Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми. 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова

"С първия прием от началото на годината Общината финансира 8 двойки, но след първото финансиране ни останаха повече от предвидените финансови средства. Ще можем да подпомогнем 5 двойки. Ако кандидатстват повече, Общината се ангажира да намери средства, за да одобри всички кандидати, които отговарят на изискванията за финансиране. През 2023 година бе изменен правилникът за финансово подпомагане, приет с решение на Общинския съвет, като от 1000 лева бяха увеличени на 2000 лева. Лицата трябва да представят в Центъра за административно обслужване към Община Видин определени документи. А те са административни, медицински, които доказват стерилитет, финансови, които доказват изплатените суми за инвитро процедурите. Впоследствие на базата на предоставени счетоводни документи средствата се възстановят от Общината, но в рамките на определените 2000 лева."

Медицинските изследвания трябва да са извършени от лечебни заведения, които имат сключени договори с Центъра за асистирана репродукция, поясни заместник-кметът. Освен това двойките, получили финансиране от Центъра за асистирана репродукция, не подлежат на финансово подпомагане от Община Видин. Подадените заявления се разглеждат от комисия, съставена със заповед на кмета на Общината. 

"От 2020-а до края на 2023 година са одобрени за финансиране 23 двойки на обща стойност 27 231 лева. До края на миналата година са родени 6 бебета, а през тази година, преди дни, се родиха близнаци - момче и момиче. Използвам случая да поздравя нашата колежка. Да са ѝ живи и здрави, да растат весели и щастливи, а тя сбъдна една своя мечта. Поздравявам я! Така че тази прекрасна инициатива дава своите положителни резултати. Чакаме и още едно бебе на път."
 
Документите се подават лично или чрез пълномощник в Община Видин до 16 август. Подробна информация, както и образец на заявлението и приложенията, са достъпни на интернет страницата на Община Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видин посреща дванадесетото издание на Средновековния фестивал "Бъдинъ"

За 12-а поредна година град Видин е домакин на Средновековния фестивал "Бъдинъ" . Какво е различното в това издание на форума и какво е предвидено да включва програмата, ни разказа Цецка Цокова - главен експерт „Реклама и информация в туризма“ към Община Видин: "Средновековният фестивал "Бъдинъ" за поредна година ще се организира в..

публикувано на 21.08.24 в 15:00

Общинските съветници във Видин приеха декларация за "Ел Би Булгарикум"

Извънредно заседание на Общинския съвет се проведе днес  във Видин .  Съветниците приеха декларация за запазване дейността на научно-изследователската и производствена дейност на държавното млекопреработвателно предприятие  "Ел Би Булгарикум"  в града .  Документът е адресиран до председателя на Народното събрание, президента, премиера,..

публикувано на 21.08.24 в 14:50

Летен творчески лагер се провежда във Видин

Тази година между 19-и и 23 август във видинската библиотека  се провежда летен творчески лагер, част от проекта "Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството!" . В рамките на пет дни и с помощта на ментори, младежите, които участват в киноателиетата, ще се превърнат в един сплотен екип и чрез различни творчески..

публикувано на 21.08.24 в 13:50

Специалисти ще помагат на кандидатите по проект "За по-чист въздух в община Видин"

Ще бъде открит офис за техническа подкрепа  по проект „За по-чист въздух в община Видин“ . Десислава Тодорова , заместник-кмет по европейските политики и инвестиции в Община Видин  ни разказа повече подробности за това какво ще бъде предназначението на новата структура: "Предстои да стартира една от основните дейности по проект..

публикувано на 21.08.24 в 13:20

След сигнал почистиха обществена чешма във Видин

Видинчани се оплакаха от лошото състояние на една от обществените чешми в града. По думите на гражданите водното съоръжение в района на паметника на съпротивата  в Крайдунавския парк е с рушаща се облицовка и в неприветлив вид. Според тях множеството туристи и гости на града не трябва да стават свидетели на подобна гледка и то на такова..

публикувано на 20.08.24 в 15:00

Учители от Мездра обновяват със собствени сили училището си

Мездренски учители успяха със собствен труд да преобразят училището си. Основно училище "Христо Ботев" в Мездра вече има нов интериор, привлекателни и уютни са кабинетите и коридорите, с нови 3D тапети по проект "Обичам моето училище". А химнът на учебното заведение е сложен на фототапет над учителската стая. Така се създава нова и по-добра..

публикувано на 20.08.24 в 14:00

Младежки център – Монтана вече има свое лого

Новосъздаденият Младежки център в Монтана вече има лого.  То е изработено от Бетина Благоева и напълно съответства на целите и идеите на организацията, символизира неподправения младежки дух, енергия и откритост. Кое налага изработването на лого, разказва Александрина Здравкова , образователен съветник и младежки работник към центъра:..

публикувано на 20.08.24 в 13:00