Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Снимка: Маргарита Николова

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин. За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна. 


Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към заболяването е бързо прогресираща сколиоза, с масивно изкривяване на таза. В началото на септември трябва да постъпи в болница, но досега е събрана едва една трета от сумата. Станимир има разкрита дарителска сметка. Активирани са кампания с DMS , както и на платформата на фондация "Павел Андреев". От началото на декември до сега, от тях, както и от поставените кутии за дарения, са събрани 28 000 лв. Сумата не е малка, но за животоспасяващата операция на Станимир са необходими още почти 60 000 лв., обяснява майката на момчето Маргарита Николова.


"Операцията ще бъде направена във Виена. Докторът е на мнение, че всичко ще се получи с една операция, въпреки че е доста тежка, около 15 часа, като ще бъде фиксиран целият гръбначен стълб. Това изкривяване  вече минава 100 градуса. То се влошава много бързо. Градусите буквално нарастват с всеки месец. Неговото изкривяване е в таза, в основата на гръбначния стълб и вече отива нагоре, което означава, че вече в един момент той няма да може да се храни, защото ще почне да притиска стомаха. Самото изкривяване притиска важни органи и колкото повече време минава, толкова по-зле стават нещата. Станимир е с болки вече, може би от половин година, които болки за съжаление се влошават. Стават все по-чести, все по-силни."


Документите на Станимир са подадени в Националната здравноосигурителна каса. От частна болница в България представят становище, че могат да извършат животоспасяващата операция, но близките на момчето не се съгласяват, заради 14-те несполучливи до сега опита у нас. 


"За пореден път от здравата каса ти поставят пред дилемата - или вдигаш ръце, или се бориш и просиш. Друг избор просто нямаш."


Близките на Станимир се надяват на подкрепа, за да може той да продължи борбата си.


Дарителска сметка в "Уникредит Булбанк":

BG80UNCR70001522807935

титуляр: Станимир Страхилов Живков


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Видин предстои още една кампания на "Капачки за бъдеще"

Временен пункт на кампанията "Капачки за бъдеще" ще бъде разкрит на 12 октомври във Видин . Част от средствата, събрани от инициативата в страната ще са за болницата в града, каза Дияна Ангелова , която е сред организаторите в областния център.  "Кампанията ще бъде четвърта вече по ред в града - на стандартното място - на ъгъла на училище..

публикувано на 20.09.24 в 16:07

Фолклорна студиа "Северняци" с поредна благотворителна инициатива

Фолклорна студиа  "Северняци"  организира б лаготворителен концерт "Живот за Стойчо"   във Видин . Събитието ще е на 3 октомври, от 18:30 часа в Спортната зала в града, каза ръководителят на формацията Ерик Петров .  "Нашето сдружение "Усмихни се с нас" и Фолклорна студиа "Северняци" решихме да направим този благотворителен концерт в..

публикувано на 20.09.24 в 14:39
Полина Спирова с децата си и Илияна Кръстева

Потомка на Йон Чолака в Брегово възстановява паметта за него

Как се създава родословно дърво, как се събират спомени, снимков материал и информация за основателя на бреговското училище - даскал Йон Чолака , разбираме от разказа на неговата праправнучка Полина Спирова. Тя е богослов, преподавател в Богословския  факултет, която с радост се включва в честванията и търсенето на нови данни и факти за своя..

публикувано на 20.09.24 в 14:00
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56