиката, поезията и хората

10
Снимка: Колетка Павлова


Днес в "Калейдоскоп" ви представяме Диана Сиракова. Видинчани я познават като художествен ръководител на литературен клуб "Иван Деспотов" в крайдунавския град. Тя е и журналист, певица, поет, творец, книгите са сред нейните приоритети- обича да чете и да пише. 

Идва в нашия северозападен край през 1979 година, обиква красивия и романтичен Видин, и остава и до днес в него. А иначе е от Добруджа. Затова и детските й спомени са свързани с безкрайния простор, слънчогледовите пити, които светят като слънца, люшналите се жита като море и чувството за свобода.
 
Родена е в Генерал Тошево през 1954 година, градът е много близо  до Румъния. Родителите й работят като учители. Имат много книги и образованието е сред важните неща. Имат голям двор, пълен с прекрасни рози, които отглежда нейният дядо. Възпитават я в честност и отговорност,  да казва истината и да е търпелива. 

Детската й мечта е да бъде журналист, това се случва в живота й, макар и по-късно. Преди това се появява музиката, която е важна част в живота на Диана. От малка свири на цигулка, започва да посещава уроци по школувано пеене, народно пеене, участва в редица ансамбли за народно пеене.  На 15 години е, когато я водят в Ансамбъл "Маяковски". В Пловдив изкарва школа за диригенти, нещо, което по-късно й помага в творческата работа с децата. 

Във Видин известно време е солистка на Ансамбъл "Дунав". Правят трио "Магия фолк" с Йордан Тодоров- Сики и Дора Георгиева, пеят народни песни. Така музиката се явява нейно основно занимание много години. 


Но съдбата така завърта живота й, че в един момент тя започва активно да пише във вестници, да се занимава с ученическо творчество. Такъв е вестник "Жар". Вестникът излиза около 20 години. След смъртта на видинския творец Иван Деспотов Диана Сиракова и Ненчо Славчев решават да създадат литературен  клуб, който да носи неговото име, а основната му дейност да е да помага на деца, които пишат и имат нужда от творческа изява. 

30 години отбелязва тази 2024 година Литературен клуб "Иван Деспотов". За годишнината тази есен се организира среща на възпитаниците на клуба, срещата ще се проведе във Видин, в читалището през месец ноември. През клуба преминават много деца, но славата си на успешен клуб се появява, когато започват участията в дните на Ботевата поезия. Диана Сиракова  споделя, че всички, преминали през литературния клуб, днес са успешни млади хора, с прекрасни професии и семейства. Участието им в клуба ги прави дисциплинирани и отговорни, а Ботевата поезия ги съпътства през целия им живот.


Диана Сиракова е издала четири  стихосбирки и две книги с проза- "Дневникът на едно учителско дете" и "Селфи". Любимият й автор е Иван Вазов, всяка година препрочита неговите книги, особено комедиите му. Харесва поезията на Евтим Евтимов, Павел Матев, Валери Петров. Обича да пише проза, има свобода на писането, няма рими, които да я спъват и ограничават

ДЕТСТВОТО
"Когато думата "детство" ми прозвучи, си представям много слънце. Аз имах много хубаво слънчево детство, много безгрижно, пораснах в семейство на учители, научиха ме рано да чета, да пиша, имах възможността да се развивам сама, пораснах в един двор с рози и люляци и обожавам и люляците и досега. Живяла съм и в различни села, не само в града. На село е много различно. И се докоснах до истинския живот. 
Аз съм много благодарна на всички мои близки, които са се грижили тогава за нас, за да имаме безгрижно детство. Ние сме едно поколение, което има спомени, по-живописни и релефни. 
През целия си живот съм била мобилизирана и дисциплинирана. Така се случваше, цял живот съм била нова ученичка и фокусът беше винаги насочен към мен. И трябваше да бъда дисциплинирана. 
Учех на много места, в едно силистренско село, в Тервел, в Каварна, в София в 8 клас в 14-та гимназия постъпих. Тогава разбрах, че в провинцията човек се подготвя много по-добре за всичко. 
В училище литературата и музиката ме интересуваха, математиката ми вървеше. Запознах се с класическата музика след като учителката ми по пеене ме абонира за "Оперна лектория" към Народната опера и аз ходех всяка седмица на тези лектории. Много харесвах школуваното пеене..."



30 ГОДИНИ  ЛИТЕРАТУРАН КЛУБ "ИВАН ДЕСПОТОВ"
"Тази година отбелязваме 30 години ЛК "Иван Деспотов". Имаме идея да се съберем тази есен, но е много сложно като организация. Пуснахме във фейсбук съобщение, започнаха да ни се обаждат, много от тях живеят в чужбина, други в различни градове в България, с нас се свърза и дъщерята на Иван Деспотов, тя ще дойде. Ще бъде може би на  15 ноември, двоумим се между 15 и 22 ноември, може би по-голяма част от тях ще дойдат, много е вълнуващо, когато ти се обадят. Ще бъде в читалището..."

Членове на Литературен клуб

НАЦИОНАЛЕН РЕЦИТАЛ-КОНКУРС ЗА БОТЕВА ПОЕЗИЯ
"Това е много сложен конкурс, много тежък. Там всички идват с големи амбиции, всички са много добре подготвени, всички знаят текстовете, всички знаят всичко. Вече няма тайни в Ботев, в Каравелов, вкараха и Възрожденска литература, за да не се върти едно и също. Като мине конкурсът и аз на втория ден мисля какво ще бъде после. Ние вкарваме и хореография, и движение. Всъщност аз какво правя- търся акцента на деня, кое върви, кое е актуално, и вече почваме да четем Ботев, тръгваме винаги от него, а той има всичко, няма нещо, което да не е казал, да не го е предвидил. Тази година композицията беше "Зададе се облак темен". Ботев се помни лесно, но се рецитира трудно. И това е особеното, че като тръгнеш по мелодията на стихотворението, тръгваш да го напяваш, а те искат да звучи по друг начин, и това не е лесно, прозата е тежка за помнене. Но моите момичета я знаят". 

Повече в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли, на централния площад. Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години по-късно тази..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на..

публикувано на 04.07.24 в 14:00